Com podem fer més atractiva la fruita seca en el menú 

La fruita seca té un alt contingut en proteïnes, antioxidants i fibra. Descobrix estes receptes amb fruita seca per a poder incloure’n en el teu dia a dia.

hui mengem

Compartix

Associem la tardor amb els colors marrons, les fulles caigudes, la recol·lecció dels bolets i l’olor particular que desprenen les parades ambulants on torren castanyes. Que bé que va una paperina de castanyes quan comencem a notar les baixes temperatures.

Tenen una versatilitat gastronòmica increïble que s’aprecia en els plats d’arròs, verdures, llegums, carns, sopes i dolços. Per a utilitzar-les en la cuina podem utilitzar diverses tècniques:

  • Torrar-les en la típica paella castanyera, amb llenya o a la brasa.
  • Torrar-les al forn (20 minuts).
  • Coure-les al microones (2 minuts depenent de la potència) fent prèviament un tall en la superfície per a evitar que exploten.
  • Coure-les en aigua bullint (10-20 minuts). 


Aprofitar-les en el moment just suposa un benefici extra: disfrutar d’una fruita seca en tota l’esplendor nutricional. Si tenim la sort d’estar en una zona de cultiu del castanyer, és imprescindible que disfrutem amb la recol·lecció en plena naturalesa. 

Esta època de l’any, a més de les castanyes, ens porta altres fruites seques com a companyes de ruta, com ara, les avellanes i un poc més tard les anous. Lamentablement, moltes persones pensen que delectar-se amb un grapat d’anous, avellanes, castanyes o qualsevol fruita seca* és, simplement, sumar calories a la dieta, quan en realitat és més bé un benefici per a la salut, ja que prevenen malalties cardiovasculars, milloren el trànsit intestinal i un alt consum es relaciona amb un baix increment de pes i un risc més baix de patir sobrepés o obesitat. 

Això sí, és important que, a l’hora de triar qualsevol fruita seca, optem per la versió torrada i al forn, sense addició de sal, sucre o potenciadors del sabor (com el glutamat monosòdic). 

Les avellanes i les anous són realment delicioses i tenen un gran valor nutricional. Habitualment es consumixen com a snack o en pastisseria, però l’aplicació en la cuina va molt més allà: poden servir per a afegir textures (arrebossats), donar cremositat i, inclús, substituir altres ingredients per a cuinar d’una manera més saludable. Per exemple, com a base per a fer mantega o cremes.**


Un altre aspecte que s’ha de tindre en compte és l’emmagatzematge. La vida útil de la fruita seca està influïda pel temps d’emmagatzematge, la temperatura d’emmagatzematge i si es deixa amb pell o no. Per a evitar que es facen malbé, és important considerar:

  • Comprar producte de qualitat.
  • Triar recipients hermètics: les anous tendixen a absorbir les olors externes, per això s’han de mantindre allunyades de les cebes i d’altres aliments que tenen una olor forta.
  • Triar un lloc fresc i sec.

Quan comencem a notar que la fruita seca ha començat a perdre el sabor típic, es recomana torrar-la al forn uns minuts per a allargar-ne el temps d’ús en condicions òptimes.

Deliciosa, rica en fibra, vitamines, minerals, proteïnes vegetals i greixos saludables, la fruita seca és, en definitiva, un bon aliment i per tant hem d’augmentar-ne el consum sense por.


*Quan ens referim a la fruita seca, fem al·lusió a ametles, anacards, avellanes, cacauets (en realitat és un llegum, però es classifica en aquest grup), castanyes, anous, pinyons o pistatxos. 

**Consell: com es fa una mantega d’anous

Per a fer-la de manera ràpida i fàcil es recomana torrar les anous per a intensificar-ne el sabor i l’aroma natural. Per a fer-ho es poden calfar a la paella les mitats senceres de les anous a foc mitjà durant 1-2 minuts, remenant constantment fins que es torren, o bé fer-les al forn precalfat a 180°C, damunt d’un paper per al forn o directament en la safata, uns 8-10 minuts i remenant-les perquè es torren uniformement. Quan estiguen torrades, es molen en una batedora o processador durant 3-4 minuts. S’hi pot afegir una culleradeta d’oli neutre perquè la mantega siga més cremosa. Sobre esta base es pot afegir coco cruixent, pasta de dàtils o fer un pesto amb espinacs.


