Arròs amb fesols i naps: recepta tradicional
L’arròs amb fesols i naps és un plat de cullera típic de la cuina valenciana. Et contem la recepta tradicional.
hui mengem
Compartix
Sens dubte, un dels plats estrela de la terreta. Podem trobar-ne lleugeres variacions segons la comarca, però totes giren al voltant de la mateixa base. L’arròs amb fesols i naps es va començar a elaborar en cassola de fang i moltes persones continuen mantenint esta tradició, però també és possible fer-ho amb olla de pressió i, a més, obtenint el mateix resultat.
El seu origen es remunta segles arrere, quan es cuinava amb grans olles als carrers durant les festes dels pobles per a distribuir racions entre les persones que més ho necessitaven. Així tots els habitants podien disfrutar d’un plat calent en els dies importants. Amb el pas del temps, moltes localitats mantenen viva esta tradició, principalment aquelles situades a la Ribera, la Safor, la Marina o l’Horta Nord.
Recepta tradicional valenciana de l’arròs amb fesols i naps
No ens ha d’estranyar que Teodor Llorente dedicara un poema a este plat tradicional valencià. La seua essència i caràcter melós i aromàtic el convertixen en una de les receptes a les quals més es recorre per als diumenges i les trobades familiars.
N’hi ha diferents variants al llarg de la Comunitat Valenciana. Per exemple, al nord els fesols se substituïxen per garrofó (els fesols típics de la paella). Però sempre tenen en comú diversos ingredients essencials com l’arròs redó DO València i el nap de la varietat napicol per a donar caràcter al plat.
Ingredients de l’arròs amb fesols i naps
- 4 porcions d’espinada de porc (corbets)
- ½ orella i 1 peu de porc
- 2 botifarres de ceba
- 2 blanquets (embotit similar a la botifarra, però sense sang)
- ½ pot xicotet de fesols cuits o 200 grams de fesols crus
- 1 nap groc mitjà
- 320 g d’arròs
- 2-3 alls
- 3 litres d’aigua
- Un pessic de pebre roig dolç de la Vera
- Colorant o safrà
- Oli i sal
Com es fa l’arròs amb fesols i naps amb olla de pressió
Es tracta d’una recepta que a primera vista pareix molt difícil d’elaborar, però resulta al contrari. Com ja hem dit, antigament es cuinava en una olla de fang, però és possible recrear este plat tradicional valencià amb una olla exprés i obtindre el mateix resultat.
- Servixen tant els fesols crus com els de pot. En cas que ens decantem pels primers, la nit anterior els deixarem a remulla per a coure’ls l’endemà.
- Una vegada arribat el matí en què cuinarem el plat, posem en l’olla de pressió els corbets, l’orella i el peu de porc, juntament amb el nap pelat i tallat a trossos. Li afegim un litre d’aigua, una mica de sal i ho deixem coure durant 15-20 minuts amb la tapa tancada.
- Després, deixem eixir el vapor i obrim l’olla. Seguidament, se li afigen els fesols i l’embotit i ho deixem bollir tot durant 5 minuts més sense tapar l’olla.
- En una paella a part, sofregim els alls junt amb el pebre roig i ho aboquem en l’olla exprés.
- En este moment, es tasta el caldo per a comprovar si té prou sal. Si cal, se n’hi afig més.
- Finalment, ens quedaria afegir l’arròs i el colorant i coure-ho durant uns 5 minuts amb l’olla tancada. Ha de quedar melós, per això, si veiem que ha de quedar curt d’aigua, se li’n pot afegir sense problema abans de tirar l’arròs. Aproximadament per un gotet d’arròs se’n necessitaran tres d’aigua.
- Una vegada acabat, ho deixem reposar uns minuts i... llestos!