Propietats de la coliflor: beneficis i maneres de cuinar-la

Et contem les propietats de la coliflor. Descobrix els seus beneficis i les receptes més saboroses per a traure el màxim partit a esta verdura típica de la tardor.

els frescos

Compartix


Beneficis de la coliflor

El principal component d’este vegetal de la família de les brassicàcies és l’aigua, fet que, unit al baix contingut en hidrats de carboni, sucres i greixos, la convertix en un aliment d’escassa aportació calòrica. A més, es considera una font de fibra molt bona, així com una font de vitamines i minerals.

Pel que fa a les vitamines, hi destaca la presència de vitamina C, que actua d’antioxidant, intervé en la formació de col·lagen, ossos, dents i glòbuls rojos, a més d’afavorir l’absorció de ferro dels aliments i millorar les defenses davant de les infeccions.

A més, també és rica en àcid fòlic, que contribuïx al creixement dels teixits materns durant l’embaràs i és una font de vitamina K i B6. La vitamina K contribuïx a la coagulació sanguínia normal i al funcionament dels ossos. La vitamina B6, en canvi, participa en el metabolisme cel·lular i en el funcionament del sistema immunològic.

Quant al contingut en minerals, la coliflor és una font de potassi que contribuïx al manteniment de la tensió arterial en condicions normals.


Com podem cuinar la coliflor

La coliflor és bastant fàcil de preparar i no requerix massa temps de cocció. És, a més, una verdura de sabor suau que combina molt bé amb altres ingredients de sabor més fort com, per exemple, l’abadejo, el pernil, els alls tendres o, inclús, juntament amb altres verdures, permet preparar una gran quantitat de receptes de cuina amb coliflor molt saludables.


Abans de començar amb qualsevol de les preparacions, n’hem de retirar les fulles exteriors, les tiges de la base i rentar-la bé amb aigua freda.


• Bullida: Coure o bullir la coliflor és un dels mètodes més senzills. N’hi ha prou  de submergir la coliflor tallada a ramellets en aigua abundant. El temps de cocció dependrà dela mida dels ramellets, que pot variar entre 6-8 minuts si són menuts i entre12-14 si els trossos són més grans. Per a evitar l’olor que produïx la coliflor quan la cuinem, podem afegir-hi dos cullerades de suc de llima o vinagre durantla cocció i només cuinar-la fins que estiga tendra i quede al dente.

 Al vapor: Si la cuinem al vapor en conservarem millor la textura i les propietats que si la bullim. Necessitem una olla que dispose d’un accessori per a cuinar al vapor. El mètode és senzill: omplim l’olla fins a la mitat, que no arribe a tocar la cistella, la posem a foc fort amb la coliflor tallada a ramellets en la vaporadora  i la tapem amb la tapadora. El temps de cocció és el mateix que quan la bullim i varia en funció de la mida dels ramellets.

• Al microones: Amb esta tècnica podem aconseguir en pocs minuts el mateix efecte que bullint-la o cuinant-la al vapor. Separem la coliflor en ramellets i els posem en un plat apte per al microones. Per a 500 g de coliflor n’hi haurà prou amb 6-8 minuts a 600 W de potència. Podem parar a mitjan cocció i remenar-la.

• Crua: També podem menjar-nos la coliflor crua. Podem aprofitar els ramellets més menuts per a ensalades o podem servir-los com un snack condimentats amb vinagre o llima i diferents espècies i/o herbes. També la podem ratllar per a obtindre un cuscús o arròs fals, anomenat comunament colirròs.

• A la planxa: Amb este mètode de cocció aprofitarem la seua tendror i textura cruixent i ens estalviarem la pudor. En una paella o planxa, posem molt poca quantitat d’oli i quan estiga calent hi afegim els ramellets de coliflor que anirem girant fins que queden daurats pels dos costats.

• Fregida: Calfem oli per a fregir en una paella fonda o en una fregidora i dividim la coliflor en ramellets mitjans. Quan l’oli estiga calent hi submergim la coliflor i deixem que es frija fins que es daure tota la superfície. Llavors la traiem, l’escorrem molt bé i la deixem sobre paper de cuina absorbent.

 Al forn: La coliflor rostida queda molt bé si deixem que es daure lleugerament. En podem posar un tros gran en la safata per al forn, o només els ramellets, untar-la lleugerament amb oli d’oliva i posar-la al forn precalfat entre 180 i 200 ºC, en funció del que vulguem aconseguir. Si volem una coliflor molt tendra i poc daurada, a 180 ºC durant 12-14 minuts, o fins que vegem que comença a daurar-se. Si la volem daurada i cruixent, a 200 ºC durant 8-10 minuts.

 

Receptes amb coliflor

Coliflor al cabrales

Coliflor al yogur

Sopa de verduras combinadas

Pizza amb base de coliflor


Troba més receptes açí