Digues adéu a l’astènia primaveral

Fatiga o falta d’energia, tristesa, canvis d’humor, somnolència, apatia, irritabilitat, nerviosisme… Si patixes algun d’aquests símptomes les pròximes setmanes, no t’has de preocupar de res, és astènia primaveral. Es tracta d’un trastorn relacionat amb el canvi d’estació que afecta, segons algunes dades, el 85% de la població.

SALUT I BELLESA

Compartix


Amb la primavera arriba el bon temps i més hores de llum. Les temperatures agradables ens espenten a eixir al carrer i seure al sol en qualsevol terrassa. Hauríem d’abraçar la nova estació amb alegria i, en canvi, ens notem cansats, de mal humor, ens fa mal el cap i no acabem de concentrar-nos. L’astènia primaveral arriba cada any i afecta un gran percentatge de la població. La bona notícia és que és una cosa passatgera. Sol durar un parell de setmanes, el temps just perquè el nostre cos s’habitue a la nova situació.

Què causa l’astènia primaveral? El principal culpable és el canvi d’hora. L’últim cap de setmana de març avancem el rellotge una hora i amb açò alterem els nostres ritmes circadians, que són els responsables de generar canvis en la producció d’endorfines, serotonina, melatonina i altres substàncies del sistema nerviós. Estos canvis provoquen eixa sensació de decaïment característica de l’inici de la primavera. El nostre cos necessita un període d’adaptació al nou horari i a l’augment de les hores de la llum solar. Fins que el cos s’autoregula, ens sentirem més cansats. També hi influïxen els canvis de temperatura i la humitat de l’ambient, ja que en esta època es produïxen contrastos bruscos i al cos li costa més adaptar-se.


A algunes persones els afecta més l’astènia primaveral que a d’altres. Les persones que patixen d’estrés, sobrecàrrega laboral o problemes familiars o personals viuen estos símptomes amb més intensitat. També sol colpejar amb més força a aquelles persones afligides d’al·lèrgia durant estos mesos. Segons una enquesta feta per la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació (SEDCA), les dones a partir de 45 anys són les més perjudicades en aquest sentit.



L’astènia primaveral és difícil de previndre, sobretot perquè no sabem quan començaran els símptomes. En canvi, sí que és possible tractar de tallar-los. L’essencial és portar una dieta sana i seguir un estil de vida actiu. T’expliquem algunes pautes que pots seguir si en les pròximes setmanes notes que l’astènia amenaça de deixar-te sense forces.


• Consumeix fruites i verdures

Hi ha alguns aliments que proporcionen un extra d’energia o segreguen substàncies que ens milloren l’estat d’ànim. Les maduixes, l’alvocat, els plàtans o l’albercoc tenen moltes propietats que ens ajuden a combatre els símptomes de cansament i apatia. La verdura de fulla verda, rica en àcid fòlic, també influïx positivament a l’hora de recuperar la vitalitat.


• Desdejuni energètic

Estos dies pots afegir al teu desdejuni habitual certs aliments amb un alt contingut energètic. És recomanable prendre en la primera menjada del dia pa o cereals, que ens proporcionaran hidrats de carboni, ous o titot, per a aprovisionar-nos de proteïnes i una miqueta de fruita per a aconseguir les vitamines i minerals necessaris per a afrontar la jornada amb energia.


• Practica exercici i dorm el necessari

Fer qualsevol exercici de forma regular almenys 30 minuts al dia afavorix la producció d’endorfines. A més, com que practicarem esport descansarem millor. Gitar-se sempre a la mateixa hora i dormir de 7 a 8 hores ens ajudarà a combatre els estats de cansament.


• Complements vitamínics 

Si a pesar de totes estes recomanacions el cansament continua present, la gelea reial o el ginseng poden estimular les teues defenses, aportar energia i reduir la sensació de fatiga. El recomanable és prendre’n durant un temps limitat i millor davall prescripció mèdica.