Arròs amb bledes: recepta tradicional valenciana

L'arròs amb bledes és una recepta típica de València i un arròs sa, lleuger i ple de propietats. Et comptem la recepta tradicional.

hui mengem

27 febrer 2020

Compartix


L’arròs amb bledes és un plat tradicional de la gastronomia de tota la Comunitat Valenciana. Un arròs que està lligat en moltes cases a la memòria d’aquells plats que preparaven les iaies i després les mares els diumenges i que reunien tota la família al voltant de la taula. Se’l coneix també com arròs amb banderetes i és un arròs que se serveix caldós o melós. Antigament s’elaborava en cassola de fang. 

Els seus ingredients principals són arròs, bledes, fesols i creïlles, encara que en molts casos també és habitual afegir-hi abadejo sec i caragols. Si volem que les persones amb una dieta vegetariana o vegana puguen disfrutar d’este plat, simplement no hi afegirem estos últims ingredients. De fet, com que només conté productes vegetals, és comú consumir-lo durant la quaresma.


Recepta valenciana de l’arròs amb bledes

La preparació de l’arròs amb bledes i caragols és molt senzilla. Si tenim els fesols cuits prèviament, no tardarem més de 30 minuts a tindre llest este plat d’arròs valencià. Una vegada cuit l’arròs, és recomanable deixar que repose 5 minuts perquè el caldo es trave. 

Ingredients per a 4 persones:

  • 400 g d’arròs
  • 150 g de fesols
  • 2 creïlles mitjanes
  • 2 alls
  • 1 ceba
  • 1 tomaca madura ratllada
  • Un manoll de bledes. 
  • Pebre roig dolç
  • Oli d’oliva verge extra
  • Safrà i sal
  • Aigua
  • Un grapat de caragols (opcional)

Preparació:

1. Piquem la ceba i la sofregim en una cassola amb els alls laminats en l’oli d’oliva.

2. Hi incorporem les bledes i continuem sofregint durant uns minuts.

3. Hi afegim la tomaca ratllada, el pebre roig dolç, les creïlles trossejades i un poc de sal. Ho cuinem uns minuts a foc lent, remenant de tant en tant, i ho cobrim d’aigua.

4. Deixem que bulla durant 20 minuts a foc fort i, a continuació, hi incorporem els fesols cuits, l’arròs, el safrà i els caragols (opcional).

5. Els primers 5 minuts deixem que bulla a foc fort i després abaixem el foc fins a que l’arròs estiga a punt (uns 10 minuts, depenent de la varietat que utilitzem). 

6. Ho deixem reposar 5 minuts i llestos!



Arròs amb bledes en Thermomix

L’arròs amb bledes es pot elaborar en la Thermomix o en qualsevol altre robot de cuina seguint les indicacions del fabricant. En menys de 40 minuts tindrem llesta esta recepta deliciosa.