Propietats del nap

Les propietats del nap són moltes i molt positives. Te les contem totes, així com maneres d’afegir-ne a les receptes. No t’ho perdes!

els frescos

Compartix


Sabies que el nap conté grans propietats que poden ser de gran ajuda per a disfrutar de bona salut? El millor moment del nap és durant la tardor i l’hivern; no en va, les propietats i els beneficis del nap ens ajuden a enfortir el nostre sistema immunològic durant els mesos més freds.

D’altra banda, i des d’un punt de vista nutricional, el nap és una verdura que destaca des d’un primer moment per tindre un contingut altíssim en antioxidants, vitamines i minerals, així com per una aportació calòrica baixa.

Encara no coneixes tots els beneficis del nap? Te’ls expliquem:


Propietats del nap

Els naps contenen potser més vitamines que la majoria d’altres vegetals. També contenen dosis riques de potassi, calci, sodi i vitamina C. D’altra banda, en destaca el contingut altíssim en antioxidants, vitamines i minerals, així com una aportació calòrica baixa i d’hidrats de carboni. Això fa que siga una hortalissa molt interessant.

Hauries d’incloure esta hortalissa en la teua dieta, ja que és útil per al sistema digestiu, i al seu torn, ajuda a l’hora de millorar el trànsit intestinal. Este benefici li’l devem al contingut que té, d’una banda, en fibra, i d’altra, en aigua. A més a més, pel contingut que té en antioxidants, el nap és útil a l’hora d’enfortir els ossos i regenerar el col·lagen.

Un consell: una opció interessant és consumir-ne les fulles crues, bé en ensalada o bé en truites. L’arrel la pots ratllar i afegir-la també a les ensalades o donar-li un toc a l’arròs.


Valor nutricional del nap (per 100 grams)

  • 32 calories
  • 5 g d’hidrats de carboni
  • 0,8 g de proteïnes
  • 0,3 g de greixos totals
  • 4,3 g de fibra
  • 31 mg de vitamina C

Les fulles tendres del nap contenen 98 mg de calci (per cada 100 g). A més a més, els naps també ens aporten fibra, vitamina C, folats i calci.


Tipus de naps

Hi ha una bona varietat de naps, amb una diferència important segons la temporada de collita. Algunes es cullen a l’estiu, altres a la tardor, i inclús algunes poden seguir donant fruits per desembre.

A Espanya, la major producció de nap està a Andalusia, la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, però també és un aliment essencial en la cuina catalana.

Les varietats més consumides són el nap de maig, el nap de tardor, el conegut com a bola de neu, o l’anomenat bola d’or. El nap negre o el nap de Croissy també són coneguts, però els més comercialitzats són els naps blancs baby, considerats una autèntica delícia. Tenen un sabor suau i una textura increïblement tendra que els fa únics.


Receptes con nap

Descobrim tres receptes senzilles, ràpides i bones que tenen el nap com a ingredient principal. Una opció senzilla per a cuinar amb nap i incorporar esta hortalissa al teu dia a dia.


Ensalada de nap torrat amb papaia i ruca

  • 3 naps mitjans
  • 1 bossa de brots de ruca
  • 1 papaia menuda
  • 6 anous
  • 1 culleradeta de llavors de rosella
  • Suc de mitja llima
  • Sal
  • Pebre negre
  • Oli d’oliva verge extra

Precalfem el forn a 200 °C i rentem i eixuguem bé els naps. En tallem els extrems i els pelem lleugerament. Els trossegem a daus i els col·loquem en una font.

Els reguem amb un poc d’oli d’oliva i els salpebrem. A continuació, els fiquem al forn durant uns 20 minuts fins que estiguen tendres i lleugerament torrats.

Tallem la papaia i en retirem les llavors. La pelem i la tallem a daus de la mida d’un mos. Ara, l’aboquem sobre un colador, la reguem amb un poc de suc de llima i hi afegim un poc de sal per a deixar que escórreguen els sucs. Obrim les anous i les trossegem.

Per acabar, disposem una base de ruca en el plat i hi afegim la papaia, el nap i les anous. Hi agreguem llavors de rosella al gust i ho adobem amb oli d’oliva i llima. Llest!


Estofat de naps amb verdures

  • 1 creïlla gran tallada a daus
  • 2 naps tallats a daus
  • 1 carlota tallada a rodanxes
  • 1 ceba mitjana picada
  • 2 alls picats
  • ½ pimentó verd picat
  • 1 xoriço tallat a rodanxes
  • 1 cullerada de celiandre molt
  • 1 cullerada d’oli d’oliva
  • 1 litre de caldo de verdures
  • Sal al gust

Preparem un sofregit: sofregim la ceba, el pimentó, el celiandre molt i l’all. Hi agreguem el xoriço, un poc de sal i ho deixem cuinar a foc mitjà-baix.

Hi agreguem el caldo de verdures, apugem el foc a mitjà-alt i ho deixem bollir uns 5 minuts. A continuació, hi afegim les verdures i el nap. Ho cuinem uns 15 minuts, o fins que les verdures estiguen blanetes quan les punxem amb una forqueta. És important anar remenant-ho per a evitar que s’apegue al fons. Abans de servir, ho rectifiquem de sal i ho servim calent.



Crema de naps

  • 400 g de naps
  • 1 porro
  • 1 tall d’api
  • ½ ceba
  • 1 creïlla menuda
  • 100 ml de llet de soja
  • 3 cullerades d’oli d’oliva
  • Sal

Rentem bé tota la verdura i, a continuació, piquem la ceba a la brunesa; trossegem l’api i el porro i pelem i tallem a daus els naps i la creïlla. Mentrestant, posem l’oli en una olla al foc.

Quan estiga calent, sofregim la ceba a foc lent i hi afegim després el porro, l’api, la creïlla i el nap i ho ofeguem tot durant 5 minuts. Ho cobrim amb aigua, ho portem a ebullició i ho deixem que es coga durant 25 minuts a foc mitjà amb l’olla tapada.

Ho retirem del foc, hi afegim la llet i sal al gust i ho passem per la batedora. Ho servim ben calent.