Cura de la pell: consells per a una pell sana  

La cura de la pell és imprescindible si vols mantindre una pell sana i radiant. Retarda els signes de l’edat i evita tot el que la puga danyar.

SALUT I BELLESA

Compartix

Amb el pas dels anys la pell perd moltes de les propietats; sobretot, elasticitat, fermesa i humitat. A més, les taques són un altre factor que no hem de perdre de vista, ja que, a mesura que la nostra edat avança, van a apareixent més pigmentacions en la pell. La qüestió és: podem frenar o retardar l’aparició d’estos signes d’envelliment?

La resposta és sí, i la clau és la prevenció i la cura de la nostra pell. Són molts els factors que intervenen en l’envelliment: el tabac, l’estrés, els canvis bruscos de temperatura, l’alimentació o l’exposició solar, entre d’altres.

A més, la pell és l’únic òrgan del cos que necessita diferents atencions i cures depenent de l’edat, l’estació de l’any o la salut de cada persona. 

Segons l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, la infància, l’adolescència, la maduresa i la vellesa són etapes de la vida que introduïxen canvis profunds en tots els àmbits de l’ésser humà, i la pell, per descomptat, no és una excepció:

 • La pell d’un lactant, per exemple, pot ser fins a deu vegades més sensible que la d’un adult, i cal cuidar-ne extremadament el mantell protector.
 • L’adolescència té complicacions dermatològiques específiques, com l’aparició de l’acne.
 • En la maduresa, la pell patix agressions incentivades per l’activitat laboral, com és l’estrés o la falta de son, sense comptar amb la influència negativa d’addiccions com el tabac, l’alcohol o les drogues.
 • I, en la vellesa, es patix la depressió de les capes superficials de l’epidermis i es deixen de produir fibres, amb la pèrdua consegüent de la tonicitat de la pell.

Quines cures hauria de tindre la pell

1. Neteja. La neteja és un dels passos més importants per a mantindre una bona cura de la pell. A nivell facial no hem de descuidar la neteja, que convé fer dos vegades al dia, de matí i de nit, abans d’aplicar la resta de tractaments d’hidratació. Si la pell no està neta no podrà absorbir els actius de la resta de productes d’hidratació i nutrició. 

2. Hidratació. Una pell deshidratada pot ser la causant d’altres malalties cutànies. Perquè la pell estiga sana i puga acomplir totes les funcions és imprescindible que estiga hidratada correctament. No totes les zones de la pell tenen les mateixes característiques, i per això els productes s’han d’adaptar a la zona. 

3. Protecció. Tan important a l’estiu com a l’hivern. Ens hem de protegir dels rajos solars diàriament amb productes amb un índex de protecció alt, ja que, a Espanya, hui dia, la incidència del melanoma, que és el càncer de pell amb pitjor pronòstic, supera ja els 6.000 casos i la tendència va a l’alça, accentuada per la pandèmia, segons dades de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. 

4. Alimentació equilibrada. Portar una rutina d’alimentació equilibrada rica en fruita i verdura i beure molta aigua afavorix que la pell tinga més bon aspecte.

5. Descans i hores de son.

Els pitjors enemics d’una pell sana

 • L’aigua molt calenta: les altes temperatures danyen la pell, i si tenim la pell sensible produïxen més enrogiment.
 • El contacte amb aigües dures: la calç de l’aigua és irritant per a les pells sensibles, per això és preferible limitar el temps de la dutxa.
 • Els cosmètics amb actius irritants.
 • Els canvis bruscos de temperatura: poden provocar irritacions i altres reaccions, sobretot si tenim la pell sensible.
 • Els tòxics com el tabac i l’alcohol: no són saludables en cap cas.
 • L’estrés, l’ansietat… La nostra pell respon al propi estat anímic. 

Taques de la pell

La major part de les taques de la pell són fonamentalment per l’efecte del sol. Queden fora d’esta llista les taques de naixement i les pigues.

 1. Lentigen: són taques en tons de color café. Se solen trobar en les mans i en l’escot i són la conseqüència d’exposar-se al sol habitualment i sense protecció al llarg de molts anys. Es distingixen perquè el color és invariable al llarg de l’any.
 2. Melanosi i cloasma: són taques fosques que ixen en la cara, sobretot davant o en les galtes i també al llavi superior. S’enfosquixen durant les èpoques més assolellades de l’any. Poden aparéixer en qualsevol moment, encara que n’hi ha més possibilitats durant l’embaràs si es prenen anticonceptius o si es tenen desordres hormonals. També poden aparéixer a conseqüència d’algun tractament mèdic.
 3. Hiperpigmentació postinflamatòria (HPI): apareix generalment a conseqüència d’alguna malaltia de la pell. La causa més habitual és l’acne vulgar.