Propietats del codony

Descobrix les propietats del codony i els beneficis que té per al cos consumir-ne. Inclou-lo ara en el menú amb estes receptes!

els frescos

Compartix


El codony, de sabor agre i textura dura, és una fruita de color groc (semblant a una poma) que té nombroses propietats i beneficis per a la salut. És originari de l’Europa meridional i, a Espanya, la gran majoria de plantacions de codony es troben a la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia, Extremadura i Andalusia. El codonyat, derivat d’esta fruita, és el que més se sol conéixer sobre este aliment, i és fàcil saber per què.

De fet, tot i que el codony té nombroses propietats, la realitat és que se sol consumir d’esta última manera (codonyat), per bé que això té conseqüències, com ara l’augment d’aportació calòrica que suposa. A més, el codonyat és el company ideal del formatge, el brull, el pa, les anous, les galletes, les torrades, el iogurt, el quefir o la quallada i resulta més saludable en termes calòrics que les melmelades gràcies al contingut alt en aigua que té.

El codonyat oferix propietats especialment interessants per als esportistes, les persones que necessiten guanyar pes o les persones que patixen inapetència, ja que proporciona una aportació extra de calories en forma de sucres simples. Però, per a saber més coses sobre les qualitats que té, ara ens detindrem un poc més detalladament en el codony i les seues propietats nutricionals.Propietats nutricionals del codony

Els beneficis del codony estan molt relacionats amb la composició nutricional que presenta: és baix en sucres i té molt de potassi i minerals, que ajuden a millorar la funció dels nervis (el codony és un gran aliat per a les persones que patixen rampes). També contribuïx a tindre un ritme cardíac constant, a mantindre la pressió arterial i a facilitar la transferència efectiva de líquids a les cèl·lules del cos.

A més de tot això, les propietats del codony es relacionen amb la fibra i els tanins. Cal recordar que els tanins tenen efectes positius en la salut sempre que es consumisquen de manera moderada i en xicotetes quantitats diàries, gràcies al gran efecte antioxidant que tenen.

D’altra banda, potser et preguntes: el codony és astringent? La resposta és que, en efecte, la pectina que conté i el codonyat tenen propietats astringents. La fibra d’esta fruita, en contacte amb l’aigua, crea una espècie de gel que reté l’aigua; per això, precisament, el codony es recomana per a combatre processos diarreics. També es considera que disminuïx l’acidesa gàstrica, i pot ser bo prendre’n quan es patixen patologies com ara la gastritis. A més de tot això, el codony també destaca perquè és diürètic, reduïx el colesterol i perquè té una gran quantitat d’antioxidants.

El codony té propietats i contraindicacions, com quasi tots els aliments. La gran quantitat de sucre que acompanya el codonyat, per exemple, fa que no siga adequat en casos de diabetis. Les persones amb insuficiència renal o les persones que necessiten dietes controlades en potassi tampoc haurien d’abusar d’este producte.Receptes amb codonyat

Ara que ja sabem tot el que aporta el codony, només ens falta preparar codonyat a casa i disfrutar-lo en receptes com l’ensalada amb codonyat i formatge d’ovella, l’ensalada de pasta amb pera i codonyat, el pastís de formatge amb codonyat o el sàndwitx de pollastre amb mostassa, formatge de cabra, prunes i codonyat.