Quin impacte té el malbaratament d’aliments en el medi ambient? 

Els hàbits alimentaris en les cases influïxen de manera directa en l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. Sàpies com es pot cuidar el medi ambient reduint el malbaratament d’aliments.

és eco, és lògic

Compartix



L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha calculat que cada any malbaratem, aproximadament, 1.300 milions de tones d’aliments. Segons l’informe elaborat per esta institució, les cases són un dels llocs on més menjar es malbarata. Els motius són que adquirim més menjar del que necessitem i caduca; que fem una mala conservació dels aliments i acaben fent-se malbé, o bé que rebutgem molts aliments durant el procés de cuinar, per pur desconeixement. 


Què podem fer per a evitar el malbaratament d’aliments? Quines conseqüències té per al medi ambient fer un mal ús alimentari? T’ho expliquem a continuació.

Conseqüències del malbaratament d’aliments per al medi ambient

Segons l’Organització de les Nacions Unides, només el malbaratament d’aliments provoca el 10% dels gasos d’efecte d’hivernacle, i això el convertix en un dels grans problemes del canvi climàtic. De fet, el malbaratament d’aliments representa, a nivell mundial, 3.300 milions de tones d’emissions de C02 cada any.

A més de l’impacte mediambiental, el malbaratament també implica conseqüències econòmiques, morals i ètiques. I és que, desgraciadament, hi ha una gran part de la població mundial que passa fam. 

Claus per a reduir el malbaratament d’aliments a casa

  • Fer una compra sostenible: comprar només les coses necessàries i allò que hàgem de consumir perquè l’aliment no es faça malbé en el rebost o en la nevera.
  • Intentar comprar a granel i al tall: tot i que els formats envasats són molt pràctics, no sempre s’ajusten a les necessitats de tots els tipus de família. La compra a granel sol ser un avantatge per a les cases amb poques persones.
  • Evitar les racions excessives en els plats per a no malbaratar aliments: posa’t en el plat el que et menjaràs i res més! 
  • Conservar correctament els aliments: tindre clar on s’ha de guardar cada aliment és molt útil per a allargar-ne la vida. 

  • Fixar-se en la data de consum preferents’aplica a productes no peribles i indica que, quan la data passe, la qualitat del producte s’ha pogut reduir quant a les propietats o qualitats, o bé s’han pogut vore alterades les característiques organolèptiques (olor, sabor, etc.). Més enllà d’esta data, el producte pot haver perdut alguna propietat, però encara és segur.
  • Reutilitzar residus orgànics: una de les coses amb què pots beneficiar-te d’esta acció és fent compostatge domèstic, que és un procés de transformació de la matèria orgànica mitjançant l’acció de microorganismes i que desemboca en la creació del compost. D’esta manera, contribuïxes a protegir el medi ambient perquè reutilitzes els residus orgànics i, així, generes menys fem.
  • Educar els nostres fills en un consum responsable: la conscienciació de la importància de protegir el medi ambient comença des de les cases.