¿Qué siente mi bebé cuando tengo miedo?

Les pors en l’embaràs són molt habituals. Tant si eres primípara com si no ho eres, sempre apareixen dubtes i preocupacions que pots superar. Pren nota!

coneix-te

Compartix


La por és una emoció comuna i pròpia de l’ésser humà. Davant del nou repte que suposa un embaràs, apareixen moments d’incertesa i inquietud que, fruit del desconeixement, et poden portar a una situació d’ansietat.


Com ens podem llevar la por durant l’embaràs?

  • Avortament espontani: és cert que algunes vegades es produïxen interrupcions indesitjades de l’embaràs durant les primeres setmanes, però no hem de pensar-hi, no es un fet generalitzat i convé fer vida normal fins a la primera ecografia. Quan les mares reben la notícia de la presència del batec del cor, les possibilitats d’un avortament es reduïxen a tan sols un 5%.
  • Defectes congènits: també sorgixen preocupacions respecte dels defectes congènits que puguen patir els bebés. En este sentit són molt importants les revisions periòdiques, amb ecografies i analítiques que t’ajudaran a estar tranquil·la i a conéixer el desenvolupament del xiquet. Les malformacions congènites només es donen en un 4% dels embarassos. 
  • Por al part: esta por sol aparéixer per la falta de coneixement o experiència i les expectatives que en té cada dona. Una mare que té expectatives negatives sobre el part, o una mare d’un primer fill que no sap molt sobre com transcorre este procés, probablement tindrà més por que una mare que té expectatives positives i que se sent més confiada en el part. 

També hi ha la inquietud respecte del procés de dolor del part: és important tindre un metge de confiança per a poder parlar de les pors i els desitjos del que es puga produir en el moment de l’infantament.

És molt important assistir als cursos de preparació al part, de la mateixa manera que a les sessions prèvies amb la matrona. Tota la informació i els coneixements són necessaris per a afrontar esta nova etapa.

Què sent el bebé quan tinc por?

L’adaptabilitat del bebé permet que es desenvolupe correctament, fins i tot, en situacions veritablement adverses. L’estrés i les pors pròpies d’un embaràs assalten la mare davant d’un procés d’alta incertesa.

Poder comentar amb la parella i amb el metge què i com es poden produir els futurs esdeveniments ajuda a prendre’s amb seguretat els canvis i les novetats que han de vindre.

Si estàs embarassada o vols estar-ho, no hi ha millor evasió de la por que sentir-te estimada i secundada per la teua parella. També hi ajuda la proximitat dels amics i comptar amb tot el suport mèdic que pugues necessitar, normalitzant els canvis físics i psicològics que comporte la nova etapa vital.