Beneficis de la meditació 

El sentit de la vida és una percepció personal i subjectiva sobre el valor que la persona dona a allò que fa, ens fa sentir valuosos i és tan important que es converteix en un focus que ens ajuda a orientar les energies.

coneix-te

15 octubre 2019

Compartix

El sentido de la vida

Vicktor Frankl (Viena 1905), psiquiatre jueu, va ser reclòs en diversos camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial, on va perdre els pares i l’esposa. En eixes circumstàncies tan extremes va ser on va observar que els presoners que sobrevivien eren els qui havien aconseguit trobar un sentit a les seues vides, tot i les dures condicions que patien.

El 1946 va publicar el seu famós llibre L’home a la recerca de sentit, en el qual va desenvolupar una de les seues tesis: sempre es pot trobar un sentit a la vida, encara que les condicions siguen adverses. Fins i tot en circumstàncies de dolor i mort, triem si ens sotmetem o si fem front a la situació.

Este cèlebre autor postulava que la llibertat de l’home ningú la pot arrabassar i és la que fa que la vida puga tindre un sentit. Cada persona tindrà un propòsit vital propi i diferent del dels altres, fins i tot donarà un sentit a la seua vida diferent en cada etapa de la seua existència.

El que importa no és el que es pot esperar de la vida, sinó el que cada u pot aportar a la vida. La psicologia positiva, ciència jove centrada en l’estudi de les experiències i els trets positius per a viure amb benestar, ens ajuda a generar un estil de vida amb sentit i propòsit.


El sentido de la vida


Martin Seligman, un dels seus autors principals, va desenvolupar una teoria del benestar en la qual un dels cinc factors del model és precisament el propòsit i el significat (Meaning and purpose). Fa referència a la necessitat de donar a la vida un sentit per a aconseguir un bon nivell de benestar.

La meditació pot ser una ferramenta molt útil per a ajudar-nos a comprendre millor la nostra vida i a exercir un control sobre ella. Meditar uns minuts al dia permet cultivar la ment, fer canvis en la percepció de la realitat de cada u i, per tant, avançar en la busca del sentit que volem donar a la nostra vida. La meditació ens connecta amb nosaltres mateixos i s’ha de practicar de forma plena i conscient amb l’objectiu de construir un present beneficiós, tranquil i feliç.

Trobar el propòsit i el significat per al propi projecte vital no és fàcil, i encara menys quan l’estil de vida que portem és frenètic, sense temps per a res. El cos necessita descansar i la ment també, per això cal dedicar un espai per a la concentració i la connexió interior amb un mateix.

Una coneguda frase de Nietzche resumix molt bé esta filosofia: “Qui té un perquè per a viure trobarà quasi sempre el com”.

El sentido de la vida

Meditació per a principiants

1. Triar un lloc tranquil, amb bona temperatura i sense distraccions.
2. Triar un moment del dia, amb bona predisposició.
3. Triar una posició còmoda, pot ser assentats o gitats.
4. Tancar els ulls i concentrar-se en la respiració.
5. Observar els pensaments, no fugir-ne.
6. Començar per temps curts, de 10 minuts, i augmentant-los a poc a poc fins a arribar als 30 minuts per sessió.

Model PERMA o teoria del benestar. Matin Seligman (1999)

Este model descriu el que les persones trien lliurement per a augmentar el seu sentiment de benestar. PERMA és l’acrònim dels cinc factors que poden millorar els nivells de satisfacció i motivació personal.

P

Positive Emotions (Emocions positives)

Suposa l’augment de les emocions positives, basant-se en una gestió adequada de les emocions negatives.
Suposa l’augment de les emocions positives, basant-se en una gestió adequada de les emocions negatives.

E

Engagement (Compromís)

Quan aconseguim un nivell de compromís amb nosaltres mateixos, ajustant de manera adequada les fortaleses amb els objectius, aconseguim una harmonia correcta amb el present.

R

Relationships (Relacions positives)

La millora de les relacions socials és un factor de protecció important i necessari per a aconseguir el benestar personal.

M

Meaning and purpose (Propòsit i significat)

Este factor fa referència a la idea de donar a la nostra vida un sentit que vaja més enllà de nosaltres mateixos. Genera un sentiment de pertinença a alguna cosa que ens transcendix. Tots necessitem donar un sentit a la nostra vida per a sentir-nos bé.

A

Accomplishment (Èxit i sentit d’assoliment)

Assolir objectius programats ens proporciona un sentiment d’autoeficàcia i autonomia que millora el nostre sentiment de benestar.