9 claus per a estalviar en la compra

 Has provat d’organitzar el teu menú setmanal? D’esta manera podràs estalviar i guanyar temps. A més de comprar el que necessites de veres

hui mengem

Compartix


Pensar en plats de baix cost sense renunciar al valor nutritiu, al sabor, a la varietat i al respecte del nostre entorn ens pot semblar una tasca gairebé impossible. És complicat pensar en com podem fer que els menús que preparem diàriament siguen saludables, abellidors, que duren més i que ens permeten estalviar en la cistella de la compra. La faena no és senzilla, requerix una organització flexible i aguditzar l’enginy gastronòmic partint de preparacions simples.

Com es pot estalviar organitzant el menú setmanal

  1. Revisa la nevera, el congelador i el rebost; amb esta informació pensa en les receptes en què pugues utilitzar la fruita i la verdura que tens disponibles, els aliments que duguen un temps al congelador i les conserves que hagen de caducar. Valora les ofertes personalitzades i les setmanals del supermercat. I, amb tot això, prepara la llista de la compra. És una ferramenta important per a estalviar temps en el supermercat i evitar dur a casa aliments superflus que encarixen el preu dels plats.

    2. Compra amb una mirada en plats genèrics que es puguen adaptar fàcilment a canvis en alguns dels ingredients. Els llegums o els cereals integrals que aconseguim fàcilment són versàtils en el moment de cuinar i ens donen cert joc a l’hora d’elaborar plats nous.

    3. A més, els plats amb llegums rendixen més, ja que quan els cuinem tenen la capacitat d’absorbir aigua, fet que n’augmenta el volum i assacien més.

    4. Opta per les fruites i les verdures de temporada, recorda que es conreen en gran quantitat, molt més que les d’hivernacle, i això fa que tinguen un preu més assequible. Oferixen un alt valor nutricional, un sabor intens i contribuïxen a l’economia local.

    5. Aprofita’t de les guarnicions en les receptes que tinguen com a ingredient principal la proteïna. D’esta manera, “estirem” les receptes per a reduir-ne el consum, moltes vegades excessiu.

    6. Valora el preu segons el pes dels productes frescos, així pots fer una comparació real entre un aliment i un altre. No compres “a ull”; és a dir, no et guies per l’estimació subjectiva de la mida sense llegir l’etiqueta.

    7. Aprofita les restes de menjars que sobren. Les receptes d’aprofitament ajuden a evitar el malbaratament d’aliments, una cosa de la qual cal prendre consciència.

    8. El pa sec no és només pa sec: és la torrada del desdejuni de l’endemà, són les llesques amb ou, un púding, crostonets o pa ratllat.

    9. Evita els aliments preparats i envasats.

 Recorda que no sempre el més barat és el que més convé, estalviar també suposa saber comprar.


Ensalada de creïlla, cogombrets i ou


Ingredients (4 persones)


500 g de creïlla
-  300 g de cogombre
-  120 g de ceba
-  80 g de cogombrets envinagrats
-  10 g de julivert picat
-  40 ml d’oli d’oliva extra verge
-  10 ml de vinagre balsàmic
-  4 ous
-  20 olives negres
-  Sal
-  Pebre

Preparació:

1. Bull les creïlles amb pell uns 25-30 minuts. Quan estiguen a punt, pela-les i talla-les a trossos mitjans.

2. Mescla-les en calent amb la ceba tallada a tires i adoba-ho tot amb oli, vinagre balsàmic, sal i pebre al gust. Deixa-ho refredar a temperatura ambient i, després, reserva-ho en la nevera fins que es refrede.

3. Mentrestant, bull els ous nou minuts, refreda’ls i pela’ls. Trosseja’n dos i afig-los a les creïlles, amb els cogombrets, el cogombre tallat menut i la mitat del julivert.

4. Servix-ho amb la resta dels ous a gallons, l’altra part del julivert, les olives i rectifica-ho de sal, pebre i oli.


Energia

295,64 Kcal

Proteïnes

11 g

Greixos

17,42 g

Sucres

4,19 g

HDC

23,6 g

SAT

3,62 g

MONO

9,93 g

POLI

2,22 g

Colesterol

216,83 g

Fibra

3,35 g


Mussaca vegetariana de llentilles

Ingredients (2 persones)


400 g de carabassa pelada i trossejada a daus
-  400 g de tomaca trossejada natural
-  240 g d’albergines tallades a rodanxes
-  150 g de llentilles pardines
-  120 g de ceba blanca picada fina
-  80 g d’api tallat a dauets
-  5 g d’orenga seca
-  1 all ben picat
-  1 fulla de llorer,
-  60 ml de vi negre


Salsa Beixamel:

-  60 g de formatge feta esmicolat
50 g de formatge parmesà ratllat
40 g de mantega
40 g de farina de blat
1 g d’anou moscada molta
350 ml de llet semidesnatada
40 ml d’oli d’oliva verge extra
1 ou lleugerament batut
 Sal i pebre negre molt

Preparació

1.  Col·loca les llentilles en un recipient amb aigua freda perquè s’hidraten. Precalfa el forn a 200 °C , per dalt i per baix, i prepara dos safates, greixades amb un poc d’oli.

2. En una olla amb oli, calfa la ceba amb l’api i un pessic de sal. Tira-hi l’all i cuina-ho 5 minuts.

3. Escorre les llentilles, rentant-les bé, i afig-les a l’olla juntament amb el llorer i la tomaca. Salpebra-ho, tira-hi l’orenga i el vi i deixa que l’alcohol s’evapore. Cobrix-les amb uns 150-200 ml d’aigua, abaixa el foc i cuina-ho uns 25-30 minuts fins que les llentilles estiguen al punt. La consistència ha de ser melosa, ja que és el farciment de la mussaca.

4. Repartix la carabassa a daus en una de les safates i l’albergina a rodanxes en una altra. Salpebra-les les dos i cuina-les al forn durant 20 minuts, girant-les quan duguen 10 minuts.

5. •Per a preparar la beixamel, fon la mantega en una paella, tira-hi la farina i remena-ho ràpidament a foc mitjà. Quan estiga daurada, aparta-la del foc i incorpora-hi la llet sense deixar de remenar. Una vegada incorporada, retorna-la al foc i mantín la cocció fins que s’espessisca, sense deixar de remenar. Tira-hi l’anou moscada, pebre negre i quasi tot el formatge parmesà. Aparta-ho del foc, deixa que es refrede un poc i tira-hi l’ou batut, remenant bé.


Energia

397,8 Kcal

Proteïnes

21,51 g

Greixos

10,3 g

Sucres

26.67g

HDC

37,08 g

SAT

8,45 g

MONO

4,26 g

POLI

1,19 g

Colesterol

97,6 g

Fibra

7,6


Gelat de plàtan, nectarina i te verd

Ingredients (6 unitats)

6 nectarines madures amb pell, rentades i trossejades
1 plàtan madur
100 ml de te verd fred
20 ml de suc de llima
5-10 gotes d’estèvia.

Preparació

1.  Col·loca tots els ingredients en el got d’un processador d’aliments i tritura’ls. Repartix la mescla en motles de polo i reserva’ls en el congelador, almenys, 3 hores.


Energia

60,27 Kcal

Proteïnes

1,72 g

Greixos

0,16 g

Sucres 

12,48 g

HDC

13 g

SAT

0,02 g

MONO

0,01 g

POLI

g

Colesterol

g

Fibra

2,92 g