Llocs fresquets per a l'estiu: acomiada't de la calor!

Si eres dels que fugen de la platja durant els mesos d’estiu i encara estàs buscant un lloc de vacances, a continuació et recomanem alguns dels llocs més fresquets d’Espanya on podràs disfrutar d’un descans merescut. Pren nota!

VIATJAR AMB GUST

Compartix

Eres dels que preferixen disfrutar de les vacances d’estiu en la platja o en la muntanya? Com en tantes situacions, hi ha dos tipus de persones: d’una banda, hi ha les que associen les vacances d’estiu amb els banys de sol, la mar o els barets a peu de platja; i d’una altra, les que preferixen desplaçar-se a algun racó més fresc, normalment pobles de muntanya, per a disfrutar de la natura, les baixes temperatures i algun bany en el riu. Si pertanys a este segon grup i encara busques llocs a prop per a passar les vacances d’estiu, a continuació et descobrim llocs fresquets per a descansar i disfrutar de la gastronomia. 

Callosa d’en Sarrià (Alacant-Comunitat Valenciana)

Callosa d’en Sarrià és un municipi de la Comunitat Valenciana, situat al nord de la província d’Alacant, a la comarca de la Marina Baixa. La població està travessada per dos rius, l’Algar i el Guadalest, i a més està envoltada per les serres d’Aitana, Bèrnia i la Xortà… El destí ideal per a disfrutar de la naturalesa! A més, es troba a només 3 km de les Fonts de l’Algar, un paratge natural compost per un conjunt de cascades connectades per xicotets canals aquàtics o rius on podràs disfrutar d’un bany molt fresquet. 

Què pots fer a Callosa d’en Sarrià:

  • Recórrer la població: descobrir alguns dels llocs més emblemàtics com el Calvari, el Fort de Bèrnia i el Museu Etnològic, entre d’altres. 
  • Rutes de senderisme: la població està envoltada per alguns dels contraforts muntanyencs més importants de la província, com les serres d’Aitana, la Xortà, Bèrnia i Ponoig, amb senders i rutes ecoculturals senyalitzats.
  • Disfrutar d’un bany a les Fonts de l’Algar. A més, podràs fer una de les visites guiades per este paratge, que consistixen a recórrer un circuit de 1,5 km al llarg del llit del riu Algar per a disfrutar del paisatge i de les fonts que brollen de les roques, i banyar-te en els seus pous d’aigües fredes i cristal·lines. 

Quin plat no et pots perdre: 

  • Els minxos: una base feta de pasta de farina, escaldada, sobre la qual es posen tota classe de verdures trossejades i peix.
  • Callosa d’en Sarrià es caracteritza per les plantacions de nispros amb denominació d’origen, per això el seu receptari té nombrosos plats que estan elaborats amb esta fruita.

RECEPTA D’ALVOCATS FARCITS DE GAMBES I NISPROS AMB SALSA DE IOGURT I CERFULL

INGREDIENTS 

PAS A PAS

  1. Talla els alvocats per la mitat, lleva’n el pinyol i pela’ls amb compte.
  2. Renta les fulles de lollo rosso i eixuga-les. 
  3. Bull les gambes i deixa-les refredar. 
  4. Pela els nispros i lleva’n el pinyol. Partix quatre nispros a trossos i la resta a rodanxes, i reserva’ls. 
  5. Prepara la salsa amb el iogurt, el suc de llima, el cerfull picat, un poc de suc de pinya i la sal que consideres. 
  6. Ompli els alvocats amb els nispros i les gambes, mesclats prèviament amb la salsa. 
  7. Col·loca les dos fulles de lollo rosso en un plat i els alvocats damunt. Decora-ho amb les rodanxes dels nispros.

Camprodon (Girona-Catalunya)

És una població de muntanya situada a la comarca gironina del Ripollès, al Pirineu català, en la confluència dels rius Ter i Ritort. Camprodon no només es caracteritza per ser el poble on va nàixer el famós pianista i compositor Isaac Albéniz, sinó també pel seu pont medieval, que hui dia s’ha convertit en l’emblema d’esta localitat.

