Porrusalda: recepta senzilla i tradicional
Amb la recepta de la porrusalda prepararàs un plat saludable ple de verdures i fet al teu gust amb abadejo, xoriço i més coses. A cuinar!
hui mengem
Compartix
La porrusalda és un plat molt suculent originari de la gastronomia basca, navarresa i de La Rioja. El nom prové del basc i significa “caldo de porros” en honor a l’ingredient principal. A més del porro, també compta amb altres ingredients saborosos i versàtils com la creïlla, la ceba, l’all i altres verdures. Inclús també es fa porrusalda amb carabassa (especialment quan és temporada), però que això no desanime a ningú, perquè este ingredient també pot substituir-se per carlota. De fet, hi ha moltes variants de la recepta, encara que una de les més conegudes és la porrusalda amb miques d’abadejo.
La veritat és que és un plat molt complet, saludable i de cullera i, com a tal, s’ha de servir calenta i en un plat fondo, una cosa que abellix especialment en esta època. Per descomptat, tampoc ha de faltar el pa per a mullar fins a l’últim tros. Quant a la recepta, cada u la fa al seu gust, amb més o menys caldo, amb uns ingredients o uns altres. A continuació, et presentem la recepta de porrusalda amb abadejo tradicional:
Porrusalda
Ingredients (4 persones):
- 2 - 3 porros grans
- 1 ceba
- 300g de creïlla
- 2 carlotes
- 250g d’abadejo (dessalat o fresc)
- 1 litre de caldo (del que es vulga: de verdures, de peix, de pollastre...)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Preparació:
1. Pelem la ceba i la tallem molt fineta.
2. Posem oli en l’olla i calfem la ceba amb un poc de sal.
3. Llavem les creïlles i les carlotes, les pelem i les tallem. Fem el mateix amb els porros, però en separem les parts més verdes (que es poden aprofitar en altres receptes o preparacions).
4. Quan la ceba estiga tendra, incorporem els porros a l’olla i els ofeguem un parell de minuts.
5. Hi afegim les carlotes i les creïlles. Ho remenem durant 2 minuts a foc suau.
6. Ho condimentem al gust i afegim el caldo a l’olla. Podem no abocar-lo tot i anar corregint el punt líquid de la porrusalda.
7. Apugem el foc fins a l’ebullició i posteriorment l’abaixem. Ho coem aproximadament 25 minuts, fins que les creïlles estiguen fetes.
8. Afegim l’abadejo tallat a trossets de mos a l’olla i ho cuinem tot junt uns minuts més.
9. Finalment, i de manera opcional, podem afegir-li un poc de julivert picat.
Altres variants de la porrusalda
La porrusalda amb abadejo és una de les receptes més tradicionals, però n’hi ha moltes variants més, ja que és un plat que s’ha estés per tot Espanya. Per tant, n’hi ha moltes versions depenent de la regió on es cuine; és a dir, un fum de maneres de disfrutar-la!
Per exemple, a Catalunya es cuina porrusalda amb botifarra picada o també porrusalda amb xoriço. Si vols elaborar alguna d’estes receptes, l’única cosa que has de canviar és l’abadejo per un altre ingredient.
Com hem vist, és un plat molt versàtil, al qual podem afegir quasi qualsevol tipus de proteïna animal o no afegir-ne cap i que estiga compost únicament de verdures. Deixant de banda els ingredients, també hi ha la possibilitat de cuinar porrusalda amb olla de pressió. L’elaboració és la mateixa, però amb un altre tipus d’olla.
Porrusalda, un plat molt senzill de cuinar, amb ingredients fàcils de cuinar i tan saludable com reconfortant. Que la disfrutes!