Esgarraet o esgarrat, un clàssic valencià
L'esgarraet valencià, també anomenat esgarrat, és un plat típic de la cuina valenciana. Et contem com es pot preparar fàcilment a casa. Només necessites abadejo amb pimentons
saber comprar
Compartix
Quan un plat s’enredra tan profundament en les arrels d’un poble, és complicat determinar-ne l’origen. Així passa amb l’esgarraet valencià, també dit esgarrat, joia del receptari local. El seu nom es deriva precisament del mètode d’elaboració, en el qual cal esgarrar els ingredients, tots de gran sabor i presents en qualsevol llar: una base d’abadejo amb pimentó roig, all i oli. Algunes variants també hi incorporen les olives, però en qualsevol cas cal tallar l’abadejo i el pimentó en tires fins a aconseguir una tapa substanciosa per a sucar-hi pa. Se servix amb freqüència a les barres dels bars, on es mulla i s’acaba ràpidament, però és tan saludable i senzill de preparar que es pot convertir en un imprescindible de qualsevol cuina.
Esgarraet o esgarrat, la versió valenciana de l’abadejo amb pimentons
L’esgarraet valencià és genuí, per molt que es puga assemblar a altres receptes. A Catalunya es pot confondre amb l’esqueixada, paraula amb un significat semblant però en l’elaboració la qual s’utilitzen pimentons verds, ceba i tomaca. És famosa l’escalivada, a base únicament de verdures, que a més han sigut cuites sobre llenya o brasa. I fins i tot al sud de la Comunitat Valenciana existix l’espencat, l’elaboració del qual és molt semblant, però que a més inclou albergina i, a vegades, ou dur. Sent puristes, l’autèntic esgarraet només es compon d’abadejo amb pimentons, i la gràcia està en el contrast del salat amb el dolç, a més de l’adobament adequat. Estem davant d’un plat històric, que antigament nodria els treballadors de la mar i del camp, i convé respectar els passos de la recepta.
Recepta de l'esgarraet valencià
Només uns 20 minuts i una miqueta d’habilitat faran possible que la família disfrute d’este menjar tradicional, nutritiu i abellidor, els ingredients del qual podràs trobar sense dificultat:
Ingredients
- 6 pimientons rojos
- 250 grams d’abadejo (es pot comprar directament esmollat)
- All
- Oli d’oliva
- Sal
Elaboració
- Torrem els pimentons sencers i la peça d’abadejo sobre una planxa o brasa.
- Els retirem del foc i els deixem refredar.
- Pelem els pimentons i els tallem a tires, normalment irregulars, amb les mans.
- Esmollem l’abadejo o, si ja ho està, el posem sobre el pimentó en el plat.
- Adobem el resultat amb all picat, sal i oli abundant.
- A disfrutar!