Teràpia Gestalt: Què és i principis que la sostenen

Has sentit a parlar de la teràpia Gestalt? És un tipus de psicoteràpia dissenyada no solament per a tractar trastorns mentals, sinó per a potenciar el desenvolupament humà.

coneix-te

Compartix


Què és la teràpia Gestalt?

La teràpia Gestalt és un tipus de teràpia psicològica que s’emmarca en la categoria de la de psicologia humanista i que es caracteritza per no estar enfocada exclusivament a tractar el malalt i les seues psicopatologies, sinó que es dirigix al desenvolupament del potencial humà, la presa de consciència o l’autorealització des d’un exercici de la psicologia positiva.

La teràpia Gestalt va nàixer al voltant de 1942, amb la publicació del llibre Ego, Hunger and Aggression: A Revision  of Freud’s Theory and Method (Durban, 1942), escrit pel matrimoni Perls. En 1952, els Perls van obrir el primer Institut Gestalt a Nova York.

És un tipus de teràpia que té diverses influències, des de la psicoanàlisi fins a la filosofia oriental passant per la filosofia existencial o les perspectives existencials. Com que no es limita a la psicologia clínica, la teràpia Gestalt s’ha estés a molts àmbits socials, per això es pot entendre, més que com un tractament davant d’una malaltia, com una ferramenta per a redefinir el nostre estil de vida. Segons un estudi dut a terme en el Sistema Nacional de Salut del Regne Unit en 2012, este enfocament psicoterapèutic és efectiu per a tractar processos com l’angoixa, les pors, les crisis personals, l’ansietat o els problemes d’autoestima, però no seria efectiu per a trastorns més greus com les addiccions.

La Teràpia Gestalt  més que com un tractament davant d’una malaltia, és una ferramenta per a redefinir el nostre estil de vida

Principis de la psicoteràpia Gestalt

La teràpia Gestalt es fonamenta en diversos principis, dels quals alguns dels més destacats són:


1. Ací i ara

La teràpia Gestalt posa molt d’èmfasi en el moment present. Per a ells és molt important l’ací i l’ara; és a dir, si treballem la nostra manera de pensar el present intervenim en la manera de plantejar-nos el futur i la forma en què revisem el passat.


2. Toma de conciència

En esta teràpia és important que el pacient siga conscient del que li ocorre i en prenga nota. Ser conscients de com les emocions i els estímuls del nostre entorn ens afecten i com actuem davant d’ells. Només d’esta manera podrem detectar noves maneres de formular l’experiència de l’ací i l’ara per a acostar-se més a l’autorealització.


3. Responsabilitat

Prendre consciència dels propis actes significa també assumir les conseqüències. A partir de l’acceptació dels errors es guanya autonomia. La irresponsabilitat es considera una negació del present i una negativa de prendre consciència. La Gestalt dona molta importància a la responsabilitat amb l’objectiu de ser més lliures i capaços de donar significat a les nostres vides.