Receptes amb iuca: fàcils i saludables
Descobrix 4 receptes senzilles i saludables on destaca un ingredient principal: la iuca. Aprén a preparar plats deliciosos i nutritius amb les nostres receptes.
hui mengem
Compartix
La iuca és un tubercle d’origen americà que s’ha estés per tot el món gràcies al gran potencial culinari que té. No només té molts nutrients, sinó que és molt versàtil a l’hora de cuinar, per tant és normal que ja penses quines receptes amb iuca pots preparar en casa. Però, abans de vore les més conegudes i populars, repassem exactament per què la iuca és un ingredient tan interessant.
D’aspecte llenyós, este tubercle està cobert d’una corfa de color marró dura que no és comestible; només ens podem menjar la polpa, de color blanc. Això sí, presenta unes fibres longitudinals que haurem de retirar abans. A més a més, la iuca és un aliment essencial en molts països des de fa milions d’anys, tant que s’equipara amb la creïlla, el nyam o la xufa. En continents com Àsia i Àfrica és un ingredient bàsic per a més del 50% de la població i, encara que a Occident no té un consum tan habitual, en podem traure molt de partit.
Recomanada per a combatre úlceres estomacals, gastritis o colitis, la iuca té propietats astringents i presenta un alt contingut en midó (90%) a més de ser rica en hidrats de carboni; vitamines C, K i del grup B, i minerals essencials, com ara zinc, magnesi, fòsfor, calci, coure i potassi. Les receptes amb iuca següents demostren tot el que ens pot oferir, vegem-ho!
Arepes de iuca amb formatge
Les arepes de iuca són una manera excel·lent de degustar este tubercle. Si bé és cert que, quan parlem d’arepes, pensem en els panets rostits i circulars populars de Colòmbia i Veneçuela, amb el temps, el concepte d’arepa s’ha estés a qualsevol ingredient que tinga esta forma redona característica. Per això les arepes de iuca són, en efecte, una manera fantàstica de consumir este aliment.
Per a preparar este plat tan suculent, necessitarem:
- ½ k de iuca
- 350 g de formatge fresc
- sal
Els passos que haurem de seguir són els següents:
- El primer que farem serà pelar la iuca. Després de llevar-li la corfa, la bullim amb aigua abundant i un poc de sal (després ho podem rectificar). Encara que depén de la varietat concreta de la iuca, en uns 20 minuts aproximadament ja estarà blaneta.
- Mentrestant, aprofitem per a ratllar el formatge.
- Quan la iuca estiga llesta, apaguem el foc i l’escorrem. Això sí, no hem de deixar-la refredar completament; després retirem la fibra més grossa que se situa al mig de l’arrel, com hem dit més amunt.
- A continuació, xafem tota la iuca amb una forqueta o un passapuré, intentant que quede tan fina com siga possible.
- Quan tinguem fet el puré de iuca, el mesclem amb formatge ratllat i el pastem bé. En este pas podem tornar a corregir el punt de sal si fa falta.
- En fem porcions xicotetes i formem les arepes de iuca amb formatge. Un consell: és millor que queden primes per a evitar que es trenquen.
- Greixem una paella amb poc oli i les rostim. Per a fer-ho, quan estiguen un poc daurades, els peguem la volta. Només tardarem entre 3 i 5 minuts a foc mitjà, ja que hem de recordar que la iuca està cuita prèviament. I així de fàcil és esta recepta!
Bunyols de iuca
Tradicionals de la cuina veneçolana, els bunyols de iuca són una delícia que es pot disfrutar molt per a berenar, a mitjan vesprada, i acompanyats d’un bon café. Vegem com els podem elaborar en casa.
