Com podem fer tomaques seques 

Vols saber com es fan les tomaques seques des de casa? L’estiu és el millor moment per a elaborar-les! Només has de seguir estos passos senzills.

hui mengem

Compartix


Ens agraden fresques, fregides i, sens dubte, deshidratades. Parlem (no podia ser d’una altra manera) de les tomaques. Les utilitzem per a qualsevol ensalada, fregides (en salsa) per acompanyar multitud de plats i, és clar, també seques. Les tomaques seques, de fet, són una guarnició excel·lent per a carns torrades, o per a canapés i piscolabis. Funcionen molt bé també amb la pasta, les ensalades i les torrades o les focaccias i fins i tot, per a preparar pesto roig. Pràcticament no hi ha res que se’ls resistisca.


Com podem fer tomaques seques? Doncs bé, hi ha diverses maneres de poder disfrutar d’este ingredient. El més bàsic és saber com es deshidrata la tomaca, ja que, com t’imaginaràs, per a disfrutar d’esta recepta haurem de sotmetre-la a altes temperatures. Això és clau, a més d’incorporar oli, alfàbega, all, timó i altres herbes aromàtiques perquè quede deliciosa.


Com avançàvem, hi ha diferents maneres d’aconseguir estes suculentes tomaques deshidratades. Això sí, si et preguntes com es preparen les tomaques seques, has de saber abans de res que tots estos processos necessiten una dosi extra de paciència, ja que cal invertir llargues quantitats de temps perquè queden saboroses. Per a fer-ho, per cert, també caldrà triar tomaques de mida i color uniformes, que garantiran l’èxit de la recepta. Les més adequades seran les tomaques de pera i, com més menudes i dolces siguen, més bones estaran. Però, sense més preàmbuls, descobrim com es fan les tomaques seques.


Com podem fer tomaques seques al forn

Fer tomaques seques al forn no té cap misteri més enllà de controlar bé els temps. Vegem com exactament:

1. El primer que haurem de fer és rentar les tomaques, tallar-les per la mitat i llevar les llavors.

2. Tot seguit, les posarem en una font, on les empolvorarem amb sal i sucre i les deixarem reposar entre mitja hora i una hora.

3. Escorrerem l’aigua que hagen soltat en el temps de maceració i tornarem a posar les tomaques en una safata.

4. Les pintarem després amb oli i hi afegirem herbes aromàtiques i pebres al gust.

5. Encendrem el forn a 60 graus i hi ficarem les tomaques. Haurem d’estar molt pendents, perquè durant les tres hores següents haurem d’escórrer, cada mitja hora, el líquid que amollen.

6. Després d’estes tres hores, quan estiguen quasi seques, les posarem en una reixeta del forn i les deixarem unes tres hores més. 

7. Passades les sis hores, les deixarem refredar amb la porta del forn oberta.

8. Una vegada tinguem les tomaques seques, les utilitzarem directament o les conservarem en oli. Esta última part, precisament, és molt important si volem guardar-les per a més endavant. Si et preguntes com pots fer tomaques seques en oli, hauràs d’apuntar també els passos següent


1. Posarem un casset al foc amb aigua i, quan alce el bull, hi afegirem les tomaques seques. Les bullirem durant uns 20 minuts. 

2. Després, escorrerem les tomaques i les deixarem reposar una estona en el colador perquè deixen anar tota l’aigua i queden tan seques com siga possible. Tot seguit, les torcarem amb un drap net. És crucial que estiguen seques abans de ficar-les en oli, ja que, en cas contrari, podrien fer-se malbé. 

3. Pelarem uns alls i els xafarem amb el cas del ganivet perquè queden triturats (i d’esta manera deixen anar tot l’aroma).

4. Omplirem un pot de vidre i hi intercalarem alls, tomaques, grans de pebre, orenga i alfàbega per capes perquè tot hi quede més repartit. Quan ho tinguem tot ficat, ho cobrirem amb oli d’oliva verge extra (les tomaques, sens dubte, han de quedar ben cobertes). 

5. Tancarem el pot i el guardarem al rebost. Deixarem que macere un mínim de 3 dies, encara que també es pot deixar una setmana perfectament. Durant este temps, no haurem d’obrir-lo perquè s’impregnen bé tots els sabors.

6. Després d’este temps, ja podrem utilitzar-lo. Una vegada obert, hem de guardar-lo en la nevera (on podrem conservar-lo durant unes 2 setmanes). 


Com podem fer tomaques seques al microones

Quasi tot el que es fa al forn es pot replicar al microones. Si vols saber com es fan les tomaques seques al microones, no et perdes esta opció:

1. De la mateixa manera que abans, rentarem i tallarem les tomaques per la mitat a la llarga. Les buidarem, en torcarem l’interior i les empolvorarem amb una mescla de sal i sucre. Les deixarem reposar de nou perquè amollen el líquid. 

2.  Posarem la part carnosa cara avall en un plat cobert amb paper de cuina (uns quatre seran suficients) i després les ficarem al microones a temperatura màxima durant 5 minuts. Quan passe este temps, traurem les tomaques, les esclafarem lleugerament amb una cullera o una espàtula per a llevar el vapor que es forma entre la carn i la pell, passarem les tomaques a altres 4 fulls de paper nets i repetirem el procés dos vegades més. En l’última, controlarem més el temps per vore el punt de deshidratació que tenen les tomaques. 

3. Tot seguit, tornarem a ficar les tomaques al microones a màxima potència durant uns 2 minuts i ho repetirem dos vegades més. Les girarem al final i les posarem sobre la pell, i segons l’aspecte que tinguen, podrem posar-les al microones un altre minut més o no.

4. Estaran ja preparades per a consumir-les o per a guardar-les en oli.


Com podem deshidratar tomaques al sol

La fórmula més tradicional per a fer tomaques seques és deixar-les assecar al sol. És cert, això sí, que no a tot arreu de la nostra geografia hi ha sol durant tants dies perquè queden bé. Pot ser, d’altra banda, que no vulguem dependre d’un element extern per a preparar-les. En qualsevol cas, i per motius climatològics evidents, l’estiu és la millor estació per a recórrer a esta alternativa si vols posar-la en pràctica.


Per a deshidratar les tomaques al sol, haurem de llavar-les, torcar-les i preparar-les de la manera que hem vist abans. La diferència bàsica és que les posarem al sol, amb les llavors cap amunt, sobre una superfície plana i neta (la reixeta del forn, per exemple). La qüestió és protegir les tomaques amb una mosquitera de tela o similar perquè no reben visitants inesperats com ara insectes.


Haurem de deixar-les assecar al sol de 4 a 7 dies, i a les nits haurem de guardar-les en un lloc sec fins l’endemà perquè no agafen humitat. Una vegada seques, les airejarem (embolicades en un paper porós com el paper de diari o en una cistella) i, quan estiguen fredes, passarem a la fase de conservació.