Calçotada: com es fan els calçots

La calçotada és una gran cita gastronòmica que no pots deixar passar. Et comptem com fer calçots i triomfar amb el menú.

hui mengem

Compartix


Estem en plena temporada de calçots. Este plat típic de la gastronomia catalana s’ha estés fora de les seues fronteres i cada vegada és més habitual menjar-ne en altres punts del territori nacional. Els calçots són una varietat de cebes tendres poc bulboses originàries de les zones de l’Ebre i les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp i el Baix Penedès. Són el plat més emblemàtic de Valls (Tarragona) i es consumixen només a l’hivern. El seu nom ve de l’acció que definix el procés de l’obtenció del calçot: calçar la terra; és a dir, depositar terra al voltant de la ceba perquè es blanquege.


Com es fan els calçots

La forma tradicional de preparar els calçots és sobre flames de sarment, encara que també es poden fer a la brasa o, fins i tot, en el forn a casa. La celebració gastronòmica que reunix familiars i amics a l’aire lliure al voltant d’este aliment és la calçotada, una festa campestre molt divertida en la qual els convidats acaben amb els dits negres, ja que esta ceba tendra es menja amb les mans. T’expliquem pas a pas com es fa una calçotada típica.


Menú de calçotada

Ingredients (6 persones)

-4 manolls de calçots (25 calçots per manoll)

-Salsa romesco

-Paper de diari

-Graella


Elaboració: 

1. Deslliguem els manolls de calçots i en tallem un poc les fulles verdes per a agafar-los millor a l’hora de menjar-los.

2. Preparem el foc. L’ideal és utilitzar sarment, però amb qualsevol altre tipus de llenya eixiran igual de bons. Els calçots es cuinen amb la flama, no amb les brases.

3. Col·loquem els calçots en la graella en grups de 25 amb la part blanca cap a dins i les tiges verdes cap a fora. 

4. Posem la graella damunt del foc. Els cuinem de 5 a 7 minuts, els girem i els deixem 7-8 minuts més. En total han d’estar uns 15 minuts. Quan vegem que comencen a “plorar” (quan trauen suc) i que l’exterior està carbonitzat, estan a punt.

5. Els llevem amb molta de cura de no cremar-nos i els emboliquem en paper de diari.

6. Els deixem reposar una mitja hora perquè s’acaben de fer amb la calor que mantenen. Mentrestant, continuem fent la resta dels calçots. 

7. Els servim acompanyats de salsa romesco o una salsa tradicional anomenada salvitxada. Per a menjar-los, els subjectem de la tija amb una mà i, amb l’altra, estirem cap avall per a extraure el calçot net. A disfrutar!


 Com es fan els calçots al forn

Les calçotades tradicionals se solen reservar per a caps de setmana o dies de festa, però també podem preparar els calçots al forn i prendre’ls en casa qualsevol dia. 

1. Calfem el forn a 250 graus.

2. Netegem els calçots eliminant-ne la primera capa i tallant-ne un poc les tiges verdes i les arrels. 

3. Col·loquem els calçots en la safata del forn sense amuntonar-los i els cuinem al forn durant 15 minuts.

4.Els traiem i els emboliquem en paper de diari i deixem que reposen 10 minuts abans de servir-los.