Beneficis dels xiquets en la natura

Entre les presses del dia a dia i l’atracció de la tecnologia per als moments d’oci, de vegades és complicat buscar un moment per a acostar els xiquets al món natural i reconnectar amb l’essència del que som. Les vacances escolars i els caps de setmana són ideals per a conéixer la nostra fauna i flora i aprendre com és més enllà dels llibres.

cures infantils

Compartix

Beneficios de la naturaleza

Diversos estudis demostren la importància que té el contacte amb la naturalesa en l’aprenentatge i en el desenvolupament cognitiu i emocional dels xiquets. Passar temps en relació amb el nostre entorn proporciona benestar i consciència mediambiental, i a més millora la seua capacitat d’observació i exploració, la creativitat, l’autodisciplina, les relacions socials, l’empatia i el respecte.

Plantar llavors, “caçar” insectes, xapotejar, olorar les flors, escoltar els pardals, vore les estreles… Tot això és possible amb la llibertat d’embrutar-se i disfrutar del joc espontani. La platja, el bosc, el camp o la muntanya són entorns fantàstics on podem connectar amb el món natural i disfrutar amb els cinc sentits.

Oïda

Escoltar el silenci, el curs de l’aigua, el cant de les diferents espècies de pardals, el mateix so de la naturalesa (arbres, plantes, animals…). És interessant fer que tanquen els ulls i que expressen les seues sensacions en contrast amb els sons habituals del seu dia a dia.

Olfacte

Olorar plantes diferents i intentar diferenciar-les. Es recomana començar amb les herbes aromàtiques amb què estiguen més familiaritzats. Una bona activitat per a aprofitar l’“excursió” a la naturalesa i emportar-nos-en “un poquet” a casa és fer ambientadors per als armaris amb estes plantes aromàtiques.

Vista

Disfrutar dels colors de la naturalesa i comprovar com canvien en cada estació, observar com responen els animals i les plantes a l’entorn (per exemple, els arbres inclinats pel sol, la reacció de les flors al sol o la pluja, la ubicació dels nius dels animals). Una altra bona activitat és identificar formes geomètriques en la naturalesa.

Gust

Tastar plantes comestibles, arreplegar fruits silvestres i diferenciar-los, buscar bolets i després preparar-los a casa… Són activitats que ajuden a potenciar el gust i a “assaborir” el nostre entorn. Tot això sempre supervisat per un adult.

Tacte

Tocar les fulles, la corfa dels arbres, la terra, la pedra, l’arena… Parar-se en la varietat de textures que presenten. Amb el sentit del tacte es poden plantejar diferents manualitats per a fer en casa.