Gelats vegans: descobrix com pots fer-los a casa
Amb esta calor, no hi ha res que abellisca tantcom un gelat ben fresquet. Hui et portem el pas a pas per a l’elaboració degelats vegans. Estan deliciosos!
hui mengem
Compartix
Encara que el veganisme és un estil de vida que implica molt més que renunciar a productes o derivats que provinguen dels animals, entenem per una dieta vegana la que està conformada exclusivament per productes vegetals. És a dir, una dieta que exclou tota classe de carn, peix, marisc, productes lactis, ous, mel, gelea i tot aliment que provinga dels animals.
La cuina vegana no ha de ser necessàriament menys variada, sana, nutritiva o saborosa que la que està elaborada amb ingredients d’origen animal, ja que moltes de les receptes tradicionals tenen opció vegana, només cal substituir algun ingredient. És el cas dels gelats vegans. T’abellix descobrir com pots elaborar gelat vegà casolà? En Consum t’ho expliquem.
3 receptes de gelats vegans
Hui dia podem trobar en el mercat diferents classes de gelats vegans, en l’elaboració dels quals no participa cap ingredient d’origen animal. Fer gelats vegans casolans pot resultar una tasca molt senzilla, només hem de combinar alguns ingredients que ens agraden, batre’ls bé, col·locar-los en un motle i congelar-los. Però… preparar gelats vegans amb la mateixa textura i tan cremosos com els gelats comercials, veritat que és més difícil? Pren nota de les receptes que et detallem a continuació.
Polos de gel vegans
Els polos de gel són durs i molt refrescants per l’alt contingut en aigua que tenen. L’elaboració és molt senzilla: només hauràs de triar els teus ingredients preferits (habitualment s’elaboren amb fruites), batre’ls (o no), afegir-hi aigua o suc, congelar la mescla i fet.
Recepta de polos de taronja i llima
Nota: esta recepta no la podràs consumir en el moment, llig amb atenció el procés d’elaboració del teu gelat vegà.
Ingredients:
- Suc de taronja (tassa i mitja o 250 ml)
- Suc de llima (tassa i mitja o 250 ml)
- Aigua (2 tasses o 350 ml)
- El teu edulcorant preferit (al gust)
- Corfa ratllada de taronja i de llima
- Herba-sana o menta (al gust)
*Per a esta recepta necessitaràs motles de gelats i palets de fusta o de qualsevol altre material.
Elaboració:
- Ratlla la pell d’un parell de llimes i de taronges (compte amb la part blanca de l’interior, que podria donar un cert sabor amarg a la mescla que elaboraràs posteriorment).
- Posa a bullir l’aigua amb l’edulcorant, les fulles de menta o herba-sana i la corfa dels cítrics ratllada.
- Deixa que la mescla es refrede.
- Per una altra banda, esprem les taronges i les llimes per separat.
- Afig la mescla edulcorada a cada un dels sucs (si veus que has fet curt amb l’edulcorant, pots afegir-ne més a la mescla).
- Afig la mescla als motles i posa’ls el palet que servirà d’agafador.
- Deixa refredar els teus polos vegans en el congelador durant 12 hores.
Gelats vegans tipus Magnum
Estos gelats vegans són molt cremosos per dins, però l’exterior està cobert per una capa de xocolate cruixent. L’elaboració és molt senzilla, encara que un poc més laboriosa que la dels polos de gel.
Recepta de Magnum vegà
Nota: esta recepta no la podràs consumir en el moment, llig amb atenció el procés d’elaboració del teu gelat vegà.
Ingredients:
- 1 pot de llet de coco (2 tasses o 400 ml)
- Maizena (1 cullerada)
- Vainilla (al gust)
- Oli de coco (1/2 tassa o 100 ml)
- Xarop d’agave (1/2 tassa o 100 ml) o qualsevol altre edulcorant amb la mateixa consistència
- Cacau pur en pols (6 cullerades grans)
- Fruita seca trossejada o coco ratllat (l’elecció és teua)
*Per a esta recepta necessitaràs motles de gelats i palets de fusta (o de qualsevol altre material)
Elaboració del farciment:
- Calfa una tassa i mitja de llet de coco en el foc (reserva’n la restant per a dissoldre la maizena).
- Una vegada calenta la mescla, afig el xarop d’agave (al gust) i la vainilla (al gust).
- Afig-li la maizena ja dissolta i remena-ho fins que quede una mescla molt cremosa.
- Deixa reposar la mescla fins que es refrede una miqueta.
- Aboca la mescla en els motles, col·loca-hi el palet i deixa refredar el teu gelat vegà en el congelador durant 2 o 3 hores.
Elaboració de la cobertura de xocolate:
- Calfa l’oli de coco amb el cacau i el xarop d’agave fins que es faça una crema de xocolate.
- Retira els gelats del motle i submergix-los immediatament en la crema de xocolate. (Si t’abellix donar un toc cruixent al teu gelat vegà, afig-li fruita seca per damunt abans que el xocolate es refrede).
- Deixa-ho refredar de nou en el congelador durant 4 hores, i una vegada passat este temps estaran a punt per a menjar.
Gelats vegans cremosos o de terrina
Esta classe de postres es caracteritza per tindre una textura molt cremosa, pareguda a la que podem trobar en les gelateries tradicionals. Encara que habitualment estos gelats vegans es fan amb una geladora, també hi ha maneres de fer-los sense necessitat d’un robot de cuina. T’animes a preparar-los a casa?
Recepta de gelat de xocolate
Nota: esta recepta no la podràs consumir en el moment, llig amb atenció el procés d’elaboració del teu gelat vegà.
Ingredients:
- 1 pot de llet de coco (2 tasses o 400 ml)
- Xarop d’agave o qualsevol edulcorant amb la mateixa consistència (mitja tassa)
- Anacards en cru (200 g)
- Cacau pur (4 cullerades)
- Pepites de xocolate, ametles, anous (o qualsevol ingredient que t’abellisca afegir a la mescla)
*Per a esta recepta necessitaràs un recipient per a guardar el gelat
Elaboració:
- La nit anterior a l’elaboració de la recepta, fica en el congelador el recipient on hages de batre el gelat.
- Posa a remulla els anacards durant 4 hores com a mínim.
- Bat tots els ingredients i assegura’t que no queden grums en la mescla.
- Aboca la mescla en una bossa de congelació o un recipient hermètic i guarda-la en la nevera durant 6 hores.
- Una vegada passades les 6 hores, si tens una geladora, seguix-ne les instruccions d’ús. Si no, usa el bol que has posat a refredar unes hores abans: aboca-hi la mescla, afig-li les pepites de xocolate i posa el gelat a congelar, com a mínim, 8 hores (durant les primeres 4 hores has de remenar la mescla cada mitja hora).
- Una vegada passat este temps, aboca el gelat en el recipient que utilitzaràs definitivament i, amb una espàtula, aplana’n la superfície.