Plantem gingebre: pas a pas

Plantar gingebre és més senzill del que penses. Ja siga en un hort o en un cossiol, amb estos passos podràs cultivar-ne i aprofitar-ne des de casa les propietats.

els frescos

Compartix


El gingebre s’utilitza en moltes receptes, i és evident, perquè no en són pocs els beneficis que atresora: servix per al mareig i les nàusees, per al mal alé i per a la digestió; preveu i tracta problemes respiratoris o circulatoris, entre d’altres, i aporta un extra d’energia. Esta planta de la família de les zingiberàcies (igual que la cúrcuma o el cardamom) procedix del sud-est asiàtic i ha sigut molt utilitzada en la medicina tradicional, i ara, per fi, és possible trobar-la arreu del món.


De gingebre, n’hi ha diversos tipus, encara que el més conegut (el que et pots trobar en pràcticament qualsevol mercat o supermercat) és el groc. El seu sabor i aroma (picant, amb un toc cítric) fa que siga un producte molt especial, i permet acompanyar nombroses elaboracions i plats, des de les clàssiques infusions de gingebre fins a sopes, passant per saltats o condiments. El fet que hi haja moltes maneres d’utilitzar-lo (fresc, sec, en pols…) fa que no sols el món de la gastronomia s’aprofite de tot el potencial que té: inclús en la cosmètica és ja un vell conegut present en molts productes.


Si en tenim en compte tots els avantatges, és normal que vulgues saber com es planta gingebre a casa. I és que cultivar gingebre és molt senzill, especialment perquè podem fer-ho dins de casa o, si volem, a l’exterior. Les dos opcions servixen perquè la nostra planta de gingebre cresca forta i sana. Vegem, sense dilació, com podem sembrar gingebre.


Com podem plantar gingebre

Plantar gingebre en un cossiol és terriblement fàcil. No necessita massa atenció ni molt de sol directe, i només necessita una temperatura més o menys constant. A més, és una planta visualment molt decorativa (s’assembla al bambú). Però, anem ja al gra, com podem cultivar gingebre? Tot comença quan el comprem, ja que necessitarem partir de les arrels per a poder reproduir-lo.


El primer que farem serà examinar estes arrels (podrem arrancar amb les mans les parts més arrugades, perquè d’ací no brollarà res). Després, banyarem les arrels davall l’aixeta d’aigua de manera que queden ben xopades, i les embolicarem en un drap humit que introduirem durant tres dies en un lloc fosc. Passat este temps, traslladarem el gingebre a una bossa de plàstic, mantenint-ne la humitat en tot moment, i tornarem a deixar-lo en la foscor altres dos o tres dies. Després, quan agafem de nou les arrels de gingebre, vorem unes puntetes blanques (les gemmes) de les quals eixirà la tija. En este punt, tocarà plantar el gingebre en un cossiol.Per a fer-ho, el més important que hem de saber és que les arrels del gingebre creixen de manera horitzontal; és a dir, que no és tan important la profunditat com la superfície. Pensem que, com més gran siga el terreny en horitzontal que tinga la planta, més creixerà. Pel que fa a la terra del nostre cossiol, recomanem que continga unes tres parts de terra (si pot ser ecològica) i una part d’adob.


Abans de deixar el gingebre en el cossiol, humitejarem la superfície de la terra amb un polvoritzador d’aigua. També n’humitejarem un poc les arrels i les ficarem, tot seguit, sobre la terra. Només haurem d’afonar-les una miqueta, sense enterrar-les per complet, i amb cura perquè les gemmes no queden tapades. Tornarem a regar o polvoritzar la terra situada al voltant de les arrels de gingebre.


Regar serà el més important després d’este pas. Caldrà fer-ho de manera lleugera i freqüent cada dos o tres dies, i amb cura de no banyar els rizomes. Després de tres o quatre mesos, la planta començarà a créixer i podrem collir alguns trossos menuts de les arrels per al nostre ús particular.


Si vols plantar gingebre en un hort, tampoc tindràs cap problema. Encara que és una planta que es pot conservar perfectament a l’interior de casa, també es pot cultivar fora. El procediment serà el mateix que hem vist fins ara, amb la diferència que podràs tindre més espai per a plantar tot el gingebre que vulgues.


Dit tot això, només quedarà que aconseguisques unes arrels de gingebre i que poses en pràctica el que t’hem contat.