Relativitzar: com podem donar la importància necessària als problemes
Aprén a relativitzar els problemes, a valorar-los i a donar-los la importància que tenen realment. Descobrix com pots aconseguir una actitud positiva davant de les dificultats.
coneix-te
Compartix
Moltes vegades, quan ens enfadem amb algú, consumim molta energia en disgustos, pensaments negatius, rebatent i tornant a rebatre. Estar sempre a la defensiva, a més d’esgotar-nos, ens deixa en situació de desavantatge, ja que eixe pensament ens posseïx i ja no decidim sobre les nostres accions, sinó que anem a remolc del que passa, defensant-nos sense justificació, buscant que els altres accepten la culpa i sense mirar més enllà.
Però, i si aconseguírem que no ens importara res d’això? Esta mateixa pregunta és la que es feia Mark Manson (bloguer), quan va començar a escriure per a si mateix articles que reflectien com veia la vida. La seua conclusió principal va ser que, la majoria de les vegades, res del que ens preocupa mereix l’atenció que li dediquem.
Este popular mil·lennista va començar a fer-se conegut gràcies al seu blog, i el seu èxit va ser tan gran que va publicar un llibre que es va convertir en líder de vendes: L’art subtil que (quasi tot) se te’n fota. La clau d’això es troba, precisament, en el “quasi”. És complicat que no ens importe res en la vida, però posats a triar, què és el que realment ens ha d’importar?
Com podem relativitzar els problemes
En un sol dia ens creuem amb moltes persones, es produïxen friccions i malentesos, però depén de cada u la manera com ens prenguem estes situacions i la manera de valorar les favades enfront del que importa de veres. Si ens deixem arrossegar per nimietats, perdem temps i energia per a afrontar coses més rellevants.
Per a identificar què és l’important per a cada persona, és imprescindible conéixer els elements que ens distrauen i que ens fan perdre forces:
- L’opinió dels altres: en comptes de deixar-nos influir pel que pensen els altres de nosaltres, hem de valorar més l’opinió que tenim de nosaltres mateixos.
- Les ofenses i calamitats: tot allò que no aporte valor a la nostra vida, ho hem deixar arrere. Per tant, hem d’agafar distància del mal que hàgem pogut patir per part d’altres persones, i així alliberar el nostre espai mental perquè hi càpien les coses importants.
- Els pronòstics: moltes vegades gastem més energia pensant el que passarà que no a treballar per a evitar que passe el que estem pensant (que normalment no és bo). Però, com ho fem perquè no ens importe una cosa que no importa, perquè no ha ocorregut? Sent conscients que cal afrontar les coses amb decisió, i evitar les distraccions accessòries. Un bon truc és preguntar-nos si això tindrà transcendència d’ací a un any: si la resposta és negativa, no li dediquem ni un minut més.
Podem resumir la filosofia de Mark Manson en 5 punts:
1. Els embolics, les decepcions i les xicotetes catàstrofes formen part de l’existència i estaran sempre presents en el nostre dia a dia. Hem d’acceptar-ho.
2. Com menys ens afecten mentalment els conflictes quotidians, més lliures i satisfets estarem. Al final, la felicitat es troba en el fet que este tipus de coses no ens importen massa.
3. No cal que ens posem sempre a prova i que intentem demostrar als altres la nostra fortalesa, esta conducta ens pot dur a la infelicitat.
4. Ja que viure consistix a resoldre problemes, seleccionem, almenys, els que valguen la pena.
5. L’enfrontament és necessari. Hi ha coses en la vida que cal que es trenquen perquè després es recomponguen i siguen millors..
Si deixem de sentir-nos víctimes del que passa al nostre voltant, podrem decidir, conscientment, com volem que siguen els moments més rellevants de la nostra vida