Kale, el vegetal del que tothom parla

El kale o ‘col verda’ és un vegetal pertanyent a la família de les cols que des de fa uns anys disfruta d’una enorme popularitat gràcies, sobretot, a les dietes veganes i vegetarianes i als batuts détox. No n’hi ha per a menys, ja que el kale  conté més vitamina C que els cítrics i més calci que la llet de vaca, a més de moltes altres propietats.  Per això, molts el denominen el “superaliment” de moda.

els frescos

Compartix


El seu nom científic és Brassica oleracea i és originari d’Àsia menor, d’on va arribar a Europa al voltant del 600 dC. El kale és un tipus de de col arrissada, cosina germana del bròcoli, la coliflor i les cols de Brussel·les. Encara que a Espanya encara estem descobrint-la, a Estats Units el kale és considerat des de fa anys com un dels vegetals més nutritiius que hi ha. De la mateixa família que el bimi, encreuament entre la col xinesa i el bròcoli, el kale s’ha convertit en molt poc temps en la verdura de moda. 

A Estats Units el kale és considerat des de fa anys com un dels vegetals més nutritiius que hi haUn ‘superaliment’

Les propietats d’esta col són nombrosos. El kale té un alt contingut d’aigua i és baix en sal. És una font important de vitamines C, amb gran capacitat antioxidant i K, que contribuïx a la coagulació sanguínia normal. També conté potassi i facilita el trànsit intestinal, per la quantitat de fibra que conté.


La seua aplicació en la cuina

• Cru en ensalades: es recomana fer un massatge abans a les fulles perquè es trenquen las fibres i fer-les més suaus. També es pot bullir prèviament.

• En suc: Podem liquar-lo sol o juntament amb altres fruites i verdures o bullir-lo, sense passar-nos, perquè quede cruixent i servir-lo d’acompanyament. No hem d’oblidar que com més temps bulla, més nutrients perdrà.

• Com a condiment en guisats o sopes: bullir-lo en les sopes com si fóra una col o un altre tipus de verdures. I si als xiquets els costa un poc, podem bullir-lo i mesclar-lo amb puré de creïlla.


Vos invitem a preparar estes facilíssimes xips de kale: