Com fer arròs al forn

Descobrix com pots fer arròs al forn amb l’autèntica recepta tradicional valenciana. Et contem pas a pas com es prepara este plat deliciós de manera senzilla.

hui mengem

Compartix


L’arròs al forn és una recepta tradicional d’aprofitament de les cuines de tota la Comunitat Valenciana. Es preparava habitualment amb les sobres del putxero, per això sol haver-hi variants en els ingredients principals en funció dels embotits típics de cada zona.

Com que no existien forns domèstics, es coïa en els forns de pa “públics”, fet que li valgué el sobrenom de passejat, pel tràfec que suposava anar de casa al forn i del forn a casa amb cassoles repletes d’ingredients.

A les variants per població o zona (de fet, podem trobar arròs al forn amb llonganisses o amb pilotes com les del putxero), cal afegir-hi les versions d’hivern i d’estiu. Durant els mesos més calorosos, les cassoles s’alliberaven del contingut més greixós, les costelles o la cansalada, per a centrar-se en les verdures.

Amb la mateixa filosofia d’esta recepta, “torrada” al forn, han sorgit altres cassoles amb base de peix, com ara la cassola de Quaresma, preparada amb abadejo, carxofes i faves.

És una recepta que embruta molt poc la cuina, ja que es prepara al forn, és senzilla i ràpida, i resulta molt reconfortant durant els mesos de fred. A més, en cas de no disposar de caldo, també es pot elaborar amb aigua. El resultat és un sabor un poc menys intens, però igual de deliciós.

Ingredients per a 4-6 persones

300 g d’arròs
600 ml de caldo de putxero (o d’aigua)
100 g de cigrons cuits
4 costelles de porc
4 botifarres de ceba
1 tira de cansalada entreverada fresca
1 creïlla
1 tomaca
3 cullerades soperes de tomaca triturada
1 cabeça d’alls
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre roig dolç



Elaboració 

1.  Sofrig les costelles i la cansalada tallada a trossos amb la cabeça d’alls. Condimenta el sofregit i daura’l.

2.  A continuació, sofrig el pebre roig (dolç) i la tomaca triturada.

3.  Quan estiga a punt, afig-li l’arròs i la creïlla tallada a rodanxes grosses i remou-ho tot en la paella.

4.  Col·loca tota l’elaboració anterior en una cassola de fang amb la cabeça d’alls al centre, les botifarres, els cigrons cuits i la tomaca a rodanxes.

5.  Aboca-hi el caldo, sempre dos mesures per cada mesura d’arròs, corregix el punt de sal i distribuïx tots els ingredients de manera uniforme. Introduïx la cassola al forn a 220 ºC durant 20 o 30 minuts, fins que quede sec i daurat.