Menjars calents: plats per a entrar en calor
Disfrutar de plats calents és ideal ara que les temperatures comencen a baixar. Hui et portem plats deliciosos perquè entres en calor. No te'ls perdes!
hui mengem
Compartix
Les festes de Nadal han arribat al final i és hora d’assumir que estem en ple hivern, i això suposa contrarestar estos dies grisos i freds. I com no podia ser d’una altra manera, la gastronomia és la que ens acompanya amb uns plats reconfortants per la seua temperatura, però també pel que representen. Ens recorden les nostres iaies, que anaven al tros i amb quatre coses feien els menjars més deliciosos. Guisats que es fan a poc a poc amb condiments diferents, segons cada casa i costum i, per descomptat, amb molt d’afecte.
A taula agafen protagonisme els plats de cullera (sopes, cremes, guisats o potatges) amb llegums i verdures com a personatges principals. Les propostes són molt variades: des de sopes reconstituents però lleugeres fins a potatges imaginatius i energètics amb una gran diversitat d’ingredients. I no ens hem d’oblidar de les castanyes, ametles o anous; i entre les fruites, les taronges en tota l’esplendor.
A continuació vos portem alguns suggeriments de primers plats, segons i postres per a estos dies plomissos. Comencem amb una versió 2.0 del popular gaspatxo, en clau hivernal i amb un afegit interessant, el sabor cítric de la taronja. Una recepta senzilla i saborosa per a quan no tenim molt de temps per a preparar-la. Un segon amb la màgia de dos primers. Esta recepta té dos parts ben diferenciades: per una banda, la crema d’espinacs, que es pot disfrutar sola, com un primer plat lleuger on es poden agregar xampinyons i uns pinyons saltats; i per una altra banda, unes creïlles de pobre senzilles. Amb la unió d’estes dos receptes obtenim un segon plat energètic i complet.
Al costat d’estos plats tan deliciosos que ens calfen l’ànima i el cos tenim una opció per a les postres que es menja amb cullera i que és una autèntica delícia per als sentits: una coca melosa, suculenta i molt gustosa.
GASPATXO 2.0
Ingredients (4 persones):
- 240 g de pa redó
- 240 g de pimentons rojos torrats
- 1 all
- 2,5 g de pimentó dolo en pols
- 40 ml d'oli d'oliva extra verge
- 120 g de taronja
Preparació:
1. Talla el pa a llesques d’1 cm, col·loca-les en una safata de forn i torra-les. Frega-les molt lleugerament amb l’all pelat i reserva-les en la safata.
2. Pica en el morter, amb un poquet de sal, els pimentons torrats sense pell i tallats a trossets.
3. Bull 1 litre d’aigua en una olla i afig-li l’oli, el pimentó roig en pols i la pasta dels pimentons.
4. Quan alce el bull, aboca-hi el suc de taronja, remena-ho durant 1 minut i retira-ho del foc.
5. Col·loca les llesques en plats fondos i aboca el caldo per damunt, en unes quantes vegades, fins que queden ben xopades. També es pot servir amb el pa a banda, perquè cada comensal se’n pose la quantitat que vulga.
Energia
298 Kcal
Proteïnes
6,91 g
Greixos
11,7 g
Sucres
7,53 g
HDC
41,32 g
SAT
2,07 g
MONO
7,34 g
POLI
1,75 g
Colesterol
0 g
Fibra
4,10 g
POLLASTRE AMB CASTANYES I BOLETS
Ingredients (6 persones):
- 1 kg de pollastre a trossos
- 400 g de castanyes cuites
- 400 g de bolets variats
- 500 g tomaques
- 6 alls
- 50 ml de vi blanc
- 10 ml de conyac
- 100 ml de caldo de pollastre cassolá
- 1 rameta de julivert
- 1 rameta de timonet sec
- 1 rameta de romer sec
- 40 g de pa
- 20 g de farina
- 60 ml d'oli d'oliva verge extra
- Sal y pebre
Preparació:
1. Salpebra els trossos de pollastre, passa’ls per farina i daura’ls en una cassola amb la mitat de l’oli. Retira’ls i reserva’ls.
2. Neteja els bolets, talla’ls a trossos mitjans i sofrig-los en una paella amb una cullerada d’oli, a més de 3 alls i el julivert picat finament. Sala’ls. Apuja el foc, aboca-hi el conyac i deixa-ho reduir. Reserva-ho.
3. En una altra paella amb la resta de l’oli, sofrig els alls restants tallats a làmines, retira’ls i frig les llesques de pa. Deixa-les escórrer damunt d’un paper absorbent i pica-les al morter amb els alls, fins que obtingues una pasta fina.
4. Renta les tomaques, ratlla-les i sofrig-les en la cassola on has fregit el pollastre, fins que quede una salsa un poc espessa (10-15 minuts). Afig el vi, el caldo, les herbes i la pasta fina de pa i all i cuina-ho 5 minuts més.
5. Incorpora-hi els trossos de pollastre i cuina-ho a foc baix durant 45 minuts, amb la cassola tapada. Afig-li els bolets amb el seu suc i les castanyes bullides prèviament i sense pell, i cuina-ho 10 minuts més amb la cassola destapada.
Energia
440 Kcal
Proteïnes
25,24 g
Greixos
22,12 g
Sucres
12,16 g
HDC
32,45 g
SAT
4,7 g
MONO
12,27 g
POLI
3,67 g
Colesterol
115,5 g
Fibra
6,31 g
MUG CAKE DE XOCOLATE, GINGEBRE I PERA
Ingredients (1 persona):
- 10 mld’oli d’oliva verge extra
- 20 g de xocolate negre (per a postres)
- 5 g de sucre
- 20 ml de llet semidesnatada
- 2 clares d'ou
- 30 g de farina de blat
- 3 g rent químic
- 3 g gingebre mòlt
- 120 g de pera (madura)
Preparació:
1. En una tassa gran, d’uns 300 ml de capacitat com a mínim, col·loca el xocolate a trossets i l’oli. Fica-ho al microones i calfa-ho 30 segons a màxima potència. Retira-ho, remena-ho i comprova si el xocolate està fos. Si no ho està, repetix l’operació amb compte de no passar-te amb el temps per a evitar que el xocolate es creme.
2. Amb el xocolate fos i calent, tira-hi el sucre i remena-ho fins que estiga dissolt. Després agrega-hi la llet i mescla-ho una altra vegada. Munta les clares a punt de neu i incorpora-les a poc a poc, remenant amb suavitat perquè no perden l’aire en el procés. Agrega-hi la farina, el rent químic i el gingebre molt i mescla-ho suaument.
3. Quan hages obtingut una massa homogènia, pela la pera i col·loca-la en el centre de la tassa, sobre la massa. No la pressiones, només col·loca-la damunt, perquè no s’afone en excés amb la cocció. Fica-ho al microones i cuina-ho a 600 W de potència durant tres minuts. Retira-ho i deixa-ho reposar uns minuts abans de consumir.
Energia
408 Kcal
Proteïnes
11,7 g
Greixos
17,9 g
Sucres
26,09 g
HDC
50,2 g
SAT
6,15 g
MONO
9,52 g
POLI
1,43 g
Colesterol
1,38 g
Fibra
5,87 g