Consells per a reduir la fatiga visual en el treball 

Descobrix què és la fatiga visual, identifica’n els símptomes i aprén consells efectius per a reduir-la en l’entorn laboral. Protegix-te els ulls i millora el teu benestar!

coneix-te

Compartix


La fatiga visual és una afecció de la vista cada vegada més comuna que té molt a vore amb l’ús de dispositius digitals. No hi ha dubte que hem modificat la nostra manera de treballar i el nostre estil de vida. No debades, s’estima que la majoria de les persones passen entre 8 i 10 hores al dia davant de la pantalla. Els ulls no estan acostumats a passar tant de temps davant d’un dispositiu i la fatiga ocular és només una de les conseqüències d’esta sobreexposició. 

La fatiga visual té uns símptomes identificables fàcilment: irritació ocular, visió borrosa, incomoditat visual, ulls secs o irritats, coentor, secor o llagrimeig dels ulls, dificultat per a concentrar-se o enfocar la vista, mal de cap… Tot i que no és una patologia, sinó una simple molèstia, sí que és cert que pot resultar molt desagradable o irritant. Per això, posar en pràctica algunes recomanacions serà clau per a evitar-la. Quines són les causes del cansament visual?

Abans d’abordar com es prevé el cansament ocular és important reparar-ne les causes. 

 • Una il·luminació inadequada, és a dir, excessiva o massa tènue, que requerisca que els ulls facen més esforç acomodatiu, ens perjudicarà la visió. També passa amb la llum molt intensa o la resplendor.
 • Un ambient molt sec, amb aires condicionats, calefaccions o ventiladors, també pot propiciar més cansament visual.
 • L’estrés o el cansament poden acabar provocant fatiga ocular.
 • Mirar pantalles de dispositius digitals, llegir sense fer pauses per a descansar els ulls, conduir llargues distàncies o fer activitats que requerisquen molta concentració també cansen molt la vista. De fet, es considera que les persones que observen pantalles dos hores seguides o més cada dia corren més risc de patir esta afecció tan incòmoda.

Com es reduïx el cansament ocular i inclús es prevé?

A més de tindre hàbits saludables o, en cas que siga necessari, utilitzar les ulleres per a fer activitats específiques (com ara usar l’ordinador o llegir), hi ha alguns consells que ajudaran a reduir la fatiga ocular:

 • Tindre una bona ergonomia postural en treballar. També és important ajustar la brillantor i el contrast de la pantalla per a no fer sobreesforços, triar una bona mida de lletra i col·locar el monitor lleugerament per davall de la línia de la mirada per a inclinar un poc el cap.
 • Fer descansos durant l’activitat, seguint la regla 20/20/20. Després de 20 minuts mirant una pantalla o tasca pròxima, descansarem la mirada uns 20 segons i mirarem a 20 peus de distància (uns sis metres). D’altra banda, No ens hem d’oblidar de parpellejar, que també ajuda a humitejar l’ull.
 • Ajustar la il·luminació. No hem de fer tasques amb una il·luminació insuficient o llum tènue, ni tan sols quan veiem la televisió o usem pantalles retroil·luminades. Per això mateix, és recomanable usar una llum focal per a les tasques a distàncies pròximes, com llegir.
 • Limitar el temps davant de la pantalla. És molt important no abusar-ne, especialment amb xiquets, i fer descansos periòdics.
 • Millorar la qualitat de l’aire de l’espai, evitant espais amb fum o ambients que puguen afavorir l’aparició d’irritació en els ulls. Una bona opció és incloure humidificadors en casa o aparells que moguen l’aire per a regular la quantitat d’aire sec.
 • Fer exercicis oculars, com ara canvis d’enfocament o relaxació de la zona dels ulls. Així podrem disminuir la irritació i la pesadesa.
 • Usar llàgrimes artificials. Ens ajudaran a humitejar i lubrificar els ulls, de manera que podrem previndre i alleujar la sensació d’ulls secs.