Cuina ràpida, divertida i saludable. Sí, és possible!
Els plats amb bases preparades ens poden traure de més d’un compromís. Ja siguen sopes, arrossos, conserves..., descobrix com els pots enriquir amb les nostres receptes!

hui mengem
Compartix

Cada vegada estem més acostumats a un ritme de vida accelerat que s’imposa en tots els aspectes del nostre dia a dia. Este frenesí ens impedix moltes vegades traure temps per a cuinar tranquil·lament. Però la veritat és que es pot fer una cuina ràpida i de qualitat. Hui dia tenim un gran ventall d’aliments ultracongelats que cada vegada ens oferix més possibilitats en la cuina, però no ens hem d’oblidar de les clàssiques conserves o enllandats. Este tipus d’aliments ens oferix nombrosos avantatges, ja que tenen una conservació molt duradora, els podem consumir en qualsevol lloc i el temps de preparació és molt ràpid, fet que dona com a resultat plats abellidors i sans.
Hi ha tota una sèrie de conserves imprescindibles per a estalviar temps i planificació a l’hora de cuinar. Entre les diferents opcions, un bàsic que no ha de faltar mai a la cuina són els llegums cuits. Tindre estos pots a mà oferix una bona base per a preparar tota classe de menjars, des d’aperitius com l’hummus, ensalades o saltats, fins a plats de cullera més elaborats.
Entre els ultracongelats destaquen les verdures. Estos aliments atresoren nombrosos avantatges: es cullen en el moment òptim de maduració i, gràcies al seu procés d’ultracongelació, mantenen intactes les propietats i els nutrients. No tenen additius ni conservants, estan totalment netes de qualsevol bacteri que intente alterar-les i, a més, se n’utilitza la quantitat que es necessita i la resta es pot mantindre al congelador. D’esta manera, s’evita el malbaratament de menjar i l’excés de residus i s’estalvien temps i diners. A més, venen netes, tallades i a punt per a ser cuinades.
En definitiva, menjar saludable quan tenim poc de temps sense haver de recórrer a opcions menys recomanables és només qüestió de triar aliments que ens acceleren alguns processos de preparació sense renunciar a la qualitat nutricional, als sabors i a les textures.

Dip de dàtils i carxofes
Ingredients (4 persones) | Temps: 15 minuts
200 g de carxofes en oli
3 dàtils grans
40 ml de suc de llima
40 ml d’oli d’oliva verge extra
Sal en escates
Pebre acabat de moldre
Preparació
- Distribuïx les carxofes escorregudes i els dàtils sense pinyol en el vas de la batedora.
- Afig-los quatre cullerades d’oli d’oliva i quatre cullerades de suc de llima.
- Bat-ho tot fins a aconseguir una pasta uniforme i untuosa, salpebra-ho al gust i servix-ho amb uns bastonets de pa.
Energia: 134 kcal
Hidrats de carboni: 9,60 g
Sucres simples: 9,60 g
Proteïnes: 1,40 g
Greixos: 10,07 g
G. saturats: 1,67 g
G. Poli: 1,08 g
G. Mono: 7,11 g
Colesterol: 0
Fibra: 1,71 g

Albergines al microones farcides amb clòtxines
Ingredients (2 persones) | Temps: 30 minuts
240 g d’albergina ratllada
80 g de ceba congelada picada
1 all menut
20 ml d’oli d’oliva verge extra
30 g de clòtxines en escabetx
2 g de julivert fresc
1 g de pimentó roig dolç o picant al gust
1 g de comí molt al gust
Vinagre de xerès al gust
Preparació
- Renta les albergines, talla’n les puntes i punxa-les un poc. Posa-les en un plat apte per a microones i cou-les 10 minuts a màxima potència. Comprova’n la textura: han d’estar blanes, però amb una certa consistència per a poder tallar-les per la mitat.
- Mentrestant, prepara un sofregit amb la ceba molt picada, l’all ratllat i l’oli d’oliva, sense deixar que es dauren. Quan estiguen molt tendres, afig-los una cullerada de pimentó roig dolç o picant i comí molt i remena-ho tot bé.
- Incorpora les clòtxines, tal com estan o picant-les abans amb un ganivet. Afig-los el líquid d’una de les llandes i reserva l’altre per si calguera corregir-ne la textura. Quan tingues una mescla homogènia i espessa, però no seca, tasta-la i corregix-la amb vinagre o més escabetx.
- Talla les albergines ja cuinades per la mitat longitudinal, trau-los un poc de carn amb una cullereta i mescla-la amb el sofregit. Ompli les albergines amb la mescla i decora-les amb julivert picat. Si les albergines són molt grosses, serà més pràctic tallar cada una en tres porcions longitudinals.
Energia: 317 kcal
Hidrats de carboni: 6,22 g
Sucres simples: 5,81 g
Proteïnes: 14 g
Greixos: 26,29 g
G. saturats: 4,93 g
G. poli: 10,93 g
G. mono: 10,21 g
Colesterol: 71,20 g
Fibra: 1,70 g

Ensalada de llentilles pardines
Ingredients (4 persones) | Temps: 20 minuts
600 g de llentilles pardines cuites
80 g de cogombre
80 g de ceba tendra
16 olives verdes
20 ametles torrades
2 ous durs
4 filets d’anxova
1 pessic de comí
30 ml d’oli d’oliva verge extra
30 ml de vinagre suau
1 g de menta fresca picada
Sal
Pebre
Preparació
- Pela la ceba, talla-la per la mitat i després en tires fines. Col·loca en un bol dos cullerades de vinagre i un poc de sal. Marina-la durant 10 minuts. Renta les llentilles davall l’aixeta en un colador per a eliminar-ne el líquid. Escorre-les bé i col·loca-les en el mateix bol on se serviran.
- Prepara una vinagreta amb la cullerada restant de vinagre, sal, pebre, un pessic de comí torrat a la paella, les anxoves picades molt fines, l’oli i el rovell d’ou.
- En el bol de les llentilles afig la ceba escorreguda, les ametles i el cogombre tallat per la mitat a la juliana i després en tallades fines. Adoba-ho i mescla-ho bé.
- Acaba-ho afegint les olives, la menta fresca i la clara picada.
Energia: 280,40 kcal
Hidrats de carboni: 17,90 g
Sucres simples: 1,70 g
Proteïnes: 15,22 g
Greixos: 16,20 g
G. saturats: 2,50 g
G. poli: 10 g
G. mono: 2,30 g
Colesterol: 102,60 g
Fibra: 9,90 g

Fruites del bosc en paella
Ingredients (2 persones) | 15 minuts
400 g de fruites del bosc congelades
10 g de xia
100 g de granola
125 g de iogurt grec
Preparació
- Distribuïx en una paella de 16 cm les fruites roges congelades. Tapa-les i posa-les a foc suau uns 8-10 minuts fins que es descongelen i s’ablanisquen, però no massa. Incorpora-hi la cullerada de xia i cuina-ho dos minuts més. Escampa la granola sobre la superfície i servix-ho tebi amb el iogurt grec.
Energia: 452,40 kcal
Hidrats de carboni: 19,40 g
Sucres simples: 17,20 g
Proteïnes: 16,50 g
Greixos: 34,37 g
G. saturats: 8,28 g
G. poli: 7,60 g
G. mono: 15,60 g
Colesterol: 6,60 g
Fibra: 13,55 g