9 claus per a estalviar en la compra
Has provat d’organitzar el teu menú setmanal? D’esta manera podràs estalviar i guanyar temps. A més de comprar el que necessites de veres
hui mengem
Compartix
Pensar en plats de baix cost sense renunciar al valor nutritiu, al sabor, a la varietat i al respecte del nostre entorn ens pot semblar una tasca gairebé impossible. És complicat pensar en com podem fer que els menús que preparem diàriament siguen saludables, abellidors, que duren més i que ens permeten estalviar en la cistella de la compra. La faena no és senzilla, requerix una organització flexible i aguditzar l’enginy gastronòmic partint de preparacions simples.
Com es pot estalviar organitzant el menú setmanal
- Revisa la nevera, el congelador i el rebost; amb esta informació pensa en les receptes en què pugues utilitzar la fruita i la verdura que tens disponibles, els aliments que duguen un temps al congelador i les conserves que hagen de caducar. Valora les ofertes personalitzades i les setmanals del supermercat. I, amb tot això, prepara la llista de la compra. És una ferramenta important per a estalviar temps en el supermercat i evitar dur a casa aliments superflus que encarixen el preu dels plats.
2. Compra amb una mirada en plats genèrics que es puguen adaptar fàcilment a canvis en alguns dels ingredients. Els llegums o els cereals integrals que aconseguim fàcilment són versàtils en el moment de cuinar i ens donen cert joc a l’hora d’elaborar plats nous.
3. A més, els plats amb llegums rendixen més, ja que quan els cuinem tenen la capacitat d’absorbir aigua, fet que n’augmenta el volum i assacien més.
4. Opta per les fruites i les verdures de temporada, recorda que es conreen en gran quantitat, molt més que les d’hivernacle, i això fa que tinguen un preu més assequible. Oferixen un alt valor nutricional, un sabor intens i contribuïxen a l’economia local.
5. Aprofita’t de les guarnicions en les receptes que tinguen com a ingredient principal la proteïna. D’esta manera, “estirem” les receptes per a reduir-ne el consum, moltes vegades excessiu.
6. Valora el preu segons el pes dels productes frescos, així pots fer una comparació real entre un aliment i un altre. No compres “a ull”; és a dir, no et guies per l’estimació subjectiva de la mida sense llegir l’etiqueta.
7. Aprofita les restes de menjars que sobren. Les receptes d’aprofitament ajuden a evitar el malbaratament d’aliments, una cosa de la qual cal prendre consciència.
8. El pa sec no és només pa sec: és la torrada del desdejuni de l’endemà, són les llesques amb ou, un púding, crostonets o pa ratllat.
9. Evita els aliments preparats i envasats.
Recorda que no sempre el més barat és el que més convé, estalviar també suposa saber comprar.
Ensalada de creïlla, cogombrets i ou
Ingredients (4 persones)
- 500 g de creïlla
- 300 g de cogombre
- 120 g de ceba
- 80 g de cogombrets envinagrats
- 10 g de julivert picat
- 40 ml d’oli d’oliva extra verge
- 10 ml de vinagre balsàmic
- 4 ous
- 20 olives negres
- Sal
- Pebre
Preparació:
1. Bull les creïlles amb pell uns 25-30 minuts. Quan estiguen a punt, pela-les i talla-les a trossos mitjans.
2. Mescla-les en calent amb la ceba tallada a tires i adoba-ho tot amb oli, vinagre balsàmic, sal i pebre al gust. Deixa-ho refredar a temperatura ambient i, després, reserva-ho en la nevera fins que es refrede.
3. Mentrestant, bull els ous nou minuts, refreda’ls i pela’ls. Trosseja’n dos i afig-los a les creïlles, amb els cogombrets, el cogombre tallat menut i la mitat del julivert.
4. Servix-ho amb la resta dels ous a gallons, l’altra part del julivert, les olives i rectifica-ho de sal, pebre i oli.
Energia
295,64 Kcal
Proteïnes
11 g
Greixos
17,42 g
Sucres
4,19 g
HDC
23,6 g
SAT
3,62 g
MONO
9,93 g
POLI
2,22 g
Colesterol
216,83 g
Fibra
3,35 g
Mussaca vegetariana de llentilles
Ingredients (2 persones)
- 400 g de carabassa pelada i trossejada a daus
- 400 g de tomaca trossejada natural
- 240 g d’albergines tallades a rodanxes
- 150 g de llentilles pardines
- 120 g de ceba blanca picada fina
- 80 g d’api tallat a dauets
- 5 g d’orenga seca
- 1 all ben picat
- 1 fulla de llorer,
- 60 ml de vi negre
Salsa Beixamel:
- 60 g de formatge feta esmicolat
- 50 g de formatge parmesà ratllat
- 40 g de mantega
- 40 g de farina de blat
- 1 g d’anou moscada molta
- 350 ml de llet semidesnatada
- 40 ml d’oli d’oliva verge extra
- 1 ou lleugerament batut
- Sal i pebre negre molt
Preparació
1. Col·loca les llentilles en un recipient amb aigua freda perquè s’hidraten. Precalfa el forn a 200 °C , per dalt i per baix, i prepara dos safates, greixades amb un poc d’oli.
2. En una olla amb oli, calfa la ceba amb l’api i un pessic de sal. Tira-hi l’all i cuina-ho 5 minuts.
3. Escorre les llentilles, rentant-les bé, i afig-les a l’olla juntament amb el llorer i la tomaca. Salpebra-ho, tira-hi l’orenga i el vi i deixa que l’alcohol s’evapore. Cobrix-les amb uns 150-200 ml d’aigua, abaixa el foc i cuina-ho uns 25-30 minuts fins que les llentilles estiguen al punt. La consistència ha de ser melosa, ja que és el farciment de la mussaca.
4. Repartix la carabassa a daus en una de les safates i l’albergina a rodanxes en una altra. Salpebra-les les dos i cuina-les al forn durant 20 minuts, girant-les quan duguen 10 minuts.
5. •Per a preparar la beixamel, fon la mantega en una paella, tira-hi la farina i remena-ho ràpidament a foc mitjà. Quan estiga daurada, aparta-la del foc i incorpora-hi la llet sense deixar de remenar. Una vegada incorporada, retorna-la al foc i mantín la cocció fins que s’espessisca, sense deixar de remenar. Tira-hi l’anou moscada, pebre negre i quasi tot el formatge parmesà. Aparta-ho del foc, deixa que es refrede un poc i tira-hi l’ou batut, remenant bé.
Energia
397,8 Kcal
Proteïnes
21,51 g
Greixos
10,3 g
Sucres
26.67g
HDC
37,08 g
SAT
8,45 g
MONO
4,26 g
POLI
1,19 g
Colesterol
97,6 g
Fibra
7,6
Gelat de plàtan, nectarina i te verd
Ingredients (6 unitats)
- 6 nectarines madures amb pell, rentades i trossejades
- 1 plàtan madur
- 100 ml de te verd fred
- 20 ml de suc de llima
- 5-10 gotes d’estèvia.
Preparació
1. Col·loca tots els ingredients en el got d’un processador d’aliments i tritura’ls. Repartix la mescla en motles de polo i reserva’ls en el congelador, almenys, 3 hores.
Energia
60,27 Kcal
Proteïnes
1,72 g
Greixos
0,16 g
Sucres
12,48 g
HDC
13 g
SAT
0,02 g
MONO
0,01 g
POLI
0 g
Colesterol
0 g
Fibra
2,92 g