Fideuà: recepta fàcil i saborosa

Et contem com fer una fideuà de marisc amb els millors ingredients. Descobrix la recepta tradicional de la millor fideuà.

hui mengem

Compartix


La fideuà és un plat tradicional que va nàixer al Grau de Gandia (València). Segons sembla, la invenció va tindre lloc en una de les barques d’arrossegament que eixia a pescar des del port de Gandia, la Santa Isabel. Eixe dia, el cuiner va decidir preparar una paella de marisc als mariners, però quan ja havia sofregit els ingredients i havia posat a bullir la morralla per al caldo es va adonar que no quedava gens d’arròs a bord. Va trobar uns fideus compactes d’espagueti i va decidir trossejar-los i afegir-los a la paella. El resultat va ser una sorpresa grata per a tots i, allí mateix, batejaren la nova creació com a fideuà. El plat va anar estenent-se pels restaurants del port fins que es va convertir, un segle després, en un dels plats més emblemàtics de la gastronomia local de la costa valenciana.

Com totes les receptes tradicionals, hui tenim moltíssimes variants d’esta fideuà de marisc, inclús trobem fideuà elaborada amb altres ingredients, com ara ànec, bolets i foie o carxofes i sépia. La senzillesa de la recepta i el sabor intens que adquirixen els fideus amb qualsevol tipus de fons han fet que este plat es popularitze.

Tipus de fideu per a fideuà


Fa anys que es va popularitzar el fideu gros i buit, encara que ara en la majoria de restaurants i moltes cases solem preparar-la amb fideu fi, del número 3 o 4, ja que és l’ideal per a absorbir tot el sabor del caldo de peix.



Ingredients per a la fideuà (6 racions)

Fa anys que es va popularitzar el fideu gros i buit, encara que ara en la majoria de restaurants i moltes cases solem preparar-la amb fideu fi, del número 3 o 4, ja que és l’ideal per a absorbir tot el sabor del caldo de peix.

 

Com es fa la fideuà

1. Col·loquem la paella sobre el foc amb l’oli. Quan estiga calent, col·loquem les cigales i les gambes i les sofregim. Una vegada daurades, les retirem i les reservem.

2. Fem el mateix amb el rap. El sofregim i el reservem.

3.  Hi afegim la ceba i ho remenem. A continuació, el pebre roig, la tomaca i l’all a foc mitjà amb cura perquè no es cremen.

4.  Posem els fideus i ho remenem bé perquè s’integren amb la resta d’ingredients.

5.  Hi aboquem el caldo, ho coem a foc fort durant 10 minuts i hi afegim el rap a mitjan cocció.

6.  Col·loquem les gambes i les cigales de manera harmoniosa per la superfície de la paella.

7.  Abaixem el foc quan el bull siga fort.

8.  La deixem reposar 5 minuts sense tapar abans de servir-la.