Illes Balears: Les illes del Mediterrani

Sabies que en són cinc, les illes Balears? Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera i... sí!, Cabrera. Sempre es queda fora, Cabrera. Conegudes arreu del món per les seues platges impressionants, pel clima privilegiat i per un paisatge captivador, són un autèntic formiguer a l’estiu i una escapada perfecta (tranquil•la i més econòmica) per a l’entretemps.

VIATJAR AMB GUST

1 maig 2019

Compartix


I encara que les Balears atrapen per la vista, convencen pel gust. Les seues apreciades ensaïmades, dolces o salades, la sobrassada, els arrossos de peix, els fregits, els formatges, el pa, els dolços tradicionals. Tot un mar de sabors.

Mallorca

És imprescindible visitar algunes cales i platges que destaquen per la seua fisonomia: la cala de Sa Calobra, la cala Deià, la cala Tuent, la cala Mondragó, la cala des Moros, la cala de s’Almonia o la platja de s’Amarador.
Però Mallorca no és només platja i no podem deixar de visitar la catedral de Palma, el castell de Bellver i les coves del Drac. Mereixen la “foto” obligada Sóller, Andratx i Pollença. I, a la serra de Tramuntana, la romàntica cartoixa de Valldemossa.


En estos racons, deixa’t seduir pel saborós frit mallorquí, amb base de verdures i carn, el sempre abellidor pa amb oli, pa de fogassa amb oli i ingredients variats, o el tombet mallorquí.

Menorca

Més tranquil•la que la seua germana major, Menorca oferix platja, cultura i naturalesa. Les cales més conegudes són la cala Turqueta i la cala Salada, però un recorregut més complet inclou la cala Pregonda i la platja verge del nord, la de Cavalleria.
Si busquem opcions culturals d’interés, les trobarem a Ciutadella, al castell de Santa Àgueda, a la Naveta des Tudons i a la cova des Coloms.
Menú imprescindible: formatge de Maó, caldereta de llagosta a la platja de Fornells, i per postres pastissets, farcits de cabell d’àngel o melmelada de carabassa.


Eivissa

Hi ha llocs realment màgics, a Eivissa, al marge de les seues platges turquesa d’arena blanca: el Pou des Lleó, la cala Llenya, la cala Llonga o la cala Mastella; parlem de racons amb un ambient especial, “escenaris” de pel•lícula, paisatges carregats de simbologia. La posta de sol a Sant Antoni, el mercat de Les Dàlies, Dalt Vila o la cova de Can Marçà en són exemple.


I no hi ha res millor que disfrutar d’esta illa amb un dolç típic, el flaó. Un pastís de formatge de cabra i ovella amb herba-sana i anís. Qui en menja, repetix.

Formentera

La xicoteta Formentera és una de les illes més desitjades, i és que tots els seus camins acaben al mar. El fotografiat far del cap de Barbaria, Ses Illetes, la cala Saona, l’illot de s’Espalmador, el caló de Sant Agustí i el caló des Mort… Impossible no voler tornar-hi.
La frígola mereix un esment especial: és un licor dolç amb base de timonet que no falta mai a les taules de l’illa.

Cabrera

És l’illa més oblidada, però la seua riquesa natural la convertix en un autèntic tresor. El paisatge de Cabrera oferix moltes possibilitats per a fer activitats esportives i lúdiques: observar els ocells, safaris fotogràfics, capvespres de somni… El punt d’interés principal és la Cova Blava (només accessible amb vaixell). Els blaus del capvespre que es creen en la gruta bé mereixen el trajecte.

Islas Baleares