Què pots fer a Camprodon:

  • Rutes de senderisme: com que està situat en el Pirineu, a Camprodon podràs disfrutar d’algunes de les rutes de senderisme que tenen unes de les millors vistes del país.
  • Recórrer la població: passejar per la plaça Major, vore les cases penjades sobre el riu Ter, visitar el monestir de Sant Pere i el pont Nou, l’emblema de la localitat. 
  • Visitar el museu dedicat a Isaac Albéniz, per a descobrir la vida i obra de l’il·lustre compositor.

Quin plat no et pots perdre:

  • Les galletes Birba: no pots anar-te’n de Camprodon sense degustar estes galletes que tenen més de 100 anys de tradició. 

Loja (Granada-Andalucía)

Loja és un municipi de la província de Granada, situat en l’estreta vall que forma el riu Genil, entre la Sierra Gorda i el Monte Hacho. L’aigua filtrada en la Sierra de Loja fa que hi brollen nombroses fonts, molt fresquetes! A més, en esta població també es troba el paratge de Los Infiernos, declarat monument natural, envoltat de cascades i unes vistes espectaculars. 

Què pots fer a Loja:

  • Recórrer la ciutat: esta població es caracteritza per conservar vestigis arqueològics abundants de l’edat del bronze i d’època musulmana, com les restes d’una alcassaba medieval i el recinte fortificat que rodejava l’antiga medina.
  • Rutes de senderisme: la Sierra de Loja oferix rutes i senders per paisatges realment sorprenents, com el Charco del Negro i la més famosa, el paratge de Los Infiernos!
  • Banyar-te en les nombroses fonts d’aigua fresca i en el naixement del Riofrío.

Quin plat no et pots perdre:

  • “Roscos” de Loja: el receptari de la gastronomia de Loja està presidit per estos dolços tan famosos de la província de Granada. No pots anar-te’n de Loja sense tastar-los!

RECEPTA ROSCOS DE LOJA

INGREDIENTS

Per a la massa de les rosques: 

  • 3 rovells d’ou
  • 50 g de Maizena
  • 3 clares d’ou 
  • 1 cullerada de sucre gran 

Per al farciment: 

Per al merengue italià: 

  • 2 clares d’ou 
  • 100 g de sucre
  • 30 ml d’aigua

PAS A PAS

1. Elabora en primer lloc la massa de les rosques: 

  • Munta les clares amb el sucre.
  • Afig el midó a poc a poc i els rovells batuts. 
  • Forma les rosques amb la mànega pastissera, damunt del paper vegetal, sobre la safata de forn.
  • Cou-les al forn a 180º C durant 15 minuts o fins que estiguen daurades.


2. Prepara el farciment:

  • Bull l’aigua amb el sucre i, quan la mescla comence a bullir, afig la sèmola i deixa que s’espessisca fins a crear la consistència d’una crema.
  • Farcix les rosques muntant-les de dos en dos unides amb la crema.


3. Elabora el merengue: 

  • Bat les clares a punt de neu.
  • Prepara un almívar amb l’aigua i el sucre i incorpora’l al merengue a poc a poc i sense deixar de batre.
  • Banya les rosques en el merengue i deixa-les assecar fins que queden recobertes per una crosta de merengue dur. 


Albarracín (Terol – Aragó)

Albarrasí és un poble de muntanya situat al sud-oest de la província de Terol. La localitat es caracteritza per les vistes, l’entorn natural i per la bellesa del centre històric, que va convertir la localitat en monument nacional l’any 1961. 

Què pots fer a Albarrasí:

  1. Recórrer el nucli històric i pujar fins a la zona emmurallada per a disfrutar de les increïbles vistes.
  2. Rutes de senderisme: com la del passeig fluvial del Guadalaviar, la ruta del barranc de la Hoz o la cascada de Calomarde.
  3. Visitar el paisatge protegit de Los Pinares de Rodeno i les pintures rupestres.
  4. Refrescar-te en la cascada del Molino de San Pedro, o bé en Los Ojos del Cabriel.

Quin plat no et pots perdre: les “almojábanas”, unes postres típiques d’Albarrasí d’herència àrab.


