Què vore i fer a la comarca de El Matarranya

Descobrix què cal vore i quines activitats es poden fer a la comarca del Matarranya. Explora els seus encants naturals i culturals i disfruta d’una varietat d’experiències.

VIATJAR AMB GUST

Compartix


El Matarranya és una comarca aragonesa situada a la província de Terol en la intersecció de Terol, Tarragona i Castelló. Està formada per díhuit poblacions, entre les quals hi ha Vall-de-roures, la capital administrativa i que en 1983 va ser reconeguda com a bé d’interés cultural. Així mateix, la comarca del Matarranya la travessen dos rius: el Matarranya, que li dona el nom, i el Tastavins, que dibuixen un paisatge d’allò més bucòlic i bonic.

És una comarca que no deixa ningú indiferent, ja que està carregada d’enoturisme, natura, història, patrimoni artístic i una gastronomia exquisida.



Què es pot vore al Matarranya?

  • Vall-de-roures: entrar pel pont de pedra és com traslladar-se a l’època medieval. Edificis de pedra, carrers de llambordes, porxades i un conjunt històric en què destaca la casa consistorial, d’estil manierista, i la gran casa palatina que va acollir la Fonda Blanc.
  • Calaceit: és la segona localitat més poblada de la comarca. Destaca la plaça Major, amb les porxades característiques i que allotja la casa consistorial, del mateix estil manierista comú de la majoria de pobles del Matarranya. A un pas, l’església de l’Assumpció, amb la magnífica portalada de grans columnes salomòniques i estípits. Esta localitat ha sigut refugi d’escriptors de renom com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa o Carlos Fuentes.
  • La Freixneda: el passeig pel nucli antic fins a les runes del castell en la part més alta és un autèntic plaer per a la vista. Les maçoneries, les porxades, els balcons de forja i l’església parroquial són testimoniatge de la grandesa econòmica que va viure el poble en el passat. Des del capdamunt del poble es poden vore els camps d’oliveres típics de la zona.
  • Beseit: porta d’entrada a la zona del Parrissal, una autèntica joia de la natura envoltada de rutes, rius i gorgs d’aigües turquesa, salts d’aigua i tobogans naturals que faran disfrutar a tots d’este entorn meravellós, dels més grans als més menuts.



Gastronomia a la comarca del Matarranya: plats típics

Aragó pot presumir d’una gastronomia àmplia i exquisida. Mésen concret, a la comarca del Matarranya els protagonistes són els vins, l’oli, els embotits i les pastes amb productes de la zona. Els derivats del porc com les manetes, el corder de llet rostit al forn o els guisats amb conill són alguns dels plats més típics, però no hem d’oblidar que, com a bons productors d’aliments de la zona, hi ha un distintiu de qualitat en tots els seus productes que podem trobar en els negocis locals i en els bars i restaurants, entre els quals destaquem la bresquilles de Calanda, la mel amb DO, el vi, lestòfones, les ametles i l’oli.

El Matarranya és una comarca que no deixa ningú indiferent, ja que està carregada d’enoturisme, natura, història, patrimoni artístic i una gastronomia exquisida.