Recepta de steak tartar de vedella

Et contem el secret d’una de les receptes de moda, que a més no requerix foc per a elaborar-lo. Es tracta de la recepta de l’steak tartar. Pren nota!

hui mengem

Compartix


L’steak tartar, també conegut com filet tàrtar o tartar de vedella, és una recepta deliciosa per a tots els amants de la carn. Un plat clàssic que es troba en les cartes dels millors restaurants des de fa molts anys, però que podem preparar a casa seguint estos passos senzills. És un plat elaborat amb carn crua de boví, picada i adobada, el principal secret del qual és, sobretot, triar una matèria primera de qualitat.

La primera referència de l’steak tartar la trobem en el Llibre de Viatges de Marco Polo, publicat en el segle XIV. Tres segles més tard, un altre llibre esmenta la recepta, atribuint-la als tàrtars, i descriu una pràctica dels genets mongols que transportaven la carn davall la sella de muntar dels cavalls per ablanir-la abans de menjar-la. Encara que la referència més coneguda i que va donar fama a esta manera de preparar la carn va ser la de Jules Verne en la novel·la Miquel Strogoff. La recepta més antiga conservada de steak tartar figura en el Diccionari Larousse Gastronòmic de Prosper Montagné de 1938.

Consells per a preparar l’steak tartar


- La carn que s’utilitza per a preparar este plat és de vedella, encara que també es podria elaborar amb bou. La peça més adequada per a fer-ho és el rellomello, ja que es tracta d’una de les parts més blanes de l’animal. Una altra opció és el llom baix.

- La carn ha d’estar tan neta de nervis i greix com es puga. Si n’hi queda alguna resta, l’hem d’eliminar amb un ganivet abans de picar-la. Esta és una de les claus de l’steak. Sempre s’ha de tallar amb ganivet a trossos molt fins, mai hem de picar la carn amb robot de cuina. Per a un resultat perfecte, cal tallar la carn de forma longitudinal, en direcció a les fibres de la carn, per a després fer els daus.

- Un altre dels secrets de la recepta és preparar-la al moment. Només es tarda 15 minuts a fer-ho. Amb 100 grams de carn per persona n’hi ha prou.

-Una vegada tallats tots els ingredients, els hem de deixar reposar i xopar 10 minuts abans de mesclar-ho tot en profunditat i servir-ho.

-El rovell d’ou ha d’estar a temperatura ambient i s’ha d’afegir al final perquè lligue la resta d’ingredients.

-El millor de l’steak tartar és que, partint de la recepta tradicional, és un plat que es pot preparar adaptat al gust de cada comensal, més o menys picant, amb més o menys ceba o tàperes…


Com es fa un steak tartar: pas a pas

Ingredients (2 persones)

 • 200 g de rellomello de vedella
 • Mitja ceba
 • Tàperes
 • Mostassa de Dijon
 • Un rovell d’ou
 • Salsa Perrins
 • Tabasco
 • Sal
 • Pebre negre molt
 • Oli d’oliva

Elaboració:

 1. Netegem bé la carn eliminant-ne qualsevol nervi o greix i la piquem a mà amb un ganivet. La deixem en un bol.

  2. Piquem la ceba i les tàperes molt fines; les afegim al recipient juntament amb la mostassa, la salsa Perrins, el tabasco, l’oli i una miqueta de sal i pebre negre acabat de moldre al gust; i ho mesclem tot. Ho deixem reposar deu minuts

  3. Emplatem la carn amb un motle redó sense xafar-la massa, afonem un poc el centre i hi col·loquem el rovell d’ou. Piquem un poc de cebollí fresc i hi afegim un pessic de sal en escates i un raget d’oli d’oliva verge extra.

  4. Trenquem el rovell de l’ou i el mesclem amb la resta d’ingredients abans de menjar.