Propietats i beneficis del caqui

El caqui és una fruita molt dolça i plena de fibra. És un clàssic de la tardor, i no només pel color. Descobrix tots els seus beneficis

els frescos

26 desembre 2018

Compartix

Propiedades del caqui

La tardor té la capacitat de tenyir la taula amb els colors del paisatge. Taronges, grocs i marrons estan presents en les fruites i les verdures de temporada. Al mateix temps que les fulles es desprenen dels arbres, els rebostos es tornen rics en ingredients, des dels bolets fins a la coliflor, passant per la carabassa i la poma, sense oblidar les castanyes. Un dels aliments més atractius de la tardor és el caqui, que té nombroses propietats i beneficis per a la salut.

L’arbre del caqui, d’Àsia a València

L’arbre del caqui procedix d’Àsia. De fet, l’etimologia del seu nom es correspon amb la paraula japonesa kaki, on es cultiva des del segle VIII. Tot i que ara ja és ben conegut, no va ser fins al segle XIX que va arribar als Estats Units i a Europa. A Espanya, en trobem plantacions a Andalusia i a la Comunitat Valenciana, però la província productora principal és València, que té la denominació d’origen (DO) Kaki Ribera del Xúquer a les comarques de les Riberes Alta i Baixa. Parlem d’arbres de la família del banús (Ebenaceae), que poden arribar a fer fins a 12 metres d’alçada i que, a més, perden la fulla amb l’arribada de la tardor. L’estampa del caqui brillant que es desprén de les branques nues constitueix tot un clàssic de la tardor.Propiedades del caqui

Propietats i beneficis del caqui

Té bon gust, però prova millor al cos. El caqui té beneficis importants per a l’organisme. És font d’hidrats de carboni, els seus greixos són escassos i és ric en fibra. A més, és una bona font de vitamina A. Per això, és bo per a la vista i per a mantindre una pell saludable i, gràcies a l’alt contingut en fibra, afavorix el trànsit intestinal.

Temporada de caqui, fins quan?

Al mes de setembre arranca la temporada del caqui, que es manté fins a finals de gener i es pot allargar durant les primeres setmanes de febrer. En estos mesos, els caquis estan presents als supermercats, i fins i tot es poden comprar en línia. Per a triar-los, és important la duresa de la polpa, que depén del procés de maduració.

Els caquis de la  Ribera del Xúquer pertanyen a la varietat Roig Brillant, que es pot trobar al mercat en la forma Clàssic o Persimó. La primera es deixa madurar en l’arbre i es cull quan la polpa ja està blaneta, per això és tan dolç i s’ha de menjar amb cullereta. En el cas del Persimó, molt apreciat en el mercat, se seguix un procediment especial. La fruita es cull abans de la maduració i se sotmet a un procés per a restar-li astringència, de manera que la textura és dura i es pot pelar com una poma sense que perda el sabor.