Pilotes amb caldo: un putxero autèntic

Les pilotes amb caldo són un plat ideal per a l’hivern i no poden faltar per Nadal. Fàcils de preparar i perfectes per a fer gana!

hui mengem

Compartix

Encara que enguany s’ha fet pregar, per fi ha arribat: el fred ja crida a la porta cada vegada amb més contundència i és impossible ignorar-lo. La veritat és que, després d’un estiu especialment abrasador, ja abellix posar-se l’abric, calçar-se les botes i, per descomptat, començar a preparar plats calents de cullera. Un dels més populars a la zona del Llevant són les pilotes amb caldo o caldo de pilotes, un de Nadal. I és igual com en digues: està deliciós en qualsevol accepció.

La pilota del putxero valencià és la gran protagonista d’esta elaboració. El més recomanable és fer-la a casa, per a la qual cosa cal mesclar tots els ingredients que et detallarem a continuació. Però no només això: també el caldo, és clar, és clau perquè este plat tinga el seu sabor característic i deixe els nostres comensals bocabadats. Sense més dilació, vorem com es preparen les pilotes amb caldo.

Ingredients de les pilotes amb caldo

Els ingredients de la pilota amb caldo són molt fàcils de trobar en qualsevol supermercat. Apunta:

  • 250 g de pit de pollastre
  • 250 g de magre de porc
  • 125 g de blanquet
  • 125 g de llonganissa
  • 125 g de cansalada
  • 1 manoll de julivert picat
  • 2 alls
  • 2 ous
  • Pinyons
  • Pa ratllat
  • Pebre
  • Sal
  • Suc de mitja llima espremuda

Recepta de caldo amb pilotes

Abans de començar, convé recordar que cada mestre té el seu llibre. Què vol dir això? Que hi ha varietats quant a la preparació de la pilota per al caldo de Nadal segons la zona concreta. Este plat, no en va, és comú al Llevant espanyol, tant a la Regió de Múrcia com a la Comunitat Valenciana, i pot ser que la carn triada, per exemple, canvie lleugerament d’un lloc a un altre.

En qualsevol cas, si ens ajustem a la recepta que hui et portem, optarem per combinar pit de pollastre, carn magra de porc, blanquet, llonganissa i cansalada. Demanarem al carnisser que pique tots els ingredients junts per a agilitar el procés i ja a casa començarem amb la preparació de la recepta.



Amb esta finalitat, afegirem els alls i el julivert (important: en trossets molt xicotets) a tota la carn picada, així com els pinyons, l’ou, el pa ratllat, el suc de llima i la resta de condiments. Pastarem les pilotes amb les mans fins que queden homogènies i de la mida aproximada d’una pilota de tenis, i… voilà! Ja tindrem les pilotes a punt. Vegem ara la part del caldo i com integrar-hi les pilotes.

I és que pot ser que resulte obvi dir-ho, però per a fer una recepta de caldo amb pilotes per a xuplar-se’n els dits també hem de prestar atenció al caldo. Això és el que necessitarem per a elaborar-lo:

  • Una cuixa i una recuixa de pollastre de corral
  • 2 branques d’api
  • Un porro o xirivia
  • Dos o tres ossos de garró de pernil salat
  • 3 carlotes
  • Safrà
  • Una porció de caldo de pollastre concentrat

Deixarem bollir tots estos ingredients en l’olla exprés durant uns 30 minuts. Més fàcil, impossible. Passat eixe temps, li afegirem les pilotes i les deixarem cuinar (al voltant d’uns 15 minuts) fins que veiem que estan blanes. També es pot optar per caldo de pollastre preparat o semblant si no tenim molt temps, encara que no és el més recomanable, ja que fer a propòsit o aprofitar el caldo sobrant del putxero és l’opció més suculenta.

Important abans d’acabar! Podem afegir fideus a la recepta si ho considerem, cosa que donarà encara més consistència a la recepta, si és el que volem. I ja tindrem el nostre caldo de pilotes a punt, un plat únic per a quan arriba el fred i que farà les delícies dels nostres convidats també en les celebracions de Nadal... Bon profit!