Lasanya de verdures: recepta al gust
La recepta de lasanya de verdures ha arribat per a sorprendre’t. Amb un sabor deliciós, t’ensenyem a preparar-la utilitzant les teues verdures preferides. Al teu gust!
hui mengem
Compartix
La lasanya de verdures és un d’eixos plats que mai passen de moda i amb raó: és saludable, permet utilitzar verdures diferents i és molt fàcil de fer. Si encara no tens la recepta de lasanya de verdures en el teu receptari, segur que a partir d’este article no dubtaràs a incorporar-la.
El que fa tan especial la lasanya, en realitat, és el tipus de pasta utilitzada, que consistix en làmines superposades que s’intercalen en cada capa amb ingredients. Com la resta de pasta, la lasanya és molt versàtil i, a més de verdures, es pot combinar amb carn i salsa bolonyesa, per posar-ne un exemple. A més, es pot menjar de primer plat o de segon; o com a plat únic, ja que en este cas també és molt completa.
T’expliquem com es fa pas a pas. Pren nota!
Ingredients
- 9 làmines de lasanya
- 1 carabasseta
- 2 carlotes
- 4 tomaques deshidratades en oli
- 2 cebes tendres
- 10 xampinyons
- 1 pimentó roig
- 700 ml de llet
- 50 g de farina
- 200 ml de salsa de tomaca
- 125 g de formatge curat d’ovella
- oli d’oliva verge extra
- sal
- 1 culleradeta de timó sec
- 1 pessic d’Anjou moscada
- julivert
Pel que fa als passos, haurem de fer el següent:
1. Primer, calfarem 6 cullerades d’oli en una cassola gran.
2. A continuació, tallarem la verdura. Primer, picarem les cebes tendres a daus i les afegirem a la cassola. Farem el mateix amb les carlotes, que tallarem en quarts de lluna finets i també les afegirem. Després llevarem el peçó i les llavors del pimentó, el pelarem, el tallarem a daus i també l’incorporarem a la cassola.
3. Ofegarem les verdures durant 6-8 minuts.
4. Després passarem a la carabasseta i els xampinyons. Rentarem la carabasseta, la tallarem en mitges llunes fines i l’afegirem a la cassola. Llevarem la part inferior dels xampinyons, els rentarem, torcarem i tallarem per la mitat; els laminarem i els posarem també a la cassola.
5. Ho condimentarem i ho cuinarem tot durant 10-12 minuts fins que estiga blanet. Picarem les tomaques deshidratades en oli i les afegirem també juntament amb el timó. Ho cuinarem tot durant 6-8 minuts més.
6. Posarem a calfar una cassola gran amb aigua abundant i un pessic de sal. Quan comence a bullir, introduirem les làmines de lasanya d’una en una i les courem durant el temps que indique el paquet. Quan estiguen cuites, les escorrerem perquè s’assequen bé.
7. La irresistible beixamel mereix un espai propi en esta recepta de lasanya de verdures. Per a fer-la, posarem a calfar 2-3 cullerades d’oli en una cassola, afegirem farina i l’ofegarem. Després, abocarem llet a poc a poc, sense deixar de remenar, i cuinarem la salsa durant 6-8 minuts. A continuació, la condimentarem, li afegirem un poc d’anou moscada i una culleradeta de julivert picat. Ho mesclarem i ho reservarem tot.
8. En este moment tocarà muntar la lasanya en una font refractària. Posarem 3 làmines de lasanya i la mitat de les verdures (no cal que la capa siga molt gruixuda); 3 làmines més de lasanya, la resta de les verdures i 3 làmines més de lasanya. La cobrirem amb beixamel i abocarem la salsa de tomaca fent línies al llarg del recipient. Ratllarem el formatge i l’escamparem per tota la superfície de la lasanya.
9. Finalment, introduirem la lasanya en el forn i la gratinarem fins que el formatge es calfe i es daure. Què ens faltarà després…? Doncs només disfrutar-la, per descomptat.
D’altra banda, la lasanya de verdures amb Thermomix tampoc és molt difícil d’executar. Únicament haurem d’adaptar els ingredients a les velocitats de la màquina i trossejar-los a una mida i temps semblants al de la recepta més tradicional. Acabarem, de nou, col·locant-ho tot en una font i ficant-la al forn.
Variants de la recepta de lasanya de verdures
Si tens més ganes d’experimentar amb este plat, has de saber que hi ha altres variants de la recepta de lasanya de verdures que podem provar.
Per exemple, la lasanya de carabasseta vegetariana. En este cas, la carabasseta substituïx les làmines de lasanya i, en comptes de salsa bolonyesa s’utilitza soja texturitzada. Per a fer este plat, el primer que farem és la salsa de bolonyesa amb soja, per a la qual necessitarem un sofregit de tomaca i llorer. Tallarem la carabasseta a làmines, la daurarem (perquè no quede poc feta) i farem la beixamel (que podem fer de la mateixa manera que hem vist, però amb beguda vegetal, si volem). Muntarem les capes amb tots els ingredients com en el cas de la lasanya de verdures, la posarem al forn i... llesta!
La lasanya d’albergina vegetariana és molt semblant; inclús la podem fer vegana perquè ningú es quede sense tastar-la. L’albergina serà, en esta recepta, la que substituïrà les làmines de pasta. També utilitzarem salsa marinera (feta amb tomaca, all, ceba i herbes, originària d’Itàlia), formatge ricotta vegà de tofu i formatge parmesà vegà. Tallarem làmines d’albergina de 5 mil·límetres de gruix, els afegirem sal i les deixarem en un colador durant uns 15 minuts per a llevar-los l’excés d’aigua. Després les rentarem, les torcarem i les cuinarem fins que es dauren. Finalment, tornarem a repetir el procés de posar les làmines i el contingut (els formatges, la salsa, etc.) en un recipient per a forn.
Una altra alternativa a la lasanya de verdures és la lasanya d’espinacs. En esta ocasió, necessitarem espinacs, salsa de tomaca, beixamel, mozzarella i formatge. Primer escorrerem la mozzarella en un bol sobre un colador. Després, posarem la ceba i l’all en una paella a foc mitjà amb un poc d’oli d’oliva. Quan estiguen un poc sofregits, els afegirem els espinacs i els ofegarem fins que estiguen descongelats o cuits (depenent de si hem utilitzat espinacs frescos o no). Salpebrarem el sofregit, li afegirem la salsa de tomaca i ho cuinarem 10 minuts a foc baix. Després, cuinarem les làmines de pasta i farem capes en un recipient amb el farcit. Li afegirem la mozzarella, la beixamel i el formatge, i ja està!
Fet i fet, només falta dir una cosa: visca la lasanya!