Risotto amb castanyes, carcassa i bolets

Ingredients (2 persones):

60 g de ceba molt picada

- 120 g d'arròs de gra curt

- 50 g de carabassa

- 20 g de bolets (deshidratats) laminats

- 20 g de castanyes cuites, pelades y  a trossets

- 30 ml de vi blanc

- 30 g formatge pecorino (o similar) tallat en trossos xicotets

- 500 ml de caldo de verdures casolà

- 2 ml d'oli de tòfona

Preparació

  • Pica la ceba tendra i cuina-la a foc molt lent. Mentrestant, pela també la carabassa i talla-la a trossets molt menuts. Quan veges que la ceba tendra comence a agafar color, afig l’arròs i salta’l fins que agafe un color nacrat.
  • Afig-li el vi i deixa’l que s’evapore mentre el vas remenant. És el moment d’incorporar la carabassa, les castanyes cuites, pelades i a trossets i els bolets laminats. En eixe moment comença a fer el risotto amb la tècnica tradicional d’anar afegint el líquid a poc a poc sense tirar-ne més fins que s’haja absorbit el que tenim a la cassola. En uns 20 minuts estarà llest per al toc final.
  • Quan incorpores l’últim cullerot de caldo, agrega unes gotes d’oli de tòfona per a donar-li el toc perfumat. Afig també els trossos de pecorino perquè tinga potència. Remena-ho amb energia i apaga el foc, i servix-ho immediatament.

Energia

339 Kcal

Proteïnes

9,22 g

Grases

6,75g

Sucres

3,31 g

HDC

57,03 g

SAT

3,99 g

MONO

1,8 g

POLI

0,64 g

Colesterol

15 g

Fibra

1,38 g

Mandonoguilles amb anous i lluç en salsa

Ingredients (4 racions)

100 g anous a trossets

600 g de lluç

- 2 alls

- 1 ou

- 60 g de ceboa tendra

- 4 banquetes de julivert

- 4 banquetes de ceba tendra

- 4 banquetes de coirandre

- 400 ml de caldo peix cassolà

- 20 g de farina

- 1 g de ratlladura de llima

- Sal y pebre negre

- 40 ml d'oli d'oliva verge extra

- 100 ml de vi blanc

Preparació

  • Trau la pell i les espines del lluç i pica’l finament. Mescla’l amb 1 all picat molt xicotet, ½ ceba tendra també picada i un ou, una cullerada d’oli, les anous a trossets i el julivert picat. Condimenta-ho amb sal i pebre negre.
  • Dona forma a les mandonguilles i cou-les al forn a 180 °C durant 15 minuts. Trau-les i reserva-les.

Per a la salsa:

  • Ofega l’altre all i la resta de la ceba tendra amb dos cullerades d’oli. Afig la farina i mescla-ho. Després, el vi blanc i el caldo de peix i mescla-ho. Incorpora-hi les mandonguilles de lluç ja cuites i cuina-ho a foc lent durant 15 minuts. Finalment, afig les herbes aromàtiques picades, un pessiguet de sal, condimenta-ho amb ratlladura de llima i servix-les calentes.

Energia

411,80 Kcal

Proteinas

24,91 g

Grases

29,64 g

Sucres

1,05 g

HDC

5,91 g

SAT

4,28 g

MONO

10,56 g

POLI

12,32 g

Colesterol

132,22 g

Fibra

1,51 g



Galletes d'avellanes amb avena i coco

Ingredients (25 unitats)

40 g de flocs d'avena

85 g de farina de rebosteria

45 g de coco ratllat

45 g d'avellanes torrades

50 ml d'oli extra verge 

40 g de panela

35 g de mel

1 culleradeta de bicarbonat sòdic 

Essència de vainilla

Sal

Preparación

  • Precalfa el forn a 180 °C amb ventilador i prepara dos o tres safates amb paper de forn o amb làmines de silicona. Torra les avellanes en una paella sense greixar-la, vigilant que no es cremen, fins que agafen color i es note l’aroma. Embolica-les en un drap net, refrega-les per a llevar-los la pell (no passa res si no ix tota) i pica-les amb ganivet.
  • Mescla en un recipient gran la farina amb l’avena, el coco i la sal. Agrega-hi les avellanes, combina-ho bé i forma un forat al centre. Mescla en un cassó l’oli amb la panela, la mel i l’essència de vainilla.
  • Quan ho tingues tot mesclat, agrega-hi el bicarbonat i remena-ho fins que isca una espuma daurada. Tira-la sobre els ingredients secs i combina-ho fins a obtindre una massa homogènia i apegalosa.
  • Agafa porcions xicotetes com una anou -més o menys-, forma’n boletes amb les mans i distribuïx-les en les safates, deixant un parell de centímetres de separació entre elles. Aplana-les un poquet.
  • Cou-les al forn amb una safata cada vegada durant 12-15 minuts, fins que estiguen daurades. Espera’t un poc fora del forn perquè s’endurisquen i trasllada-les a una reixeta fins que estiguen totalment fredes. Guarda-les en un recipient hermètic només quan estiguen completament fredes.


Informació nutricional per unitat

Energia

59,54 Kcal

Proteines

0,72 g

Grases

3,43 g

Sucres

2,09 g

HDC

g

SAT

1,44 g

MONO

1,55 g

POLI

0,32 g

Colesterol

g

Fibra

0,67 g

Pots trobar tots estos productes ací a la nostra tenda en línia.