Borreta: una recepta alacantina

La borreta és una recepta típica d’Alacant, perfecta per a disfrutar en estos mesos
més freds. T’ensenyem com es prepara pas a pas. T’encantarà!

hui mengem

CompartixCreïlles, abadejo i espinacs. Estos són alguns dels ingredients principals de la borreta, una recepta característica de la província d’Alacant que resulta molt apetitosa en dies de fred. Els seus orígens també tenen història, ja que antigament era habitual preparar este plat durant la Quaresma com un menjar únic, capaç d’aportar energia sense necessitat d’afegir-li carn.

La borreta alacantina, també coneguda com a borreta alcoiana, de fet, és un guisat senzill, saborós i molt econòmic que és molt fàcil de preparar en casa. Ara bé, hi ha moltes versions del plat: hi ha gent que aposta per afegir-li nyores, mentre que uns altres li posen tomaca o pebre roig. Per a rematar el guisat, se sol afegir ou.


Juntament amb altres receptes alacantines, com ara l’olleta, la salsa pericana, o l’arròs amb fesols i naps, estem convençuts que la borreta d’abadejo arribarà per a quedar-se en el teu receptari. 

Vegem ara com es prepara.

Ingredients de la borreta

Per a preparar la nostra borreta, necessitarem els ingredients següents:

-400 g d’abadejo (dessalat)
-3 creïlles
-1 ceba
-1 cabeça d’alls
-2 nyores
-½ quilo d’espinacs
-1 l d’aigua
-4 ous
-oli d’oliva verge extra
-sal


Pas a pas de la borreta alacantina

Per a fer la recepta de la borreta, començarem posant un litre d’aigua a calfar en una olla gran, on després afegirem la gran majoria dels ingredients. Pelarem les creïlles i les afegirem a l’olla; i el mateix amb la ceba, que partirem en dos mitats. Pelarem els alls, tallarem l’abadejo a trossos (l’hem de dessalar abans durant 24 hores) i també netejarem les nyores (els llevarem el peçó i les llavors). Afegirem també tot això a l’olla i ho condimentarem.

Després, deixarem que alce el bull i li abocarem un poc d’oli. Ho cuinarem a foc mitjà durant uns 30 minuts sense tapar. Finalment, trencarem els ous i els afegirem també a l’olla. Els afegirem un poc de sal i, ara sí, taparem l’olla i esperarem que quallen.

I ja tindríem a punt la nostra borreta alacantina! Tal com has vist, no té cap misteri i és un guisat relativament fàcil de preparar que podem aprofitar en estos dies freds en què no tenim molt de temps. Bona, nutritiva i senzilla, visca la borreta alcoiana!