Propietats i beneficis del caqui

El caqui és una fruita molt dolça i plena de fibra. És un clàssic de la tardor, i no només pel color. Descobrix tots els seus beneficis

els frescos

Compartix

Propiedades del caqui

La tardor té la capacitat de tenyir la taula amb els colors del paisatge. Taronges, grocs i marrons estan presents en les fruites i les verdures de temporada. Al mateix temps que les fulles es desprenen dels arbres, els rebostos es tornen rics en ingredients, des dels bolets fins a la coliflor, passant per la carabassa i la poma, sense oblidar les castanyes. Un dels aliments més atractius de la tardor és el caqui, que té nombroses propietats i beneficis per a la salut.

L’arbre del caqui, d’Àsia a València

L’arbre del caqui procedix d’Àsia. De fet, l’etimologia del seu nom es correspon amb la paraula japonesa kaki, on es cultiva des del segle VIII. Tot i que ara ja és ben conegut, no va ser fins al segle XIX que va arribar als Estats Units i a Europa. A Espanya, en trobem plantacions a Andalusia i a la Comunitat Valenciana, però la província productora principal és València, que té la denominació d’origen (DO) Kaki Ribera del Xúquer a les comarques de les Riberes Alta i Baixa. Parlem d’arbres de la família del banús (Ebenaceae), que poden arribar a fer fins a 12 metres d’alçada i que, a més, perden la fulla amb l’arribada de la tardor. L’estampa del caqui brillant que es desprén de les branques nues constitueix tot un clàssic de la tardor.Propiedades del caqui

Propietats i beneficis del caqui

Té bon gust, però prova millor al cos. El caqui té beneficis importants per a l’organisme. És font d’hidrats de carboni, els seus greixos són escassos i és ric en fibra. A més, és una bona font de vitamina A. Per això, és bo per a la vista i per a mantindre una pell saludable i, gràcies a l’alt contingut en fibra, afavorix el trànsit intestinal.

Temporada de caqui, fins quan?

Al mes de setembre arranca la temporada del caqui, que es manté fins a finals de gener i es pot allargar durant les primeres setmanes de febrer. En estos mesos, els caquis estan presents als supermercats, i fins i tot es poden comprar en línia. Per a triar-los, és important la duresa de la polpa, que depén del procés de maduració.

Els caquis de la  Ribera del Xúquer pertanyen a la varietat Roig Brillant, que es pot trobar al mercat en la forma Clàssic o Persimó. La primera es deixa madurar en l’arbre i es cull quan la polpa ja està blaneta, per això és tan dolç i s’ha de menjar amb cullereta. En el cas del Persimó, molt apreciat en el mercat, se seguix un procediment especial. La fruita es cull abans de la maduració i se sotmet a un procés per a restar-li astringència, de manera que la textura és dura i es pot pelar com una poma sense que perda el sabor.