Què podem vore a la Vall d’Aran

VIATJAR AMB GUST

Compartix

La Vall d’Aran és una de les zones més boniques del Pirineu. T’expliquem què hi pots vore, què hi pots visitar i els millors plans per a fer a la zona tant a l’estiu com a l’hivern. Descobrix-los!

Què podem fer a la Vall d’Aran

Situada a la zona del Pirineu Català, la Vall d’Aran és una d’eixes zones que atrauen turisme en totes les estacions de l’any, ja que, depenent del nostre interés, podem disfrutar d’esta comarca de la província de Lleida durant tot l’any. Si hi ha res que faça destacar esta regió són els seus pobles pintorescos, on ens podem endinsar per a descobrir-ne l’arquitectura i l’exquisida gastronomia. La primavera i l’estiu són les estacions ideals per a fer-hi turisme rural, visitar els parcs naturals d’animals, endinsar-nos en senders i rutes per a descobrir la naturalesa, a més d’activitats de neu i d’esquí durant l’hivern com ara raquetes, trineus tirats per gossos o activitats amb moto de neu.

Quines excursions podem fer a la Vall d’Aran

Ruta al santuari de Montgarri:

  • És una ruta fàcil i accessible de 12 km d’anada i tornada, amb eixida des del Pla de Beret, la zona de remuntadors de l’estació d’esquí de Baqueira Beret. La ruta seguix el riu Noguera Pallaresa pel vessant assolellat, passant per zones extenses de pastures, prats d’alta muntanya i pinades de pi negre fins a arribar a l’històric santuari de Montgarri. Una església, en perfecte estat de conservació, construïda sobre una antiga ermita romànica del segle XI..

Ruta dels set llacs al circ de Colomèrs:

  • És una excursió per a fer a peu a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes. Es tracta d’un circ d’origen glacial envoltat per pics pròxims als 3.000 metres, amb una panoràmica excepcional sobre més de 48 llacs. S’hi accedix des de la població de Salardú.

Ruta pel bosc encantat de Carlac:

  • Un bosc frondós de fajos mil·lenaris que pareix que cobren vida amb eixes formes retorçades que han anat adoptant pel pas del temps. És una excursió circular de 2 o 3 hores apta per a xiquets, per la senzillesa de la ruta i per la màgia que envolta este paratge tan pintoresc. A més, esta excursió s’inicia i s’acaba al poble de Baussen, un dels més bonics i típics de la Vall d’Aran.

Ruta pels pobles de la Vall:

  • Encapçalats per Viella, la capital, la comarca de la Vall d’Aran està formada per 33 pobles. Recorre la carretera C-28 i travessa gran part d’estes localitats formades per edificis de pedra, fusta i pissarra i disfruta de cada racó, dels carrers xicotets i de les esglésies i els edificis d’estil romànic.

Gastronomía de la Vall d’Aran


La gastronomia és un altre dels punts forts de la zona. De muntanya amb influència mediterrània, però també francesa, la cuina aranesa no deixa ningú indiferent. Receptes de sopes i estofats a base de productes locals com ara les carns d’oví o de boví, les truites de riu, els bolets o les cols són alguns dels plats més típics de la zona, però també les receptes d’ànec, civets o patés, d’influència francesa.

Entre els plats que no ens podem perdre hi ha la famosa olha aranesa, una sopa contundent a base de carn de vedella i porc; els caulets, unes cols farcides de carn; l’hereginat, un plat a base de menuts de corder; la sanganhèta, una recepta a base de sang de porc, cansalada entreverada, all i julivert picats; el torrin, una sopa d’all o ceba; la truhada, creïlles farcides de carn; i postres tradicionals com els crespèths, unes creps combinades amb melmelades, mels o xocolate.