Pel que fa als ingredients, haurem d’aconseguir:
- ½ k de iuca
- 1 tassa de formatge blanc dur
- 1 ou
- 1 cullerada de farina de blat
- sal
- oli
Per al xarop de panela, l’acompanyant perfecte dels bunyols de iuca, necessitarem:
- 2 tasses de panela
- ½ tassa d’aigua
- clau d’olor
Vegem ja amb la recepta amb estos passos:
- En un robot de cuina o un processador d’aliments col·loquem la iuca, el formatge, l’ou, la farina i la sal. Ho triturem fins que estiga tot ben mesclat i presente un aspecte homogeni.
- En una olla, posem oli a foc mitjà fins que arribe a una temperatura moderada. Després, ens posem un poc d’oli a les mans i formem boletes amb la massa de la iuca, que siguen d’una mida pareguda.
- Fregim els bunyols fins que estiguen daurats. Després, els retirem amb compte i els posem damunt d’un paper de cuina per a absorbir l’excés d’oli.
- Els servim calents. Els podem acompanyar amb el xarop de panela que déiem; per a fer-lo, posem la panela, l’aigua i el clau d’olor en una olla xicoteta a foc mitjà alt i ho cuinem uns 10 minuts fins que tinga un color daurat i les gotes caiguen lentament de la cullera. El colem, el reservem i el posem per damunt dels bunyols de iuca abans de servir-los, i llest!
Xips de iuca
Delicioses i molt populars en països d’Amèrica Llatina, les xips de iuca són un plat ràpid i saludable que es pot elaborar al forn en qüestió d’uns minuts. També es poden fregir, però absorbixen molt d’oli.
Els ingredients que hem de reunir per a preparar les xips de iuca són els següents:
- 1 iuca
- sal i pebre
- oli d’oliva
- espècies (al gust)
Els passos que hem de seguir, d’altra banda, són els següents:
- Podem preparar les xips de iuca al forn o fregides. Si optem pel forn, el precalfem a 200 graus. Pelem la iuca i la tallem en xips, preferiblement allargades i fines, ja que així quedaran més cruixents.
- Les assequem amb paper absorbent abans d’introduir-les al forn, on les distribuïm sense que queden apilades en una safata coberta amb paper de forn. Hi tirem un raget d’oli per damunt i les deixem al forn durant 10-15 minuts a 180 graus.
- Si volem fregir les xips de iuca, tirem oli en una paella i, quan es calfe, hi col·loquem la iuca de manera que no s’apile. Ens esperem que es daure i després l’escorrem i la retirem.
- Només caldrà afegir-hi sal, pebre, espècies al gust i servir les xips. Boníssim!
Iuca amb mojo
La iuca amb mojo, és a dir, amb salsa d’all, és un plat cubà que es prepara habitualment amb iuca, all, cítrics i oli d’oliva. Se sol servir com a acompanyament de plats de carn, per això pot ser una elaboració interessant per a incorporar al nostre menú.
Per a preparar esta recepta, necessitem els ingredients següents:
- 2 iuques mitjanes
- 1 ceba blanca xicoteta
- 2 alls
- 2 taronges amargues
- 5 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- 2 cullerades de coriandre fresc picat
- sal
Pel que fa als passos que hem de seguir, hem de fer això:
- En primer lloc llavem la iuca i la pelem. Com en receptes anteriors, hem d’eliminar la línia de fibra que hi ha al centre de l’arrel d’este aliment.
- Després, tallem la iuca en trossos prou grans i els col·loquem en una olla gran amb aigua i sal.
- La bullim durant 20-25 minuts o fins que estiga blaneta, i l’escorrem.
- Quan la iuca estiga cuita, calfem oli d’oliva a foc mitjà en una paella.
- Afegim la ceba picada a l’oli d’oliva i la fregim fins que estiga daurada i cruixent.
- A continuació, hi afegim l’all i, 2 minuts més tard, el suc de les taronges.
- Servim els trossos de iuca cuita en un plat i ho decorem amb coriandre picat. Finalment, hi afegim sal al gust. I ja tenim la nostra deliciosa iuca amb mojo.