Fruites de temporada d'octubre

Hui et portem les fruites i verdures de temporada d’octubre. Disfruta esta tardor de productes de temporada per a fer les teues elaboracions. Descobrix-les!

els frescos

Compartix

Ja estem en la tardor i arriben les fruites i verdures de temporada. Una estació marcada per les pluges, els vents, el descens de les temperatures i els tons ocres i rogencs de les fulles. Octubre és un mes ric i variat en aliments. Encara que en l’actualitat podem aconseguir quasi qualsevol producte durant tot l’any, si consumim productes frescos de temporada estarem aprofitant-ne al màxim els nutrients, el sabor i l’aparença. A més, d’esta manera ajudem a mantindre l’agricultura local i tradicional i podrem beneficiar-nos de millors preus. 

Octubre és el primer mes completament tardorenc. Ens hem acomiadat de les fruites d’estiu amb la característica dolçor i donem la benvinguda a altres fruites que es troben en el moment òptim. Pren nota:


Fruites de temporada d'octubre

  • Poma: La temporada de la poma va des d’agost fins a gener, així que octubre és un dels millors mesos per a consumir-la perquè és l’únic moment en què va de l’arbre a la taula. Golden, Fuji, Royal Gala, Red Chief, Reineta, Granny Smith… Grogues, verdes o roges. Dolces o àcides, n’hi ha varietats per a tots els gustos. És una de les fruites més sanes gràcies a la quantitat de beneficis i propietats que aporta.
  • Magrana: La temporada de la magrana és curta. A finals de setembre ja en podem vore les primeres, però a l’octubre estan en el millor moment. La magrana conté una important quantitat d’antioxidants que ajuden a lluitar contra l’envelliment. També destaca el seu contingut en polifenols, que ajuden a disminuir el risc de patir diabetis i altres malalties metabòliques.
  • Codony: També la temporada del codony és molt limitada. Si volem consumir-lo fresc, només podem fer-ho de setembre a novembre; per tant, octubre és el millor mes per a disfrutar de totes les seues propietats. S’utilitza exclusivament per a elaborar melmelades o compotes. Amb un poc de formatge fresc o fruita seca està deliciós. 
  • Raïm: El raïm està present en la dieta mediterrània des de fa milers d’anys. Podem trobar raïm des de mitjan estiu fins a començament de l’hivern; per tant, octubre és un mes perfecte per a degustar el raïm de taula, que arriba després de la verema. 

 

  
 

   

Verdures de temporada d'octubre

El començament de la tardor no és només un bon mes per a les fruites: les verdures de temporada d’este mes també són d’una enorme riquesa i varietat. 


  • Carabassa: Encara que estrictament és una fruita, se sol classificar com a verdura. La carabassa és un dels aliments més vinculats a la tardor, símbol a més de dos de les festivitats nord-americanes més populars de la tardor: Halloween i el Dia d’Acció de Gràcies. Octubre és el millor mes de l’any per a consumir carabassa. Un dels millors aliments que hi ha per a cuidar el cor per l’alt contingut de fibra i vitamina C. 
  • MoniatoLa temporada òptima comença amb la tardor perquè és una planta amb origen tropical que no suporta altes temperatures. Este tubercle dolç, paregut a la creïlla però amb una forma més allargada i amb un color ataronjat (a causa del betacaroté), a més de torrat, es pot disfrutar en postres, guisats i inclús fregit, com les creïlles.
  • Bledes: La temporada de les bledes té lloc entre els mesos d’octubre i abril. És una verdura de fulla verda amb propietats antioxidants, que prevé l’envelliment prematur i cuida el sistema nerviós. La versatilitat que té en la cuina fa que es puga menjar crua en ensalada, en sopa, ofegada, arrebossada, acompanyant un arròs o com a guarnició. 
  • Porro: Podem trobar-ne durant tot l’any, però la temporada del porro comença al setembre i arriba fins a la primavera. En els mesos freds creixen els millors exemplars de porro. Este cosí germà de la ceba i l’all s’utilitza per a fer cremes fredes o calentes, per a caldos i inclús en ensalada.