Propietats del xocolate
És un aliment ric en antioxidants i ens pot ajudar a previndre malalties cardiovasculars
hui mengem
Compartix
Els grans del cacau són les llavors crues de l’arbre del cacau. Estes llavors eren conegudes a Mèxic i Amèrica Central més de mil anys abans del descobriment d’Amèrica. La forma originària de preparació d’estes llavors (pasta de grans torrats amb dacsa, especiada amb pebre i vainilla o canella) va tindre una acceptació escassa a Europa. Al començament es tractava d’un article de luxe molt costós, però en el segle XIX, la fabricació industrial de xocolate i de pols de cacau desgreixat va contribuir a la seua difusió, sense oblidar que va ser l’addició de sucre al xocolate el que va fer que s’adaptara al gust del Vell Continent.
El xocolate és un preparat a base de grans de cacau sencers, fragmentats o reduïts a pasta, i de sacarosa (sucre), amb addició de mantega de cacau, condiments naturals, vainillina, modelat o sense modelar
Tipus de xocolate
- Negre
És el xocolate més preuat, ja que posseïx un perfum intens i persistent; d’aspecte brillant que es dissol en la boca i deixa un sabor lleugerament amarg. El percentatge de cacau és una de les principals característiques per a determinar-ne la qualitat: els millors en tenen com a mínim un 70%.
- Amb llet
Un bon xocolate amb llet ha de desprendre un aroma de vainilla, ser crocant i dissoldre’s ràpidament en la boca.
- Blanc
Se sol utilitzar per a preparar mousse, pannacotta i altres postres. S’obté mesclant la mantega de cacau, el sucre, la llet en pols i la vainilla.
- Gianduia
Va nàixer a Torí i és un xocolate que es caracteritza pel color marró, fruit de la mescla de les avellanes, el cacau i el sucre.
Xocolates especials són els que porten nata, llet sencera o llet desnatada; també hi ha xocolates farcits, o els que porten fruita, anous o ametles i els que s’acompanyen de café o taronja. El xocolate fos és una presentació objecte d’elaboració especial. Els xocolates sense sucres afegits es fabriquen només amb substituts del sucre (fructosa, manitol, sorbitol i xilitol).
Propietats nutricionals
El cacau destaca en la seua composició pel contingut en hidrats de carboni, proteïnes i greix, com a elements majoritaris, i la presència de vitamines i minerals. Entre els hidrats de carboni, el més abundant és el midó, mentre que la quantitat de sucres simples és menuda. És un aliment que conté fibra alimentària, amb una proporció més gran de fibra soluble.
Composició nutricional de diferents tipus de xocolate (per 100 g)
Cacau en pols desgreixat | Xocolate | Xocolate amb llet | Xocolate blanc | Soluble de Cacau | |
Energia (Kcal) | 255 | 449 -539 | 511 -542 | 529 | 330 -375 |
Proteïnes(g) | 23 | 4,2-7,8 | 6,1-9,2 | 8 | 4-7 |
Carbohidrats (g) | 16 | 47-65 | 54,1-60 | 58,3 | 70-78 |
Midó | 13 | 3,1 | 1,1 | - | 2-8 |
Sucres | 3 | 50, 1-60 | 54,1-56-9 | 58,3 | 70-78 |
Fibra | 23 | 5,9-9 | 1,8 | - | 7 |
Greixos (g) | 11 | 29-30,6 | 30-31,8 | 30,9 | 2,5-3,5 |
El xocolate engreixa?
Fins fa ben poc, el consum de xocolate es relacionava de forma quasi instintiva amb l’augment de pes, sense considerar la varietat del xocolate ni la quantitat ingerida. En canvi, els últims estudis suggerixen que, igual que els altres aliments, pot ser consumit amb moderació. Per la seua quantitat en antioxidants (s’ha detectat la presència d’un grup de polifenols -substàncies antioxidants- anomenats catecols, presents també en el te), pot contribuir a la prevenció de malalties cardiovasculars
El xocolate posseïx teobromina, que, igual que la cafeïna, estimula el sistema nerviós central. El xocolate és capaç d’estimular l’hormona serotonina donant una sensació de benestar. El xocolate amb consum moderat augmenta la sensació de sacietat
Receptes amb xocolate
Flam de peres i xocolate
Ingredients
- 150 g de xocolate per apostres
- 400 ml de llet
- 250 g de sucre
- 3 ous
- 3 peres
- 1 canonet de canella
- sucre (per a caramel·litzar el motle)
Preparació:
- Pelem i coem les peres senceres en una miqueta d’aigua amb 50 g de sucre i la canella fins que estiguen tendres.
- Tallem una pera en làmines fines i les altres dos en trossets regulars.
- Fonem el xocolate trossejat en la llet i, quan estiga tebi, hi afegim els ous batuts, la resta del sucre i els trossets de pera.
- Ho aboquem en un motle allargat, caramel•litzat prèviament
- i coem el flam al forn, al bany maria, fins que estiga quallat. El deixem refredar i el desmotlem.
Pastís de xocolate baixa en greix
Ingredients:
- 100 ml d’oli
- 150 g de sucre
- 1 polsim de sal,
- 125 g d’ametles picades
- 100 ml de llet
- 150 g de brull desnatat
- 500 g de farina de blat
- 1 envàs xicotet de rent
- 2 cullerades soperes de cacau en pols (desgreixat)
- 2 cullerades xicotetes de canella molta
- ½ rajola de xocolate semiamarg.
Preparació:
- Precalfem el forn a 180 °C
- Greixem el motle (es pot fer amb una lleugera capa d’oli i un poc de pa ratllat empolvorat).
- Mesclem bé l’oli, el sucre i la sal durant uns 3 minuts.
- Hi afegim a poc a poc les ametles, la llet i el brull.
- Mesclem la farina amb el rent, el cacau i la canella.
- Afegim la mescla a la massa.
- Piquem el xocolate en trossos grossos i els afegim a la mescla.
- Disposem la massa en el motle i la deixem al forn durant 45 minuts aproximadament.