Rosegons: el dolç perfecte
Els rosegons són uns dolços molt típics a la Comunitat Valenciana. A base de mel i fruita seca, són perfectes per a desdejunar. Descobrix-ne la recepta!
hui mengem
Compartix
El rosegó és un dolç típic de la Comunitat Valenciana, encara que també és habitual trobar-ne a les Illes Balears o Catalunya. En este últim territori, els rosegons se solen conéixer com a carquinyolis, encara que, en essència, és el mateix deliciós aliment. Com a curiositat: rosegó ve de la paraula “rosegar”. Així doncs, podem intuir que este dolç s’haurà mossegar.
I és que els rosegons d’ametla destaquen, fonamentalment, per la consistència dura i per la presència de fruita seca en la composició. La fruita seca és perfecta per a aportar una miqueta d’energia a l’organisme, així que és una opció suculenta per a diferents moments del dia, en un desdejuni, un berenar o per a acompanyar una beguda o café en algun moment de la jornada.
Per a fer rosegons de manera casolana, la recepta no podria ser més senzilla: només fa falta farina, ou, sucre i ametles. També, en algunes ocasions, s’opta per afegir-hi ratlladura de llima i inclús mel. El toc de forn, això sí, és fonamental perquè queden ben secs.
Per cert, sabies que els rosegons també compartixen ingredients i forma amb els cantuccini italians? Encara més: es creu que les receptes de bescuits d’estes característiques, secs, procedixen de fa segles (possiblement, una altra de les maneres de donar una segona vida al menjar abans que es fera malbé). Però vegem pas a pas, més detalladament i sense dilació, com es preparen els rosegons.
Preparació dels rosegons
Per a preparar rosegons, seguix la recepta següent. És tremendament fàcil i ràpida, t’ho assegurem!
Pel que fa als ingredients, apunta:
- 3 ous (2 per a la massa i el rovell del tercer, per a pintar)
- 200 g de sucre
- 250 g d’ametles crues sense pelar
- 400 g de farina
- 1 culleradeta de canella
- 1 llima (només n’usarem la ratlladura)
- 10 g de rent tipus Royal
Els rosegons d’ametla perfectes requerixen els passos següents. Avant!
1. El primer que hem de fer és batre en un bol dos ous amb sucre, canella i llima. Ho mesclem tot bé.
2. A continuació, hi aboquem farina i rent, i ho pastem fins que aconseguim una massa homogènia.
3. Quan tinguem la massa, hi afegim les ametles senceres. Haurem de pastar-ho durant una estona fins que les ametles queden repartides uniformement per la massa.
4. Després, dividim la massa en dos i, amb les mans banyades, fem dos espècies de baguets. Les col·loquem en una safata de forn que haurem cobert prèviament amb paper d’enfornar i en pinzellem la superfície amb el rovell de l’ou restant. Ho deixem coure al forn entre 20 i 25 minuts a 180 graus.
5. Tallem els pans en rodanxes diagonals d’uns 2 centímetres amb l’ajuda d’un ganivet que no siga de serreta. Finalment, posem una altra vegada la safata al forn i els torrem de 5 a 10 minuts a 200 graus. Els deixem refredar i... voilà!
Ja tenim a punt els nostres deliciosos rosegons. Disfruteu-los!