RECEPTA “ALMOJÁBANAS”

INGREDIENTS 

PAS A PAS

  1. Calfa l’oli en una olla, tira-li aigua i, quan comence a bullir, aboca la farina a poc a poc. Alerta! No pares de menejar la mescla perquè es no es formen grums en la massa. Quan esta estiga consistent, retira l’olla del foc i deixa-la refredar.
  2. Quan la massa estiga freda, treballa-la amb les mans fins que no s’apegue. 
  3. Forma’n unes boles menudes i col·loca-les damunt d’una safata de forn, folrada prèviament amb paper vegetal, xafa-les i fes-los un forat al centre per a formar una espècie de rosquilla.
  4. Cou-les al forn 20 minuts a 180 graus.
  5. Deixa que es temperen i tira’ls sucre i anís per damunt. 

Bellver de Cerdanya (Lleida - Catalunya)

Bellver de Cerdanya és un municipi situat a la comarca lleidatana de la Baixa Cerdanya. Curiosament, el municipi està format per un conglomerat de cases de pagés, llogarets i diferents zones del poble que s’han restaurat per a retornar-li l’estètica medieval. 

Què pots fer a Bellver de Cerdanya:

  • Visitar les pintures rupestres a la vall de l’Ingla, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
  • Practicar esports d’aventura.
  • Rutes de senderisme: la ruta dels Càtars, la ruta dels Cavalls del Vent o la ruta dels Segadors. O també fer una excursió pel parc natural del Cadi-Moixeró.
  • Visitar el nucli antic de Bellver.
  • Quin plat no et pots perdre: el tiró amb naps. L’ànec o tiró és un dels plats més populars de la cuina catalana; a més, en esta comarca són molt famosos els naps de Talltendre, que tenen un sabor tan especial gràcies al manganés que abunda en les seues terres.

RECEPTA DEL TIRÓ AMB NAPS

INGREDIENTS 

PAS A PAS

  1. Neteja l’ànec, talla’l a trossos i remulla’l en aigua calenta. 
  2. Condimenta l’ànec amb sal, pebre i farina. 
  3. Frig els trossos d’ànec en una paella amb oli d’oliva i reserva’ls, però guarda l’oli de fregir-lo.
  4. Introduïx l’ànec en una cassola, aboca-hi la tassa de conyac, deixa’l reduir i, a continuació, tira-hi el vi blanc i un got de caldo. Deixa coure la mescla a foc lent. 
  5. Talla les carlotes, les cebes, el porro i l’all en trossos molt menuts i sofrig-los amb l’oli d’abans. Afig-li el timonet, la fulla de llorer i un pessiguet de canella. Quan les verdures estiguen cuinades, aboca-hi la tomaca, una copa de vi blanc i deixa-ho reduir a foc lent. Més tard, aboca la mescla en l’olla on està l’ànec. 
  6. Llava els naps, pela’ls, talla’ls a rodanxes i bull-los en una olla a banda.
  7. En una paella aboca un poquet d’oli, farina i el caldo restant (reserva’n un got per a després). Meneja bé la mescla fins a formar una salsa espessa. 
  8. Cola la salsa en un colador i introduïx-la en l’olla on està l’ànec juntament amb les verdures. Afig la sal que consideres necessària. 
  9. Posa l’olla a foc lent i deixa que l’ànec es vaja cuinant amb la salsa. Quan la carn estiga blaneta, afig-li els naps ja bullits, el got restant de caldo i la picada d’ametles torrades. Apaga el foc, però no retires l’olla fins que no passen 5 minuts.

Trevélez (Granada-Andalusia)

És un dels pobles més alts d’Espanya, situat als peus de Sierra Nevada (Granada), molt a prop del Mulhacén i dels rius Trevélez i Chico. La localitat es caracteritza per l’entramat dels seus carrers i l’arquitectura típica de Las Alpujarras, però també per estar dividida en 3 barris: alt, mitjà i baix.


Què pots fer a Trevélez:

  • Passejar pels seus carrers per a disfrutar de l’arquitectura i les vistes. 
  • Rutes de senderisme pels seus paratges naturals i pels vessants de Sierra Nevada, com Las Siete Lagunas, el Pico del Rey, la Alcazaba, Vacares, el Cerro Pelao i el Mulhacén. I banyar-te en els seus rius per a refrescar-te! 
  • Visitar un assecador de pernil… Imprescindible!

Quin plat no et pots perdre: una tapa del seu famós pernil de Trevélez, amb una denominació d’origen de reconeixement mundial. 

Descobrix quins tipus de pernil hi ha!