La felicitat es pot menjar? 

Descobrix com alguns aliments estimulen les hormones del plaer i milloren el teu benestar emocional i físic cada dia.

hui mengem

Compartix


La felicitat és la sensació de benestar i d’optimisme que experimentem de manera personal quan aconseguim alguna cosa plaent. Igual que les altres emocions, es deu en gran manera a la química del nostre cervell. Un grup de neurotransmissors —dopamina, serotonina, endorfines i oxitocina— són els encarregats de provocar estes sensacions, per això són coneguts com les «hormones del benestar».

Encara que el nostre cos està programat per a generar-les per si mateix, podem augmentar-ne la producció de manera natural per millorar el nostre estat si seguim alguns hàbits:

  • Practicar exercici físic, almenys tres vegades per setmana.
  • Seguir una dieta saludable.
  • Mantindre relacions socials.
  • Fer activitats lúdiques i hobbies.
  • Passar temps a l’aire lliure.
  • Dormir entre 7 i 8 hores diàries.

Aliments rics en dopamina, serotonina, oxitocina i endorfines:

  • Alvoca
  • Plàtans
  • Ous
  • Avena
  • Salmó
  • Xocolate
  • Fruita seca
  • Iogurts
  • Espinacs
  • Pinya



Crema de llentilles roges, carabassa i curri

Ingredients: 6 persones

Temps: 50 minuts

  • 120 g de ceba
  • 2 alls
  • 2 g de gingebre fresc ratllat
  • 2 g de curri molt
  • 1 kg de carabassa (pes sense pell ni llavors)
  • 150 g de llentilles  roges
  • 1.200 ml de caldo de verdures casolà
  • 120 g de iogurt natural
  • 40 g d’oli d’oliva verge extra
  • Llavors de sèsam (opcional)
  • Celiandre fresc (opcional)

Preparació:

  • Pela la ceba i pica-la a trossos menuts, però no massa fins. Calfa 2 cullerades soperes d’oli en una cassola i ablanix la ceba a foc suau durant 10 minuts, aproximadament. Mentrestant, pela la carabassa, talla-la per la mitat i retira’n les llavors i els brins. Talla-la en daus regulars d’uns 2 centímetres.
  • Pela els alls, talla’ls per la mitat i retira el germen de l’interior. Quan la ceba estiga blaneta, afig-li el curri, el gingebre ratllat i els alls. Remena-ho. Incorpora-hi les llentilles roges  i la carabassa i mescla-ho bé perquè s’impregne dels aromes del curri i el gingebre i es cobrisca d’oli. Ofega-ho tot amb el caldo calent.
  • Tapa la cassola i deixa-ho coure a foc mitjà durant uns 20 minuts.
  • Tritura-ho bé i servix la crema amb llavors de sèsam i unes fulles de celiandre fresc.

Energia: 160 kcal

Hidrats de carboni: 18,9 g

Sucres simples: 4,7 g

Proteïnes: 8 g

Greixos: 5,8 g

G. saturats: 1 g

G. poli: 0,8 g

G. mono: 3,6 g

Colesterol: 0,2 mg

Fibra: 4,3 g



Salmó amb salsa cremosa d'espinacs, all i llima

Ingredients: 2 persones

Temps: 15 minuts

  • 300 g de salmó a lloms
  • 20 g d’oli d’oliva verge extra
  • 2 alls
  • 200 g d’espinacs frescos
  • 1 ratlladura de llima
  • 5 ml de suc de llima
  • 60 g de formatge d’untar
  • 60 ml de llet desnatada

Preparació:

  • Calfa una paella amb oli i marca els lloms de salmó, lleugerament, per tots els costats. Reserva’ls en un plat.
  • Lamina els alls i sofrig-los en una paella amb l’oli, sense deixar que es dauren. Afig-los els espinacs, la ratlladura i el suc de la llima, el mascarpone i la llet. Salpebra-ho i cuina-ho fins que els espinacs comencen a ablanir-se, però sense fer-los excessivament.
  • Trasllada la salsa a un recipient apte per a microones i col·loca-hi els lloms de salmó damunt. Tapa-ho amb paper film, fes-li uns forats i introduïx-ho al microones. Programa dos minuts a màxima potència. Servix-ho immediatament.

Energia: 380 kcal

Hidrats de carboni: 3,8 g

Sucres simples: 3,6 g

Proteïnes: 25,7 g

Greixos: 29,1 g

G. saturats: 8,2 g

G. poli: 3,1 g

G. mono: 14,5 g

Colesterol: 70  mg

Fibra: 5,1 g



Crema de plàtan, xocolate i alvocat

Ingredients: 4 persones

Temps: 40 min

  • 200 g d’alvocat madur
  • 40 g de dàtils sense pinyol
  • 25 g de cacau 90% en pols sense sucre
  • 120 g de plàtan madur
  • 50 g de xocolate negre
  • 120 g de taronja (ratlladura i suc)
  • 5 ml d’essència de vainilla
  • 150 ml de llet d’ametles o d’avellanes
  • Sal
  • Avellanes picades (opcional)
  • Groselles (opcional)

Preparació:

  • Trau la polpa de l’alvocat amb cura. Fon el xocolate al microones amb cura o al bany maria. Pica els dàtils sense pinyol.
  • Tritura l’alvocat amb els dàtils, afig-li el cacau en pols, un pessic de sal, l’essència de vainilla, ratlladura de taronja i una cullerada de suc, i torna-ho a triturar. Incorpora-hi el plàtan pelat tallat a trossos, tritura-ho i tira-hi també el xocolate. Prova’n la textura i tira-hi la llet a poc a poc, afegint-ne més o menys segons el gust.
  • Torna a triturar el conjunt fins que tinga una textura totalment homogènia i cremosa, sense grums, amb l’espessor desitjada. Repartix la crema en copes o bols, tapa’ls amb paper film i deixa’ls en la nevera mitja hora com a mínim. Servix les cremes amb avellanes picades, groselles i ratlladures de taronja.

Energia: 192 kcal

Hidrats de carboni: 21,9 g

Sucres simples: 20,95 g

Proteïnes: 3 g

Greixos: 10,25 g

G. saturats: 3,8 g

G. poli: 0,9 g

G. mono: 5 g

Colesterol: 0,15 mg

Fibra: 4,4 g