El gaspatxo de cireres: un sabor inconfusible

El gaspatxo de cireres és l’entrant ideal per a qualsevol dinar o sopar d’estiu. Combina un plat tradicional amb el deliciós sabor d’esta fruita de la temporada.

hui mengem

Compartix


Les cireres són una de les fruites de l’estiu per excel·lència. I no sols se solen menjar perquè siguen típiques de la temporada estival, sinó perquè també tenen molts beneficis per a la salut. Són depuratives i antioxidants, combaten la inflamació muscular, contenen melatonina i es consideren ideals per a enfortir la memòria. El moment ideal per a consumir-les és quan tenen un color roig intens, ja que a més d’estar més dolces, tindran els nutrients més concentrats.


Una de les maneres de menjar esta fruita és amb el gaspatxo de cireres, que com altres sopes fredes abellix (i molt) quan pugen les temperatures. Fer gaspatxo de cireres amb la Thermomix és terriblement senzill i el resultat deixa a tothom encantat. Apunta els ingredients que necessites:

  • 250 g de cireres sense pinyol
  • 800 g de tomaques sense pelar
  • 10 g de pimentó verd
  • 30 g de ceba
  • 3 llesques de pa de motle sense corfa
  • 1 cullerada de vinagre
  • 3 cullerades d’oli
  • 1 all
  • sal al gust

Els passos de la recepta del gaspatxo de cireres no tenen cap misteri. Són els següents:


1. El primer que farem serà llevar el pinyol a les cireres, rentar i tallar les tomaques en trossos grans (no cal pelar-les) i tallar les llesques de pa. 



2. Tot seguit, ficarem en el vas de la Thermomix les cireres, les tomaques, el tros de pimentó, la ceba, l’all, la sal, el vinagre i el pa de motle, i també sal al gust (després en podrem rectificar el punt, si volem).

3. Programarem 20 segons a velocitat 5 i ho triturarem. Tot seguit, programarem 2 minuts en velocitat 9 i, després d’este temps, hi afegirem l’oli d’oliva i programarem uns altres 20 segons a velocitat 5 per a mesclar-ho tot bé.

4. Després, ficarem el gaspatxo en la nevera per a poder servir-lo ben fred.


I el gaspatxo de cireres de Berasategui? El famós xef (és posseïdor de dotze estreles Michelin) també té la seua particular recepta del gaspatxo de cireres. Si vols tastar la recepta de gaspatxo de cireres casolà, hauràs de tindre els ingredients i les quantitats següents:

  • 200 g de cireres sense pinyol 
  • 1 kg tomaca
  • un trosset de ceba (uns 15 g)
  • un trosset xicotet de pimentó verd (uns 5 g)
  • 1 all
  • vinagre
  • 100 g de molla de pa
  • oli

Quant als passos, són igual de fàcils que els de la Thermomix. La diferència més destacable és que deixarem els ingredients en la nevera un poc abans de fer el gaspatxo i utilitzarem una batedora. Però anem a pams:

1. Tallarem el quilo de tomaca i el posarem en un bol, hi afegirem els 100 g de molla de pa tallada, el pimentó verd a daus menuts i la ceba. Hi afegirem vinagre i un bon raget d’oli i deixarem la mescla en la nevera durant 8 hores perquè macere. 

2. Després d’este temps, ho triturarem a màxima potència. Tot seguit, serà el torn de les cireres sense pinyol, que ficarem també en el vas de la batedora. Hi afegirem sal i ho triturarem. Vorem si cal afegir-hi aigua (si és així, podem incorporar-la en este pas). 

3. Colarem el gaspatxo de cireres per a llevar-li les pells de la tomaca i les llavors, i... ja està! Ho decorarem amb cireres (amb pinyol, com les solem trobar) i uns trossets de meló. També hi afegirem un raget d’oli d’oliva. 


Gaspatxo de cireres i ametles

Una modalitat d’esta recepta és el gaspatxo de cireres i ametles. En este cas, només haurem d’afegir 100 g d’ametles a la mescla, que més o menys serà semblant a les anteriors que hem presentat ací. A més dels 100 g d’ametles, utilitzarem 400 g de cireres, 50 g de molla de pa remullada en aigua, mig all, 100 ml d’oli d’oliva, 50 ml de vinagre de xerés, sal i un litre d’aigua ben freda.


Una cosa que hem de tindre en compte és que serà recomanable posar les ametles en remull el dia anterior. Després, ho triturarem tot: les ametles, les cireres, la molla de pa, l’all i la sal fins que la mescla siga homogènia. Continuarem triturant una miqueta més i, mentrestant, hi incorporem a poc a poc l’oli, el vinagre i l’aigua fins que quede amb l’aspecte d’una crema. Corregirem el vinagre i la sal i, per acabar, el refredarem (o hi afegirem una mica d’aigua freda si es veu molt dens) abans de disfrutar-lo.


El gaspatxo de cireres és tan versàtil que permet altres combinacions. El gaspatxo de meló d’Alger i cireres, per exemple, és una altra de les possibles alternatives. Només haurem d’afegir meló d’Alger a la combinació d’ingredients de les receptes per a donar-li eixe toc tan especial.


Hi ha moltes maneres de fer-lo, però una cosa és certa: el gaspatxo de cireres serà la sensació d’este estiu, sens dubte!