Llagostins, una opció lleugera i gustosa per a l'estiu
Descobrix les principals propietats dels llagostins, un aliment que conté un alt valor nutricional i proteic. Coneix els seus principals beneficis.
hui mengem
Compartix
El llagostí és un crustaci de 10 potes, cua allargada i cos comprimit. Es diferencia de la gamba, principalment, per la mida, ja que pot arribar a fer 20 cm. De color grisenc quan està cru, i més rosat una vegada cuinat, este tipus de marisc té com a avantatge que es pot comprar tant fresc com congelat. Per això es pot en consumir en qualsevol moment de l’any. Segons l’OCU, el 95% dels llagostins es venen congelats i una tercera part ja cuits.
Característic de la costa mediterrània, es pot consumir cuit en companyia d’alguna salsa (rosa, maionesa, bearnesa, americana) o al natural, encara que el consum a la planxa o a la brasa també està molt estés. Són famosos els llagostins de Vinaròs o Santa Pola, a la Comunitat Valenciana; de Sant Carles de la Ràpita, a la costa de Tarragona; i de Sanlúcar de Barrameda i Chipiona, a Cadis.
Propietats nutricionals dels llagostins
La carn del llagostí ens aporta proteïnes i té poc de greix, encara que destaca pel contingut en àcids grassos omega-3. Altres nutrients destacats són el iode, el fòsfor, el seleni, el calci, el magnesi i el zinc, entre els minerals; i les vitamines B12 i B3. D’altra banda, el contingut en colesterol és elevat, per això s’haurà de tindre en compte en el cas de dietes especials.
Com es poden cuinar
- Cuits:
- Posem aigua a bullir amb 60 grams de sal per litre d’aigua i esperem que alce el bull.
- Quan bulla, hi fiquem els llagostins i esperem que l’aigua torne a bullir. Quan torne a alçar el bull, els coem durant dos minuts i els traiem.
- La millor manera de disfrutar del seu gust és pelar-los en el moment de consumir-los, però també es poden pelar abans si els volem utilitzar en alguna preparació especial.
- A la planxa:
- Posem la planxa o la paella a calfar amb un poc d’oli i el retirem amb un paper.
- Quan la planxa estiga calenta, hi posem els llagostins.
- Els salem i esperem que es facen per un costat i després per l’altre. Els tornem a salar. Cal anar amb compte amb el punt de cocció, ja que si es passen es queden secs.