Empedrat: recepta d’ensalada de fesols

T’expliquem com pots preparar la recepta d’empedrat, una ensalada deliciosa de fesols tradicional de la gastronomia valenciana i catalana.

hui mengem

14 febrer 2020

Compartix


L’empedrat és una ensalada tradicional de la cuina valenciana i catalana a base de fesols. És un plat nutritiu i saludable que, a més, és fàcil i ràpid de preparar a casa. L’ingredient principal són els fesols, encara que es poden substituir per cigrons sense que el plat perda l’essència. De fet, no és gens estrany elaborar empedrat de cigrons. Els llegums se solen mesclar amb abadejo esmollat i verdures com tomaca, ceba o pebrera, però com sol passar amb estes receptes, a cada zona es prepara d’una manera. És un plat refrescant, ideal per a dies de calor o per a portar-lo a un dinar un dia de pícnic o en una carmanyola per a dinar al treball.

Si a casa tenim fesols de pot i abadejo dessalat, no ens costarà més de cinc minuts preparar-lo, per això és perfecte per a qui els agrada el receptari tradicional, però no tenen temps per a cuinar.


Recepta d'empedrat

Ingredients per a 4 personas

500 g de fesols
 300 g de lloms d’abadejo dessalats
 2 tomaques
 2 pebreres roges
 2 pebreres verdes
 1 ceba
 Olives negres
 3 ous
 Oli
 Vinagre
 Sal


Preparació

1. Si utilitzem fesols secs, els haurem de deixar enremull la nit anterior. Els escorrem i els bullim en l’olla. Amb l’olla ràpida,n’hi haurà prou amb 20 minuts, però si ho fem amb l’olla de sempre necessitaremdos hores de cocció. La versió ràpida és utilitzar fesols cuits. Els posem enun bol i els reservem.

2. Amb l’abadejo passa el mateix. El podem dessalarnosaltres a casa o comprar-lo ja preparat. Si triem la primera opció, el llavaremper a eliminar la sal superficial i el submergirem en aigua durant 48 horescanviant l’aigua dos vegades al dia. Si ja el tenim preparat, simplement l’esmollarembé i l’afegirem als fesols.

3. Llavem la ceba, la tomaca i les pebreres i les tallemen trossets  menuts. Les incorporem albol.

4. Bullim els ous, els pelem i els afegim a trossos. Mesclem bé l’ensalada.


5. L’adobem amb la sal, l’oli i el vinagre i la reservem en la nevera una hora perquè estiga fresca en el moment de servir-la.