La felicitat es pot menjar?
Descobrix com alguns aliments estimulen les hormones del plaer i milloren el teu benestar emocional i físic cada dia.
hui mengem
Compartix
La felicitat és la sensació de benestar i d’optimisme que experimentem de manera personal quan aconseguim alguna cosa plaent. Igual que les altres emocions, es deu en gran manera a la química del nostre cervell. Un grup de neurotransmissors —dopamina, serotonina, endorfines i oxitocina— són els encarregats de provocar estes sensacions, per això són coneguts com les «hormones del benestar».
Encara que el nostre cos està programat per a generar-les per si mateix, podem augmentar-ne la producció de manera natural per millorar el nostre estat si seguim alguns hàbits:
- Practicar exercici físic, almenys tres vegades per setmana.
- Seguir una dieta saludable.
- Mantindre relacions socials.
- Fer activitats lúdiques i hobbies.
- Passar temps a l’aire lliure.
- Dormir entre 7 i 8 hores diàries.
Aliments rics en dopamina, serotonina, oxitocina i endorfines:
- Alvoca
- Plàtans
- Ous
- Avena
- Salmó
- Xocolate
- Fruita seca
- Iogurts
- Espinacs
- Pinya
Crema de llentilles roges, carabassa i curri
Ingredients: 6 persones
Temps: 50 minuts
- 120 g de ceba
- 2 alls
- 2 g de gingebre fresc ratllat
- 2 g de curri molt
- 1 kg de carabassa (pes sense pell ni llavors)
- 150 g de llentilles roges
- 1.200 ml de caldo de verdures casolà
- 120 g de iogurt natural
- 40 g d’oli d’oliva verge extra
- Llavors de sèsam (opcional)
- Celiandre fresc (opcional)
Preparació:
- Pela la ceba i pica-la a trossos menuts, però no massa fins. Calfa 2 cullerades soperes d’oli en una cassola i ablanix la ceba a foc suau durant 10 minuts, aproximadament. Mentrestant, pela la carabassa, talla-la per la mitat i retira’n les llavors i els brins. Talla-la en daus regulars d’uns 2 centímetres.
- Pela els alls, talla’ls per la mitat i retira el germen de l’interior. Quan la ceba estiga blaneta, afig-li el curri, el gingebre ratllat i els alls. Remena-ho. Incorpora-hi les llentilles roges i la carabassa i mescla-ho bé perquè s’impregne dels aromes del curri i el gingebre i es cobrisca d’oli. Ofega-ho tot amb el caldo calent.
- Tapa la cassola i deixa-ho coure a foc mitjà durant uns 20 minuts.
- Tritura-ho bé i servix la crema amb llavors de sèsam i unes fulles de celiandre fresc.
Energia: 160 kcal
Hidrats de carboni: 18,9 g
Sucres simples: 4,7 g
Proteïnes: 8 g
Greixos: 5,8 g
G. saturats: 1 g
G. poli: 0,8 g
G. mono: 3,6 g
Colesterol: 0,2 mg
Fibra: 4,3 g
Salmó amb salsa cremosa d'espinacs, all i llima
Ingredients: 2 persones
Temps: 15 minuts
- 300 g de salmó a lloms
- 20 g d’oli d’oliva verge extra
- 2 alls
- 200 g d’espinacs frescos
- 1 ratlladura de llima
- 5 ml de suc de llima
- 60 g de formatge d’untar
- 60 ml de llet desnatada
Preparació:
- Calfa una paella amb oli i marca els lloms de salmó, lleugerament, per tots els costats. Reserva’ls en un plat.
- Lamina els alls i sofrig-los en una paella amb l’oli, sense deixar que es dauren. Afig-los els espinacs, la ratlladura i el suc de la llima, el mascarpone i la llet. Salpebra-ho i cuina-ho fins que els espinacs comencen a ablanir-se, però sense fer-los excessivament.
- Trasllada la salsa a un recipient apte per a microones i col·loca-hi els lloms de salmó damunt. Tapa-ho amb paper film, fes-li uns forats i introduïx-ho al microones. Programa dos minuts a màxima potència. Servix-ho immediatament.
Energia: 380 kcal
Hidrats de carboni: 3,8 g
Sucres simples: 3,6 g
Proteïnes: 25,7 g
Greixos: 29,1 g
G. saturats: 8,2 g
G. poli: 3,1 g
G. mono: 14,5 g
Colesterol: 70 mg
Fibra: 5,1 g
Crema de plàtan, xocolate i alvocat
Ingredients: 4 persones
Temps: 40 min
- 200 g d’alvocat madur
- 40 g de dàtils sense pinyol
- 25 g de cacau 90% en pols sense sucre
- 120 g de plàtan madur
- 50 g de xocolate negre
- 120 g de taronja (ratlladura i suc)
- 5 ml d’essència de vainilla
- 150 ml de llet d’ametles o d’avellanes
- Sal
- Avellanes picades (opcional)
- Groselles (opcional)
Preparació:
- Trau la polpa de l’alvocat amb cura. Fon el xocolate al microones amb cura o al bany maria. Pica els dàtils sense pinyol.
- Tritura l’alvocat amb els dàtils, afig-li el cacau en pols, un pessic de sal, l’essència de vainilla, ratlladura de taronja i una cullerada de suc, i torna-ho a triturar. Incorpora-hi el plàtan pelat tallat a trossos, tritura-ho i tira-hi també el xocolate. Prova’n la textura i tira-hi la llet a poc a poc, afegint-ne més o menys segons el gust.
- Torna a triturar el conjunt fins que tinga una textura totalment homogènia i cremosa, sense grums, amb l’espessor desitjada. Repartix la crema en copes o bols, tapa’ls amb paper film i deixa’ls en la nevera mitja hora com a mínim. Servix les cremes amb avellanes picades, groselles i ratlladures de taronja.
Energia: 192 kcal
Hidrats de carboni: 21,9 g
Sucres simples: 20,95 g
Proteïnes: 3 g
Greixos: 10,25 g
G. saturats: 3,8 g
G. poli: 0,9 g
G. mono: 5 g
Colesterol: 0,15 mg
Fibra: 4,4 g