Recepta de llentilles amb xoriço

En este article et contem la recepta de llentilles amb xoriço, un plat de llegums molt senzill de preparar i ideal per a prendre en plena tardor. Pren nota!

hui mengem

Compartix


La cuina de cullera és la cuina de les nostres vides. En l'imaginari de totes les famílies hi ha un plat de llentilles, preparat segons la recepta dels iaios, o tal vegada dels nostres pares, a qui li concedim superpoders en els dies més freds. Els menjars calents són capaços de caldejar l'estómac i reposar les forces, sobretot, a partir de la tardor i durant tot l'hivern.

Entre les receptes més habituals, es troben les llentilles amb xoriço, que també es coneixen com a potatge de llentilles. Si ens remuntem a l'origen, es tracta d'una preparació típica de la província d'Ávila, des d'on s'ha estés a la resta de la cuina espanyola. Ho ha fet amb distintes variants de carn, això sí, relacionades directament amb les antigues matances de porc, com la botifarra o cansalada, però també amb verdures i creïlles.

Propietats de les llentilles 

  • Alt nivell de proteïnes: les llentilles contenen un 23,5% de proteïnes, més que altres llegums, però també més que carns, peixos i altres productes d'origen animal, per la qual cosa, resulten un gran substitut en dietes veganas o vegetarianes.
  • Font d'energia: les llentilles tenen un alt contingut en hidrats de carboni, superant la mitat del seu pes en sec. A més, estos es tracten d'hidrats de carboni complexos, d'absorció lenta, per la qual cosa la glucosa passa a la sang de forma progressiva. Un gran aliment per a aquelles persones que patixen diabetis!
  • Font de minerals: una sola ració cobrix un alt percentatge de les necessitats diàries dels minerals més rellevants, com: el ferro, el potassi, el calci, el magnesi o el fòsfor, entre altres.
  • Font de fibra: les llentilles contenen més d'una desena part de fibra, tant soluble com insoluble, la qual cosa ajuda a la lenta absorció de la glucosa. A més, la fibra proporciona un elevat poder sacien-te i facilita el trànsit intestinal, per la qual cosa es tracta d'un aliment molt recomanable en dietes d'aprimament.

Beneficis de les llentilles

Beneficis per a la salut? Tots. La llentilla és un llegum amb alta concentració de nutrients, especialment rica en hidrats de carboni, que proporciona unes dosis molt elevades d'energia. De fet, el seu alt contingut en ferro ajuda a combatre l'anèmia. Les dosis de fibra també faciliten el trànsit intestinal i augmenten la sensació de sacietat. No fan falta més raons per a posar-se a cuinar-les, perquè, a més, el procediment és ben senzill i només depén de tirar ingredients a l'olla. Són una excel·lent opció per a tota la família i, encara que visquem sols, també podem congelar el que sobre. La recepta amb xoriço que ve a continuació permet adaptar ingredients i quantitats al gust -inclús es podria fer vegetariana-. Hi ha tantes alternatives com a cuiners.

Tipus de llentilles per a la recepta 

Hui en dia hi ha distints tipus de llentilles, t'abellix descobrir-les? Pren nota.

  • Varietat beluga o franciscana: són més xicotetes i posseïxen un color negre que recorda al caviar, tenen un alt nivell de proteïnes i posseïxen una textura molt tendra.
  • Varietat Puy o llentilla francesa: estes llentilles procedixen de la regió de França que li dóna nom. Presenten un color verd o groc amb motes fosques. Esta varietat té menor proporció de midó, la qual cosa li aporta una textura més suau i un gust delicat i subtil.
  • Llentilla rossa: esta varietat posseïx una silueta plana, un color groguenc i una grandària major. La llentilla rossa engloba les varietats: Castellana i Armuña.
  • Llentilla roja: són populars en la cuina asiàtica. Posseïxen un sabor suau i una característica tonalitat roja. A més, vénen pelades, per la qual cosa són molt més digestives.
  • Les llentilles terrosetes: solen ser les més habituals. El nom té a veure amb el color, i el xicotet diàmetre fa que resulten perfectes per a qualsevol tipus de guisat. Si les compres seques, posa-les a remulla durant la nit anterior, ja que necessiten entre 4 i 12 hores d'hidratació. Així guanyen en textura, encara que també incrementen el seu temps de cocció en l'olla (entre 40 i 50 minuts). Si optes per les llentilles de bot, llava-les i escorre-les ben abans de cuinar-les (recorda que només precisaran uns 10 minuts).

 Ingredients per a cuinar llentilles amb xoriço

Preparació de les llentilles amb xoriço

1. Pica molt bé les cebes i les tomaques. 

2. Sofrig una dent d'all en una olla amb un poc d'oli d'oliva, i després, afig la ceba i la tomaca al sofregit. Quan estiga ben cuinat, afig safrà i una cullerada de pebre roig. És important remoure bé per a evitar que el pebre roig es creme i li aporte un sabor amarg al guisat. 

3. Lava i curta en trossos xicotets les creïlles i la carlota. 

4. En la mateixa olla, cobrix d'aigua dos o tres dits per damunt del guisat. Després assaona al gust, afegint també el llorer. 

5. Tapa l'olla i deixa coure les verdures a foc mitjà durant uns 15 minuts. Recorda't de remoure de tant en tant i, si l'aigua descendix, procura afegir més aigua calenta. 

6. Les llentilles i l'embotit s'afigen 10 minuts abans d'acabar la cocció perquè no es desfacen, encara que també pots coure'ls per separat per a llevar el greix.

7. Espera a què el guisat s'acabe de coure amb calma i, abans de que les llentilles perden la pell, apaga el foc. Espera uns minuts abans de servir en el plat.