Com es pot conservar la màgia del Nadal amb xiquets

Descobrix com pots conservar la màgia del Nadal en companyia dels xiquets. Deixa que l’emoció del Nadal contagie els més menuts!

cures infantils

Compartix


L’esperit de Nadal

No hi ha res més bonic que vore la il·lusió en els ulls d’un xiquet i, sens dubte, un dels moments de l’any on es fa més evident és per Nadal, amb la visita del Pare Noel i amb l’arribada dels Reis d’Orient al gener. En esta època es crea un ambient d’alegria, d’il·lusió, de compartir i regalar, que és màgic.

La il·lusió consistix en això: a creure en alguna cosa sense qüestionar-la ni intentar comprendre-ho, no perquè ens enganyen, sinó perquè ens sorprén i ens divertix, ens permet viatjar amb la imaginació a llocs llunyans i ens allibera de les tensions del dia a dia.

No obstant això, no hem d’oblidar que l’esperit del Nadal és molt més que fer regals a les persones que estimes. És regalar i compartir alguna cosa que tots tenim i el valor de la qual és infinitament més gran que qualsevol regal, perquè no té preu: el temps i l’amor compartit amb la família, els fills, els nets, els nebots… Compartir una taula, parlar sense pressa, disfrutar de la simple companyia dels familiars.Com es trasllada la il·lusió del Nadal als més menuts

Les festes de Nadal són una època per a recuperar la calma, trobar moments per a disfrutar en família i connectar de nou. El Nadal ens aporta un marc perfecte per a enfortir el pensament màgic en els xiquets i, per què no, connectar amb el xiquet que un dia vam ser.

Predicar amb l’exemple és molt efectiu per a traslladar esta il·lusió pel Nadal. Si el teu fill veu en casa que prepareu amb il·lusió els adorns de Nadal per a decorar la casa i posar en l’arbre; que vos agrada escoltar nadales i cançons de Nadal de diferents cantants o que decoreu la taula amb estovalles, tovallons o detalls ad hoc… serà més fàcil traslladar-li esta màgia.

El pensament màgic, que es dona aproximadament entre els dos i els set anys, fa que els més menuts no siguen capaços de diferenciar el que passa en la realitat i en la seua imaginació. Si ells han imaginat una cosa, ho explicaran com si fora real. Este pensament és el que fa que esta època s’òmpliga de màgia davant de la idea que el Pare Noel o els Reis ens visiten de nit.

A partir dels huit anys comencen a raonar d’una manera molt més realista. Per això, és normal que comencen a fer preguntes i a sospitar que alguna cosa no quadra amb la seua forma més madura d’entendre el món. Al mateix temps, sorgixen arguments que desmentixen les seues pròpies incerteses perquè, en el fons, no volem deixar de creure en la màgia del Nadal.

Hem de ser còmplices perquè els nostres fills disfruten, continuen confiant que els somnis es poden complir i que els ajudem, amb la nostra mà invisible, perquè això siga possible. I quan siguen més grans i la curiositat i el raonament facen que no es conformen amb la creença, sense més, convida’ls perquè siguen còmplices per a mantindre la il·lusió dels germans i d’altres membres de la família.

Plans amb xiquets per a viure la màgia del Nadal

  • Assistir als festivals escolars de Nadal dels fills: no hi ha res més emocionant per a ells que vore els seus pares, els iaios, els tios, els cuidadors… en estes representacions, que solen assajar durant setmanes.
  • Visitar pessebres: en totes les ciutats i pobles n’hi ha un, alguns de curiosos o innovadors, fets amb joguets, amb efectes lluminosos i sonors…
  • Contemplar els llums de Nadal i passejar amb ells.
  • Anar al cine a vore pel·lícules de Nadal o al teatre.
  • Escriure la carta amb ells seguint la Llei dels 4 regals.
  • Anar a casa del Pare Noel o a una haima dels Reis d’Orient a “enviar” la carta.