Maca: propietats, beneficis i usos

La maca és una planta originària dels Andes consumida pels indígenes des de fa segles. A la seua arrel, se li atribuïxen propietats relacionades amb l’increment de la fertilitat, la lluita contra els efectes de la menopausa i la millora de la salut sexual, encara que no hi ha estudis concloents sobre este tema. A Occident s’ha fet molt popular perquè es considera un superaliment capaç d’augmentar l’energia, sobretot en esportistes.

saber comprar

Compartix


Els indígenes dels Andes han consumit l’arrel de la maca, també coneguda com ginseng peruà, des de fa milers d’anys. Per a estos pobles, la maca no era només un aliment, també la utilitzaven com un remei natural per a una àmplia varietat de malalties. 

Sembla que els pobladors andins la feien servir des de l’antiguitat per a millorar les seues capacitats físiques i mentals.

Quins nutrients conté la maca?

La maca és una arrel molt nutritiva que té un contingut alt d’aminoàcids, vitamines i minerals. També conté carbohidrats i fibra que ajuden al bon funcionament de l’organisme. L’aportació de minerals inclou calci, fòsfor, potassi, magnesi, sofre, iode, ferro i és rica en vitamines del grup B, B1 i B2, vitamina E i vitamina C.

Els seus principis actius són els glucosinolats, esterols, àcids grassos (macaens) i les seues respectives amides (macamides), alcaloides (lepidilines A i B, macaridina) i polifenols. Gràcies a estos principis té efectes beneficiosos sobre la millora dels símptomes de la menopausa, augmenta la libido i augmenta l’energia. 

Així i tot, se n’ha de controlar l’ús, ja que un excés pot tindre un poder energitzant que pot comportar insomni, alteració de la pressió arterial, entre altres coses.


Per la seua riquesa nutricional, la maca és un aliment que pot ajudar a cobrir requeriments de nutrients determinats i previndre carències, i és especialment útil en dietes veganes. El consum de maca està estés entre els esportistes, ja que es creu que millora el rendiment físic.

Històricament se l’ha considerada un remei per a reduir problemes de fertilitat tant masculins com femenins, per a augmentar la capacitat sexual i com a regulador endocrí, recomanat per a dones amb problemes hormonals. En canvi, les evidències científiques no són concloents i la ciència no dona suport a estes afirmacions. Si analitzem les seues propietats biològiques, sembla que, sobretot la maca negra, té efectes positius sobre l’espermatogènesi, la memòria i la fatiga, però així i tot calen més estudis que ho corroboren.

L’ús de la maca en la cuina

La maca es pot trobar en herbolaris, supermercats o tendes de suplements esportius en extracte sec i en pols. Es pot utilitzar en la cuina afegint-ne una culleradeta a un batut o a un iogurt, abans o després d’entrenar. Podem utilitzar la maca per a condimentar alguns plats o afegir-ne en les galletes casolanes o els pastissos integrals, tenint en compte que la maca andina té un gust lleugerament picant.