Xivito valencià: què és i com es fa
Aprén a preparar un autèntic xivito valencià amb la nostra recepta fàcil i deliciosa. Sorprén a tots amb este plat típic de la Comunitat Valenciana.
hui mengem
Compartix
Què és el xivito valencià?
El xivito és un entrepà deliciós d’origen uruguaià i, encara que ningú sàpia amb certesa com ha acabat sent tan icònic a València, la veritat és que el xivito valencià disfruta de gran popularitat i s’ha convertit en tot un clàssic dels bars de la Comunitat. L’entrepà, compost per filets de porc, bacó, formatge, encisam, tomaca, ou caigut i maionesa, és perfecte per a reposar forces després d’un dia llarg, i un mos suculent per a compartir amb els amics durant un dia de platja.
El millor que té el xivito és que també es pot preparar en casa; només necessitem bons ingredients i tindre la recepta del xivito ben prop. Convé saber que, encara que la forma més comuna és preparar-lo amb filets de porc fresc, este entrepà és tan versàtil que la carn es pot substituir per pit de pollastre, titot o inclús vedella (com en la versió uruguaiana, on també es prepara amb mozzarella).
Quins ingredients porta el xivito?
Estos són els ingredients que necessitarem per a preparar un xivito:
- 3 filets de llom de porc
- 3 tallades de bacó fumat
- 4 tallades de formatge
- 2 ous
- encisams variats
- 1 tomaca
- 1 pa d’entrepà
- maionesa
- oli d’oliva verge extra
Quina és la recepta del xivito?
Esta és la recepta del xivito, i quedarà de rexupló!
- El primer que farem és posar una paella al foc amb una miqueta d’oli d’oliva. Quan estiga ben calent, comencem a fregir els filets de llom i, quan estiguen fets, els reservem. Per a reservar-los, els deixem tapats en un plat perquè conserven la calor.
- A continuació, posem el bacó en la mateixa paella i deixem que es daure pels dos costats. Podem aprofitar este pas per a obrir el pa i torrar-lo per les dos cares, que donarà un toc encara més especial al nostre xivito.
- Fem els ous en la planxa amb unes gotes extra d’oli d’oliva.
- Ara arriba el moment de muntar l’entrepà. Posem una bona cullerada de maionesa en la base del pa i hi afegim l’encisam i les rodanxes de tomaca damunt.
- En la següent capa posem els filets de llom.
- Després hi afegim el formatge, doblegant les tallades.
- Després és el torn del bacó, que també incorporarem al xivito.
- L’últim toc correspon als ous, que col·locarem sobre el bacó. L’única cosa que faltarà és posar l’altra mitat del pa damunt i… ja tenim el nostre deliciós xivito valencià!