Salmorreta: una recepta imprescindible 

La salmorreta, gràcies al seu sabor, s’ha convertit en l’acompanyant ideal per a tota classe d’arrossos. Potencia els teus plats amb la nostra recepta. Comencem?

hui mengem

Compartix


Un bon arròs, paella o fideuà alacantina tenen, generalment, cosa un element en comú: la salmorreta. I és que no només els bons ingredients, la paciència, el carinyo o el control dels temps garantixen una delícia així. També ho fa este sofregit d’origen alacantí que aporta un sabor inigualable a nombrosos plats.


Però, què és exactament la salmorreta alacantina? És un sofregit compost per nyores (un pimentó sec de forma redona i de color roig, habitual al Llevant, però que també podem trobar fàcilment en qualsevol secció d’espècies d’un supermercat), all, tomaca, julivert i oli d’oliva. Per a molts cuiners, la salmorreta s’ha convertit en la base imprescindible dels seus arrossos (ja siguen de peix, carn o verdures, o bé melosos), i si comences a fer-la a casa, el més segur és que t’animaràs a incorporar-la a partir d’ara.


Si vols fer salmorreta, la recepta no té cap misteri. A més, només necessitaràs posar una cullerada per persona en el teu plat d’arròs o de fideuà; així que pots aprofitar quan et poses a cuinar-la per a fer-ne més i congelar-la, i d’esta manera tindre’n a mà quan la necessites.

Ingredients de la salmorreta

Per a fer una bona salmorreta, els ingredients que necessitem són els següents:

  • 5 nyores
  • 5 alls
  • 400 g de tomaca (triturada)
  • 40 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 1 pomet de julivert


Com es pot aconseguir una salmorreta perfecta

Per a preparar la nostra salmorreta per a paella o fideuà, haurem de seguir els passos següents. Primer, rentarem les nyores i les eixugarem molt bé amb paper absorbent. Llevarem la tija, traurem les llavors que porten dins i les trossejarem. Tot seguit, pelarem els alls i els tallarem en làmines fines.


Després, prepararem una paella en què abocarem l’oli i el calfarem a foc mitjà. Quan estiga calent, hi afegirem l’all laminat i, tot seguit, les cinc nyores que hem trossejat. Ho fregirem a foc baix al voltant de cinc minuts. Quan els alls s’hagen daurat i les nyores estiguen tendres, incorporarem el julivert i ho mesclarem tot.


Només faltarà afegir la tomaca triturada, cosa que farem en este pas. Tot seguit, deixarem que es cuine a foc mitjà-baix durant uns vint minuts, remenant de tant en tant perquè es coga bé tot. El nostre sofregit estarà ja fet després d’este temps. Per a convertir-lo en una salsa homogènia, per acabar, el triturarem amb la batedora. D’esta manera obtindrem, finalment, la nostra salmorreta perfecta.


En el cas que vulguem fer salmorreta amb la Thermomix, haurem de començar calfant l’oli, programarem quinze minuts a velocitat de cullera i a una temperatura de 120 graus. Quan l’oli estiga calent, hi afegirem l’all tallat en làmines, un poc més d’oli i les nyores. Ho deixarem uns tres minuts. Després, hi afegirem la tomaca i programarem trenta-cinc minuts a 100 graus i a velocitat 1. Només quedarà triturar-ho tot bé; per a fer-ho, deixarem la salmorreta 30 segons a velocitat progressiva 6-7-8 i... voilà! Salmorreta preparada i, per descomptat, deliciosa.