Pericana, el plat de les comarques de l’Alcoià i el Comtat 

Descobrix com es prepara la pericana, el plat típic de les comarques de l’Alcoià i el Comtat. Coneix els ingredients necessaris. No t’ho perdes!

hui mengem

Compartix


La pericana és un plat tradicional procedent d’Alcoi, a la província d’Alacant. Però… què és exactament la pericana,? Esta recepta tan bona està elaborada amb pimentó roig, abadejo i oli d’oliva i, encara que té un origen humil, hui en dia es considera tota una delícia que es pot disfrutar a tall d’entrant i d’acompanyat d’unes bones torrades de pa. Es conserva molt bé i, per si això no fora prou, és ideal per a compartir en un dinar familiar o amb els amics.

Què és la pericana i quin origen té?

La pericana alacantina és un plat amb un origen procedent de la cuina de muntanya. De fet, si repassem els seus ingredients senzills és fàcil adonar-se que els aliments amb els quals es cuina són els que tenien a mà els pastors, els ramaders i altres treballadors d’oficis relacionats amb el món agrícola: pimentons rojos, oli d’oliva, abadejo en salaó… Precisament, este és el curiós motiu pel qual el peix és d’esta classe: el peix sec o conservat en salaó era l’únic al qual es tenia accés en estes zones de muntanya.

Tot i que la recepta tradicional de la pericana es fa amb capellans, un tipus de peix sec típic de la zona que rep este nom per la semblança que té amb les sotanes dels sacerdots quan es posa a secar, hui en dia l’abadejo també és una opció perfecta si es té més a l’abast. Quant al pimentó roig, pot ser de qualsevol varietat a què tinguem accés, des de pimentó morrut deshidratat fins a nyores, passant per pimentons xoricers secs.



Ingredients de la pericana alacantina

Estos són els ingredients que necessitarem:

  • 2 alls
  • 6 pimentons rojos secs
  • 75 g d’abadejo salat sec
  • 3 cullerades d’oli d’oliva
  • sal (opcional)

Recepta de la pericana: pas a pas

Per a preparar la pericana, la recepta no podria ser més senzilla. Tan sols tardarem quinze minuts a elaborar este entrant perfecte que sorprendrà i agradarà a parts iguals. Vegem com es fa!

  1. Piquem els dos alls finets i els sofregim en una paella amb una culleradeta d’oli d’oliva. Després, retirem els alls i reservem l’oli.
  2. Afegim l’altra cullerada d’oli d’oliva a la mateixa paella. Quan estiga calent, sofregim els pimentons rojos secs, amb molt de compte perquè no es cremen, però que queden cruixents.
  3. Mentre es refreden els pimentons, cuinem l’abadejo a la planxa. Després, el desfem a molles.
  4. Tallem els pimentons amb les mans i els llevem els peçons.
  5. Posem en un bol els alls cuinats, els pimentons trossejats i les molles d’abadejo. Tastem el punt de sal i, si cal, el rectifiquem, ja que, segons el tipus d’abadejo, pot ser que ja no faça falta afegir-hi més sal. Finalment, ho mesclem tot bé i, si notem que la pericana alacantina ha quedat seca, hi afegim una miqueta més d’oli d’oliva. L’acompanyem amb unes torrades de pa i… a disfrutar!